“Independent”: Pilotëve u është kërkuar të kenë shumë kujdes kur fluturojnë mbi Shqipërinë

Londër, 16 prill 2021 – Pilotëve u është kërkuar të “bëjnë shumë kujdes” kur fluturojnë në hapësirën ajrore të Shqipërisë, për shkak të frikës për kompetencën e kontrollit të trafikut ajror (ATC).

Kështu shkruan gazeta britanike Independent”, pas ngjarjeve të fundit të regjistruara në Aeroportin e Rinasit, duke shtuar se kërkesa ndaj pilotëve ndjek “një sekuencë të çuditshme të ngjarjeve që përfshijnë kontrollorët që punojnë për Albcontrol, ofruesi kombëtar i navigimit ajror”.

Gazeta kujton se tre kontrollorë u arrestuan, dy prej të cilëve mbetën në burg, kurse i treti në arrest shtëpiak.

Gazeta kujton se kontrollorëve iu përgjysmua paga për shkak të një kolapsi të të ardhurave të sjella nga pandemia e koronavirusit.

Sipas rregullave ndërkombëtare të sigurisë ajrore, aftësia për të punuar për kontrollorët e trafikut ajror është një vendim personal.

Federata Ndërkombëtare e Shoqatave të Pilotëve të Linjave Ajrore (IFALPA) paralajmëroi: “Ekziston një mosmarrëveshje e vazhdueshme midis ATC dhe autoriteteve, e cila ka rezultuar në ndalimin e tre kontrollorëve”.

“Megjithëse hapësira ajrore është rihapur, kontrollorët shqiptarë ende punojnë nën presion ekstrem për vijimin e punës në të ardhmen.

Ka raporte që janë sjellë kontrollorë nga shtetet e tjera për të zëvendësuar kontrollorët shqiptarë. Statusi i tyre sa i përket trajnimit dhe vlerësimet janë të panjohura”.

Pilotëve u kërkohet të tregojnë shumë kujdes gjatë operimit brenda kësaj hapësire ajrore”, thuhet më tej.

Shërbimi i informacionit të aviacionit OpsGroup tha: “Veprimi i autoriteteve shqiptare duhet të shihet për atë që është – një gjykim i gabuar i tmerrshëm, duke krijuar një rrezik sigurie në të gjithë hpësirën ajrore shqiptare.”

“Independent” ka kërkuar një përgjigje nga Albcontrol. Normalisht shumë fluturime nga Mbretëria e Bashkuar për në Greqi dhe më tutje fluturojnë mbi Shqipëri.

Ata janë midis më shumë se gjysmë milioni fluturimesh që e përdorin hapësirën ajrore shqiptare në një vit tipik – duke sjellë 25 milion € në Albcontrol.

Por, numri i fluturimeve ka rënë me rreth 80 për qind, me një rënie konsekuente të fitimeve. Asnjë fluturim midis Mbretërisë së Bashkuar dhe Shqipërisë aktualisht nuk besohet të jetë duke operuar.

(Panorama.al)

Comment

*