Frika nga e vërteta

Sali Bollati

Sali Bollati

Kur ne, Shqiptarët me krenari të madhe po festonim 100 vjetorin e ngritjes se Flamurit Tonë Kombëtar nga Ismail Bej Qemali në Vlorën Historike; ndoshta pa dashur ose i entuziazmuar nga Ndjenja e lartë e Shqiptarizmës të shprehur anë e kënd , jo vetëm ne trojet etnike shqiptare, por në botën mbarë, që nga Amerika deri në Australi, kryeministri firmosi një pergamen (helbete, le të mbetemi edhe ne si faraonët e Egjiptit të lashtë?!) Në atë pergamen, veç të tjerave shkruajti edhe emrin e Prevezës , një nga qytetet më jugore të Trungut Shqiptar, të banuar prej mijëra vjetësh nga Shqiptare Autoktone. Nuk shtoi asnjë gjë më tepër se sa i Nderuari At Gjergj Fishta, si edhe shumë intelektualë atdhetarë kanë kënduar para 100 vjetësh:
Po, por nesër, me ndihmë t’Zotit,
Do ta bajmë prap Shqipni t’lirë
Prej Prevezet m’Leqe t’Hotit,
Prej Tivari në Manastir,
Edhe Flamuri Shqipnisë
Si flakë mnijet e Perendisë
Do t’valvitet në Kaçanik!
Pra nuk përmendi asgjë më shumë sesa disa nga emrat e vendbanimeve mijëra vjeçare të Shqiptarëve.
Por jo për çudi, sa u ndëgjua emri i Prevezës së Abedin Pashë Dinos -Çamit që më1879 me këmbënguljen Atdhetare dhe njohuritë Intelektuale i imponoi Kongresit të Berlinit të anullonnte vendimin e mëparshëm dhe Krahinën Shqiptare të Çamërisë me kryeqendër Janinën e Ali Pashë Tepelenës të mos e ndante nga Trojet e tjera Shqiptare ; atje në Athinë, ministrit të jashtëm grek, i cili kishte miratuar vajtjen në Tiranë për këtë 100 vjetor, i hyri frika në palcë( si palikar i vërtetë grek) dhe anulloi vizitën zyrtare??!
Kjo frikë e kishte ndjekur edhe presidentin grek më 2005, i cili megjithëse kishte hyrë pa u ndjerë në Shqipëri i mirepritur edhe nga Janullatosi, u tremb te takohej me Presidentin Shqiptar që ekishte ftuar, dhe ja mbathi vrapit për në Athinë. Atëhere nuk ishte përmendur asnjë emër, por meqenëse kishin dalur për mirëseardhje edhe Shqiptare të Çamerisë-pra edhe si qytetarë grekë të lindur atje; ai ju tremb edhe bashkëqytetarëve të vetë, (megjithëse shprehen se kemi marëdhanie të shkëlqyera strategjike), dhe duke shkelur edhe rregullat më elementare të protokolleve diplomatike, nuk pranoi të ulej në sofrën mikëpritëse të shtruar nga Presidenti Shqiptar??!
Çamëria Shqiptare nuk është Fantazëm për të trembur palikarët greke, aqë më pakë udhëheqesat e tyre. Ajo është një Krahinë e Banuar nga Shqiptarë që nga para historia, e shkruar dhe e njohur si e tillë edhe nga historianët e lashtë grekë. Emri Çam-Çamëri është emri antik Thiamis-lumit të sotëm Kallama, trimat e sajë Boçarenjtë, Pronjatët, Çaparenjtë e shumë të tjerë janë emrat e prijësave dhe heronjve të kryengritjes greke te 1821, me gjuhën e tyre “gluhën e Perëndisë”,për çudi të madhe edhe të mbretit që i sollën gjermanët Greqisë, ishte gjuhë e Parlamentit te parë në Greqi. Në atë kohë gjithë Athina dhe fshatrat përqark dhe më shumë se gjysma e sipërfaqes së Greqisë së sotme banohej nga shqiptarëArvanitas dhe Çamë që flisnin gjuhën shqipe dhe jo greke.
Po të ndjekësh historianët e sotëm grekë si ata të edukuar në Amerikë prof. Stavrianos ose ata të universitetit të Athinës ose të stacionit televiz SKAY po të Athinës, do të mësojsh se grekët që banojnë në Greqinë e sotme nuk janëaspak pasardhës të grekëve të lashtësisë , por janë krijesa të shartimeve të shqiptarëve-Arvanitasve, turqëve, sllavo maqedonasve, vllahëve dhe romëve
Kur fuqitë europiane vendosën të krijonin një shtet grek më 1831,pavarësisht se përfshinë një pjesë shumëtë madhe të Shqiptarëve-Arvanitas që banonin në fshatin Athinë të asaj kohe , në ishujt dhe Peloponez, krahinën e pastër shqiptare të Çamërisë nuk e ndanë nga trojet e tjera shqiptare. Bile edhe kongresi i Berlinit, në sajë tëkundërshtimeve por edhe të luftës se shqiptarëve, anulloi vendimin e mëparëshëm të tijë, duke e lënë Krahinën e Çamërisë. Por dihet që “megalidea ose ma mirë megalomania greke vazhdoi përpjekjetdhe me mbështetjen prapë të atyre fuqive europiane, më 1913 e pushtoi këtë krahinë të Shqipërisë Jugore.
