Abdixhiku e përkujton Rugovën: “Veprat e tij e kanë definuar fatin e shqiptarëve në këto anë”

Prishtinë, 2 dhjetor 2021 – Kryetari i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Lumir Abdixhiku, e ka kujtuar sot Presidentin e ndjerë të Kosovës, Ibrahim Rugova, në 77 vjetorin e lindjes së tij.

Në një postim në Facebook, Abdixhiku e ka cilësuar Rugovën “arkitekt të shtetit të Kosovës” dhe “prijës historik të lëvizjes për lliri, pavarësi e demokraci” të Kosovës.

“Veprat e tij jetësore kanë definuar papërsëritshëm fatin e shqiptarëve në këto anë”, ka theksuar Abdixhiku.

Ai ka theksuar se trashëgimia polkitike e Rugovës mbetet “dritë prijëse” për LDK-në.

“Rruga që Ibrahim Rugova nisi e trasoj, trashëgimia politike që la pas, mbesin dritë prijëse për secilin prej nesh në LDK. Këto vlera themeltare për organizmin tonë politik do t’i kultivojmë, ruajmë e promovojmë me plot përkushtim”, ka shkruar ai.

Abdixhiku ka bërë të ditur se, me rastin e 77-vjetorit të lindjes së Ibrahim Rugovës, një delergacion i LDK-së i udhëhequr prej tij, e ka vizituar familjen Rugova.

Dedikimi i plotë i Abdixhikut:

“Më 2 dhjetor të vitit 1944, lindi arkitekti i shtetit të Kosovës, prijësi historik i lëvizjes për lliri, pavarësi e demokraci, Presidenti i parë i vendit tonë, Dr. Ibrahim Rugova. Veprat e tij jetësore kanë definuar papërsëritshëm fatin e shqiptarëve në këto anë. Ato sot qëndrojnë si themele të forta e të palëkundura të lirisë sonë, të pavarësisë sonë, të Republikës sonë.

Ditëlindjet e tij të para ishin të vështira. I biri i Ukës të Rrustë Sadrisë dhe i Sofës së Qerim Rugovës, kishte babë e gjysh të vrarë e zhdukur nga shërbimet jugosllave. Por jeta e vështirë s’ishte arsye për ndalje; përkundrazi, ishte shtytje për një fat më të madh. Pasi përfundoj shkollimin fillor në Istog e atë të mesëm në Pejë, Rugova vijoj studimet në Prishtinë. Pas diplomimit mori titullin e Këshilltarit Shkencor në Institutin Albanogjik të Prishtinës. Në fundin e viteve të 70-ta, ai shkoi në Paris. Atje, nën mbikëqyrjen e Roland Barthes, ndoqi studimet mbi letërsinë në ‘École Pratique des Hautes Études’. Në vitin 1984, doktoroi në Prishtinë në tezën me temë “Kahe dhe premisa të kritikës letrare shqiptare: 1504-1983”.

Rugova para se të ishte prijës shpirtëror e prijës politik, ishte një krijues, poet, kritik e mendimtar. Refuzimi estetik i tij ndaj diktaturës, totalitarizmit e shtypjes së kohës, ishte nisje e mendimit të lirë. Ky rrugëtim i tij prej krijuesi u ndërpre nga një thirrje e kohës për t’i prirë lëvizjes më të madhe historike të shqiptarëve në Kosovë. Në vitin 1988 Rugova u zgjodh kryetar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës. Më 23 dhjetor 1989 ai krijoi dhe u zgjodh kryetar i Lidhjes Demokratike të Kosovës, lëvizjes popullore për liri, pavarësi e demokraci. Krijuesi letrar.

Pjesa tjetër është histori e lavdishme.

Rruga që Ibrahim Rugova nisi e trasoj, trashëgimia politike që la pas, mbesin dritë prijëse për secilin prej nesh në LDK. Këto vlera themeltare për organizmin tonë politik do t’i kultivojmë, ruajmë e promovojmë me plot përkushtim.

Sot, me bashkëpunëtorë vizituam familjen e Presidentit Rugova, zonjën Fana e trashëgimtarët e familjes. Shënuam 2 dhjetorin e tij sepse Presidenti ka vetëm ditëlindje.

May be an image of 9 people, people sitting, people standing and indoorMay be an image of 12 people, people standing, people sitting and indoor

May be an image of 12 people, people standing and indoor

(r.m.)

Comment

*