Nuk është hera e parë që krimi u vishet padrejtësisht shqiptarëve

Dzenan Camovic që sulmoi me thikë oficerin e policisë në New York, nuk është shqiptar – media amerikane ndryshon identifikimin e tij pas ndërhyrjes dhe ankesave prej gazetës “Illyria”

Nga Ruben Avxhiu

Dzenan Camovic

Një artikull në gazetën “New York Daily News” shkruante sot se një emigrant nga Shqipëria, me emrin Dzenan Camovic, ishte autori i një sulmi me thikë ndaj një oficeri policie mbrëmë në Brooklyn.

Camovic e sulmoi, papritmas dhe pa ndonjë arsye, oficerin duke ia ngulur thikën në fyt.

Kjo ngjarje ka rastisur në të njëjën kohë me protestat e këtyre ditëve dhe gjendjen e tensionuar në New York, por episodi nuk ndodhi gjatë përballjeve të policisë me protestuesit. Camovic duket se ka vepruar më vete, në mënyrë të qëllimshme dhe ISIS është përmendur si një nga pistat e hetimit.

Falenderojmë anëtarët e komunitetit, e në veçanti zotin Olloman Sela, që telefonuan gazetën “Illyria” dhe botuesin Vehbi Bajrami për t’u ankuar për identifikimin si shqiptar të këtij personi, nga media amerikane.

Pas ndërhyrjes sonë pranë autorëve të shkrimit, teksti u ndryshua. Ashtu si dyshonin qytetarët që na telefonuan, Camovic është me origjinë boshnjake.

Çdo komunitet ka keqbërës ashtu si ka edhe njerëz të virtytshëm. Problemi qëndron se nuk është hera e parë që krime të cilat nuk janë kryer nga shqiptarët u vishen shqiptarëve, ose grupe kriminale që kanë ndonjë shqiptar mes tyre emërtohen si “banda shqiptare”.

“Kjo praktikë e shëmtuar duhet kundërshtuar hapur dhe menjëherë”, u shpreh botuesi i gazetës “Illyria”, Vehbi Bajrami. “Korrigjimet nuk mjaftojnë më. Gazetarët duhet të shpjegojnë se si përfundon emërtimi ‘shqiptar’ në një tekst shkrimi? Pse duhet të ndërhynim ne që të ndryshohej?”

Në fakt, lajmi nga “Daily News” është përdorur edhe nga burime sensacionaliste si “Daily Mirror” si dhe nga një numër llogarish, kryesisht serbe, në rrjetet sociale, për të hedhur baltë mbi shqiptarët.

Këto kanë qenë ditë nervoze për mbarë Amerikën dhe pavarësisht se njerëzit janë ndarë mbi metodat që duhen përdorur për të protestuar, askush nuk ka dyshim se komunitetet duhet të ngrenë zërin për të mbrojtur anëtarët e tyre kur abuzohen nga ligji, media, apo sistemi.

Për hir të të vërtetës, autorët e shkrimit u janë përgjigjur ndaj ankesave tona, në rrjetet sociale, si dhe me postën elektronike, duke na falenderuar për mesazhet. Çështja i ka kaluar tani edhe redaktorit përkatës për të hetuar më tej se çfarë ka ndodhur.

“Illyria” po përpiqet të kontaktojë edhe me CNN, që sipas disa dëshmive, e ka përsëritur identifikimin si shqiptar. Nëse dikush disponon ndonjë videoklip, mos ngurroni të na e dërgoni.

Përpjekje, ndonëse pa shumë shpresë po bëhen për të kontaktuar edhe “Daily Mirror”.

“Një nga gjërat që kam vënë re kur u vendosa në SHBA ishte që sa herë që përmendeshin shqiptarët në gazetat lokale ishte shpesh për ndonjë krim apo tragjedi”, u shpreh botuesi Bajrami, që është autor i librit voluminoz kushtuar komunitetit tonë “Shqiptarët e Amerikës”. “Kjo ka filluar të ndryshojë kohët e fundit, por ne duhet të vazhdojmë të jemi aktivë dhe të mbrojmë figurën tonë si komunitet. Shqiptarët duhet të jenë krenarë për kontributin tonë në New York e në SHBA”.

Shqiptaro-amerikanët janë pjesë e rëndësishme e komunitetit të madh njujorkez. Mbi 100 anëtarë të komunitetit militojnë në forcat e rendit dhe agjensi të tjera që veprojnë në New York. Dhjetëra studentë e anëtarë të moshës së re kanë qenë pjesë e protestave. Shqiptarët, ashtu si çdo komunitet tjetër janë në të dy anët e barrikadave. Shqiptarët janë punëtorë e punëdhënës, kanë luajtur një rol të drejtpërdrejtë në rimëkëmbjen ekonomike të lagjeve të caktuara 30-40 vjet më parë kur Qyteti vuante periudhën e tij më të rëndë në shekull. Ata janë pjesë e çmuar e historisë dhe pëlhurës sociale njujorkeze. Asnjë lloj përbaltjeje e imazhit të tyre nuk mund ta ndryshojë këtë. As nuk do ta lejojmë që të ndodhë.