Nxënësit shqiptarë të Medresesë fitojnë olimpiadën në SHBA

Nga Beqir Sina

HUSTON TEXAS : Në datat 8-13 maj 2013 në Houston Texas të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, u zhvillua Olimpiada Ndërkombëtare e Projekteve Inxhinierike e Mjedisore për energji botërore të qëndrueshme (I-SWEEP 2013) ku u paraqitën mbi 500 projekte të 70 vendeve të ndryshme të botës. Dhe për herë të parë morën pjesë edhe nxënësit e shkollave të mesme nga Shqipëria.
Në këtë Olimpiadë, Shqipëria me flamurin kuqezi u përfaqësua nga Medreseja “H. Mahmud Dashi” e Tiranës. E cila, u paraqit në kategorinë mjedisore me Projektin “Reduktimi i radiacionit dhe forcimi i izolacionit termik dhe zanor duke përdorur batëritë e hedhura”, i përgatitur nga nxënësit Enes Hyka dhe Mehmet Akif Demircan.
Nxënësit e mësipërm, të drejtuar e ndihmuar nga mësuesi i fizikës Fatih Karaosmanoglu dhetë mbështetur nga drejtoria e Medresesë fituan çmimin e parë dhe u nderuan me medajle ari, thuhet në një njoftim online të Fondacionit Sema Institucionet Arsimore dhe Kulturore të Shqipërisë.
Në këtë Olimpiadë morën pjesë nxënës nga sistemi i Medreseve të Shqipërisë, të cilët, konkuruan denjësisht mes përfaqësuesve të 70 shteteve pjesmarrës nga mbarë bota, me 500 projekte konkuruese. Në përfundim të garave nxënësit nga Medreseja e Tiranës, fituan Medaljen e Artë në Kategorinë Mejdisore, me projektin :”Reduktimi i radiacionit dhe forcimi i izalacionit termik dhe zanor duke përdorë bateritë e hedhura”.
Gjithësesi, thuhet në njoftimin e Fondacionit Sema Institucionet Arsimore dhe Kulturore të Shqipërisë:” Merita dhe krenaria e këtij suksesi u përket nxënësve, mësusesve dhe drejtuesve të këtyre Medreseve, të cilët arritën këto maja, përmea një pune sistematike, këmbëngulëse, të suskseshme dhe efektive e realizuar në një mjedis mësimorë bashkëkohore në të cilat punohet në të gjithë sistemenin e Medreseve në Tiranë.”
Po sipas këtij njoftimi thuhet se nxënësit e Medresesë së Tiranës, Enes Hyka dhe Mehmet Demirxhan janë dy “shkencëtarët” shqiptarë që kanë fituar çmimin e parë në Olimpiadën Ndërkombëtare “I SWEEP 2013”, në fushën e projekteve inxhinierike e mjedisore për energji botërore të qëndrueshme.
Ku siç dihet kjo olimpiadë u organizua në datat 8-13 maj në Hjuston, Teksas, të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. “Reduktimi i radiacionit dhe forcimi i izolimit termik dhe zanor duke përdorur mbetjet e baterive”, është projekti i medresistëve shqiptarë që u rendit i pari ndër 500 projekte pjesëmarrëse nga 70 vende të ndryshme të botës.
Pavarësisht, moshës fare të re, ata kanë shkëlqyer duke lënë të habitur jurinë me aftësitë e tyre në përgatitjen dhe zhvillimin e projektit.

Rreth I-SWEEEP

I-SWEEEP : është një “panair” ndërkombëtar i shkencës, kjo është një e drejtë unike ku shkenca, fokusohet në energji, inxhinieri, dhe projektet mjedisore. I-SWEEEP, ka si qëllim të saj për të mbjellë një “farë dije dhe kulture” në nxënësit e shkollave të mesme, në kërkim të zgjidhjeve alternative për një botë më të qëndrueshëm. Këta studentë të shkollave të mesme janë e ardhmja e jonë thotë I-SWEEEP dhe ne duam të shohim mendjet e tyre . Ne kemi kaq shumë të rinj të gatshëm për të luftuar për të mbajtur botën tonë për të shkuar përpara. Shumë nga projektet e këtyre nxënësve janë në një nivel kolegji, ajo është e mahnitshme për të parë se sa të avancuar janë disa prej nxënësve që marrin pjesë në konkursin ndërkombëtarë I-SWEEEP . Ne do të donim të shihnim rininë tonë entuziaste në lidhje me të mësuarit. Ne jemi duke promovuar zgjidhje të qëndrueshme të energjisë që nga viti 2008. Ne jo vetëm që po inkurajojmë studentët nga mbarë bota, për të bërë një projekt në fusha të tilla por I-SWEEEP gjithashtu do të vazhdojë të inkurajojë ata që të shkojnë përpara në marrjen e një karrierë në këto fusha. I-SWEEEP është e lidhur me disa universitete dhe shumë gjyqtarë të saj janë profesorë në universitetet më të njohura Amerikane, kështu që ne kemi ndihmuar këta konkurues të fitojnë edhe bursa për studentët që fitojnë këto konkursë dhe për të ndërtuar lidhje mes njeri tjetrit.

Misioni I-SWEEEP

Misioni ynë është për të nxitur interesin dhe ndërgjegjësimit mbi sfidat e planetit tonë të qëndrueshmërisë. Ne besojmë në mënyrë që të bëjmë këtë, I-SWEEEP duhet të ndihmojmë nxënësit e rinj të kuptojnë shtrirjen e këtyre çështjeve në mënyrë për ta për të gjetur zgjidhjet e zbatueshme ndaj këtyre sfidave. Ne besojmë në përshpejtimin e progresit drejt një pune të qëndrueshëm duke angazhuar rininë tonë në një moshë të hershme.

Vizioni I-SWEEEP

Ne shpresojmë për të promovuar shpikjet inxhinierike dhe efikasiteti / menaxhimin e energjisë zbulimeve, të cilat do ta ushqejnë ekologjikisht të gjitha konceptet e teknologjisë në arsimin e mesëm. Ne u japim të gjithë nxënësve të shkollave të mesme që marrin pjesë në këtë konkurim mundësinë të pozicionohen në jetë para-pashmangshëmrisë në shkencë dhe të bëhen inxhinierë në të ardhmen. I-SWEEEP do të jetë sfida jonë thonë organizatorët që këta individë të cilët kanë një kuptim më të madh të çështjeve globale dhe rëndësinë e teknologjisë në arritjen e qëndrueshmërisë globale nesër padyshim do të jenë në ballë të hulumtimit dhe zhvillimin e mjedisit, kudo në botë.