31 vjet sistem shumëpartiak dhe rrëzim i diktaturës komuniste

Shqipëria kremton sot përvjetorin e 31-të të pranimit të sistemit shumëpartiak demokratik dhe rrëzimin e diktaturës komuniste

Knid Ndrenika

Në 8 Dhjetor 1999 Lëvizja Studentore e udhëheqer nga Azem Hajdari detyroi regjimin komunist që të dorëzohej përpara protestave masive paqësore.

8 dhjetori 1990 Dita e Rinisë shënoi Lëvizjen Studentore të udhëhequr nga “Martiri i Demokracisë” Azem Hajdari, themelues i Partisë Demokratike tri ditë më vonë.

Në vitin 2009 Kuvendi i Shqipërisë shpalli 8 Dhjetorin si Festë Kombëtare në përkujtim të studentëve dhe pedagogëve të Universitetit të Tiranës që organizuan protestat madhore paqësore.

Kryetari demokrat opozitar Lulzim Basha trha se 8 Dhjetori 1990 ndau të shkuarën nga e ardhmja dhe ndryshoi përgjithmonë historinë e Shqipërisë.

Presidenti Ilir Meta, student i Lëvizjes së Dhjetorit ’90 uroi Ditën e Rinisë:

“Gëzuar 8 Dhjetorin, Ditën e Rinisë! Lavdi rinisë studentore”!

Kryeministri Edi Rama tha se 8 Dhjetori i kushtohet të rinjve dhe vetëm të rinjve dhe kujtoi se Tirana do të jetë në 2022 kryeqyteti Europian i Rinisë.

Ambasada amerikane uroi gjithashtu festën kur tha se nderonte studentët guximtarë dhe se Shtetet e Bashkuara janë krenarë që kanë qëndruar në krah të popullit shqiptar.