SHBA: Dodik gabon nëse mendon se do të bëjmë sehir derisa ai e shtyn Bosnjën e Hercegovinën drejt konfliktit

Sarajevë, 24 prill 2023 – Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Sarajevë bëri të qartë se SHBA-ja do ta mbrojë Bosnjën e Hercegovinën dhe do të sigurojë ruajtjen e sovranitetit, integritetit territorial dhe karakterit multietnik të saj.

Në një deklaratë të publikuar në llogarinë e saj zyrtare në Twitter, kjo ambasadë e paralajmëron liderin e Republikës Serbe, Milorad Dodik, se SHBA-ja nuk do të bëjë sehir derisa ai e shtyn Bosnjën e Hercegovinën drejt konfliktit.

“Këtu janë faktet: Republika Serbe është një entitet në BeH. Ai nuk ekziston jashtë Bosnjes e Hercegovinës dhe sipas Kushtetutës së BeH-së, as entiteti dhe as ndonjë njësi tjetër administrative e nivelit më të ulët nuk ka të drejtë të shkëputet ose të bashkohet me një shtet tjetër.

Milorad Dodik gabon nëse mendon se SHBA-ja do të qëndrojë mënjanë derisa ai e shtyn BeH-në drejt konfliktit. Shtetet e Bashkuara do ta mbrojnë Bosnjën e Hercegovinën dhe do të sigurojnë mbrojtjen e sovranitetit, integritetit territorial dhe karakterit multietnik të saj”, thuhet në deklaratën e Ambasadës amerikane në Sarajevë.

Kjo deklaratë është reagim ndaj zhvillimeve të fundit në Republikën Serbe, entitetin serb në Bosnje e Hercegovinë.

Të dielën, lideri i serbëve në Bosnjë e Hercegovinë, Dilorad Dodik, deklaroi se Republika Serbe ”do të jetë shtet i pavarur” dhe se ”do të bashkohet me Serbinë”.

Të hënën, partitë në pushtet në Republikën Serbe e nënshkruan një deklaratë në të cilën, ndër të tjera, thuhet se Republika Serbe do t’i ofrojë Federatës së Bosnjes e Hercegovinën nënshkrimin e “një marrëveshjeje për shkëputje paqësore”, që do të përfshinte tërheqjen e gjyqtarëve serbë nga Gjykata Kushtetuese e Bosnjes e Hercegovinës, vendosjen e policisë së Republikës Serbe në vijën e demarkacionit të entitetit, bllokimin e punës së institucioneve të Federatës së Bosnjes e Hercegovinës në Republikën Serbe dhe ndërprerjen e bashkëpunimit me NATO-n.

(r.m.)