Dhe për ta mbështetur edhe më tepër këtë pushtim vazhduan të zgjerojnë “megalidenë” duke krijuar të ashtuquajtur “vorioepir”.Pra që jo vetëm Çamëria nuk është shqiptare,por edhe pjesa tjetër e jugut shqiptar është greke??!
Ketu duhen shikuar mirë perceptimet greke për kufijtë e sajë verior:
1) Greqia nuk e ka nënshkruar protokollin e Firences që përcakton kufirin verior te saje me Shqipërinë
2) Greqia mban ende ne fuqi ligjin e luftës me Shqipërinë të 1940??
3) Jo vetëm organizata ekstreme por edhe funksionarë grekë në Shqipëri deklarojnë me paturpesi se pjesë osekrahina të tëra si Korça, Himara e tj. qenka greke.
4) Deputetë kërkojnë nga parlamenti grek “pavarësinë” e të ashtuquajtur “VE
5) Me mbështetjen e qeverive të Tiranës, grekët kanë hapur shkolla edhe atje ku nuk ka banuar asnjë grek
6) Me uzurpimin e Kishës Autoqefale Shqiptare nga një peshkop ose më qartë nga një kryeambasador të greqëzimit të Shqipërisë, duke zhdukur me qëllim të gjitha gjurmët e shqiptarësisë(këtu e vlen për tu nënvizuar, se atdhetarëte krishterë ortodoks shqiptare e ngriten KAOSH-in me tëvetmin qëllim që të vlerësohen SHQIPTARE dhe jo grekë).
7) Me varrezat e ushtarëve pushtues në gjithë jugun e Shqipërisë
Dhe pa harruar tokat e bejlerve shqiptarë të dhëna ish argatëve ardhacakë grekë, atëhere del më se i qartë pretendimi i shprehur nga deputetëneofashistë grekë, pse jo edhe nga pjesetarë të qeverisë së Tiranës që asaj pakice greke të identifikuar me pensione mujore me të hollat e taksapaguesave europianë t’i lindë “e drejta” e autonomisë.??
Dhe të gjitha këto , në përputhje me kërkesat për integrimin e Shqipërisë në BE?!
Sepse sipas grekëve, megjithëse ata kanë mbetur “pa brekë” si lypësa të vërtetë, u lindka e drejta që ta rekomandojnë ose jo Shqipërinë për në BE??!.
Ketu nuk mund të harrohet se ashtu siç ishte Shqipëria në kohën e komunizmit(pa brekë, por në të vërtetë jo lypëse!) “fener ndriçues për botën”sot na del Greqia e pocaqisur, që ka brenda sajë jo vetëm neofashista por edhe komunista të rregjur, si rekomanduese??
Tamam siç thotë me të drejtëpopulli yne:”Dhi e zgjebosur me bishtin përpjetë”
Ndërkombetarët, jo se nuk e kuptojnë, por duhet ti flasin qartë Greqisë “europiane” që të meret me punët e veta dhe në perputhje me të gjitha të drejtat e njohura nga legjislacionet ndërkombëtare, të pranojnë genocidin eushtruar ndaj popullësisë shqiptare të Çamërisë duke i njohur të drejtat e pronësisë shekullore dhe atëtë identifikimit me shkolla dhe administratë ne gjuhën amtare shqip.
Këto kërkesa më se të drejta të përfshira në Rezolutën Çame paraqitur parlamentit Shqiptar për miratim, nuk kanë asgjë të përbashkët me nacionalizemin e përmendur, ato janë të drejta legjitime që i kanë njohur vetë fuqitë europiane. Dhe kur këto të drejta të pamohueshme neglizhohen, tu kërkohen autoriteteve greke ti zbatojnë. Në rast se jo Greqia e krijuar dhe e mbështetur gabimisht prej këtyre fuqive europiane të largohet nga BE si edhe nga NATO.
Pra nuk është Greqia ajo që nevojitete të na rekomandoi Shqipërinë për në BE, ose Maqedoninë për në NATO, por duhet që ajo të dëbohet prej tyre si grindavece, dembele dhe lypse e Europës.
Këtë duhet ta kenë shumë të qartë edhe deputetët e Parlamentit Shqiptar. Ata në rast se endjejnë vehten si përfaqësuesa të popullit shqiptar, duhet ta ndjejnë edhe krenarinëe të qenit Shqiptar.
Dinjiteti Shqiptar vendoset kur kërkohen të Drejtat e shqiptarëve kudo ku i ka vendosur Zoti si në Kosovë,Mal të Zi, Çamëri, Dibër, Preshevë e Diasporë
Dhe ta kenë shumë te qartë se Shqiptarët janë të zgjuar, puntorë të palodhur, nuk kanë qenë asnjëherë lypsa si fqinjët shovinista, jemi trima dhe krenarë si Shqiptarë. Këto cilësi, megjithëse me vonesë (jo per faj te popullit), po i tregojmë sot kudo ku na shpërndau padrejtësisht komunizmi enverian, me punen, veprat dhe dinjitetin tonë
Shkurt 2013