ÇAMERIA DHE PIRRO JANE SHQIPTARË

Nga Sali Bollati

Sali Bollati me kostum popullor nga Çamëria, në Paradën e Rrënjëve Shqiptare, në New York.

Një shkrim nga A. Lulushi për identitetin grek të Pirros së Epirit injoron fakte me rëndësi.

Çamëria si pjesë e Epirit është edhe pjesa më jugore e Trojeve Etnike Shqiptare e banuar nga Shqiptarë, që nga parahistoria. Vetë emri Epir vjen nga fjala Çame Ipje- Shqipe.

Në një legjendë për Pirron e Epirit ose me thjeshtë për Pirro-Burrin, Çamët këndojnë:

Pirro-Burri në Ledhëzë lerë,
Ne kaha Iperoja të kemi Nder
Pirro-Burri ish Ipe e qjellit
Si një Ipje hipur mbalë kalit,
Bi’ të Pirroja si Mal i Flamurit

Dhe mos te harrojme Naim Frasherin, që dialektin Çam te Shqipes tone e Mbiemeron GLUHE PERENDIE. Shqiptaret e Çamërisë e quajne Shqiponjen -IPJE dhe simbas nje tradite pretendohet se emëri SHQIPTARE (Bije te Shqipes).

Edhe Skenderbeu i Madherishën e quajti vehten edhe si Princ i EPIRIT. Pra del ne pah nje e vertete e shtremberuar alla grekce me shtremberime dhe genjeshtra qe vazhdojne edhe sot; ne greqisht perkthehet fjala EPIR si Stere-toke ose Kontinent; pra vetevetiu kuptohet se ata si pirate deti e kane pare EPIRIN-ÇAMERINE, vetem kur kalonin prane tij, keshtu asnjehere nuk kane banuar atje, me perjashtim mbas pushtimit ne 1913.

ÇAMERIA DHE PIRRO JANE SHQIPTARË DHE NUK HARROHEN KURRË!!