Propaganda fetare antishqiptare!

Arbana Xharra

Arbana Xharra

Nuk pranon ta puthë kryqin dhe rrihet e i gërvishtet fytyra me thikë fëmijës 13-vjeçar shqiptar në Shkup, një veprim ky jo thjesht huliganësh maqedonas ndaj një fëmijëve shqiptarë. Incidenti nis me provokim fetar, reflektim i politikës reale anti- shqiptare, i cili nga shteti maqedon në mënyrë të institucionalizuar tenton të portretizojë shqipëtaret si ekstremistë islamikë.
Taktika më e mirë për të mos marrë reagime ndërkombëtare, edhe atëherë kur rrahen brutalisht të rinjtë shqiptarë si kalimtarë të rastit, bile edhe në prani të policisë maqedone, e cila dukej se e shijonte ngjarjen! Edhe pse shkelen të drejtat e tyre themelore, duke ushtruar dhunë, terror fizik dhe psikik, dhe jo vetëm të sulmuar nga grupe të rinjsh me maska, por edhe në mënyrë të institucionalizur, sistematikisht bëhet përpjekje që shqiptarët të heqin dorë nga të drejtat e tyre. Urrejtja e vazhdueshme ndaj shqiptarëve është duke u përcjellë me propaganda fetare për të reflektuar frikë te politika ndërkombëtare se “kemi të bëjmë me shqiptarët myslimanë terroristë”. Një krah të fortë paralelisht është duke i dhënë skena politike serbe, e cila ditë më parë e quajti organizatë terrorriste UÇPMB-në. Kryeministri i Serbisë, Ivica Daçiq, në Shkup deklaroi, se nuk do t’i lejojë shqipëtarët që të provokojnë Serbinë me memoriale për luftëtarët e UÇPMB-së, të cilët i krahasoi me Al Qaeda-n. “Kjo është njejtë sikur në New York të lejohet memorial i Al Qaeda-s”, kështu tha Daçiq.
Vitin e kaluar u mendua shumë mirë se si të përfitohej nga vrasja e pesë të rinjve maqedonas, pikërisht nga shteti i tyre maqedon, i cili në mënyrë perfekte tentoi që ta alarmojë botën se “terorristët shqiptarë po i vrasin të rinjtë maqedonas”. Duke e ditur shumë mirë se me këtë propagandë do të shkaktojnë dëm të pariparueshëm për shqiptarët, sepse thjesht si vrasje nuk do të merrte konotacion politik. Masat represive ndaj popullit shqiptar, aktet kriminale të cilat do të duheshin që të trondisin skenën ndërkombëtare, përkundrazi janë duke i hamendur nëse këta shqiptarë janë me Lindjen apo Perëndimin.
E gjithë kjo përpjekje e politikës antishqiptare, si në Beograd, ashtu edhe në Shkup, duke propaganduar në aspektin fetar nuk u ngrit asnjehrë ashpër nga skena politike shqipëtare. Loja kryesore në fazën e integrimit do të sillet rreth fesë për rrezikun që paska Evropa nga shqipëtarët myslimanë. Përjashtimi i shqiptarëve të mveshur me imazhin e “myslimanëve të rrezikshëm” do të thotë përjashtim nga Evropa dhe dëbim nga të drejtat bazë që u garantohen me konventat ndërkombëtare, shkollim, punësim dhe integrim. Kjo është karta me të cilën është duke luajtur shumë ashpër Maqedonia, e cila duke e ditur irritimin që shkakton aspekti fetar, nuk turpërohet për akte tronditëse kriminale të patolerueshme ndaj shqipëtarëve.
Pushteti maqedon në mënyrë konsistente është duke diskriminuar shqipëtarët në aspektin kulturor, social, me rrahje nga bandat e organizuara, por edhe me segregacion kombëtar dhe gjuhësor. Ministrja e Punëve të Brendshme të Maqedonisë, Gordana Jankullovska, e pyetur pse web faqja e MPBM-së është vetëm në gjuhën maqedone, deklaron: “Nuk ka nevojë që web faqja e MPBM të jetë edhe në gjuhën shqipe”.
E në kohën kur protesta e qindra të rinjve shqiptarë një ditë më parë kishte për qëllim shprehjen e revoltës për sulmet brutale ndaj të rinjve shqiptarë, sërish në Maqedoni nuk ka unitet politik mes shqipëtarëve. Ata shkojnë aq larg sa që janë në gjendje të akuzojnë njëra-tjetren për aksidentet e fundit. Deputetët e PDSH-së kanë kërkuar përgjegjësi nga BDI-ja, duke e quajtur rrahjen e shqiptarëve nga policia, si tradhti të BDI-së dhe Ali Ahmetit.
Kurse BDI për incidentet e fundit thonë se nuk bëjnë pjesë vetëm maqedonasit, duke i ndihmuar propagandës maqedone anti-shqiptare. Në periudhën kur diskriminimi ndaj shqipëtarëve ashpërsohet, partitë politike shqiptare e shfrytëzojnë për përfitime politike. Me apo pa vetëdije, ata janë duke u bërë pjesë e lojës se pamëshirshme maqedone.