Shqipëria mes pesë vendeve anëtareve që kërkojnë mbledhjen urgjente të Këshillit të Sigurimit, dënojnë provokimet ushtarake të Koresë së Veriut

Nga Ruben Avxhiu

Shqipëria ishte një nga pesë vendet anëtare të Këshillit të Sigurimit, të cilat kërkuan një takim urgjent të Këshillit, për të dënuar lëshimin e një rakete të re balistike nga Koreja e Veriut.

Kjo provë ushtarake e vendit të izoluar komunist përbën një shkelje të rezolutave të Këshillit të Sigurimit dhe pesë vendet anëtare e quajtën thellimin e programit të armëve të shkatërrimit masiv si një kërcënim të paqes dhe sigurisë ndërkombëtare.

Republika Popullore Demokratike e Koresë (e njohur më shumë si Koreja e Veriut, për ta dalluar nga vendi tjetër i gadishullit korean, Koreja e Jugut, që është një demokraci e tregut të lirë) tërhoqi vëmendjen e ekspertëve të sigurimit kur deklaroi pak ditë më parë se kishte lëshuar raketën e dytë supersonike që prej shtatorit. Synimi ishte demonstrimi i kapacitetit luftarak të shtetit që pretendon se ka aftësinë që të godasë jo vetëm Japoninë e vende të tjera në rajon por edhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Disa rezoluta të Këshillit të Sigurimit i kanë ndaluar këto prova për të ulur tensionet në rajon, por Pjongjangu jo rrallë shpërfill systemin ndërkombëtar.

Ngjarja e fundit ka nxitur disa nga vendet anëtare që ta shqyrtojnë situatën. Shqipëria, e cila sapo ka filluar anëtarësinë e saj në Këshillin e Sigurimit u është bashkuar SHBA-së, Francës, Mbretërisë së Bashkuar, dhe Irlandës në një takim që nuk u zhvillua pa praninë e medias. Shqipërinë e përfaqësonte Ambasadori Ferit Hoxha. Në fund, të pesë ambasadorët dolën përpara medias me një deklaratë të përbashkët. Atyre iu bashkua edhe Ambasadori i Japonisë, si vend i prekur në mënyrë të drejtpërdrejtë nga kërcënimi korenoverior.

“Qendrojmë sot të bashkuar në dënimin që i bëjmë RPDK-së (lexo: Koresë së Veriut) për lëshimin më të fundit të një rakete balistike, për të cilën Këshilli i Sigurimit do të diskutojë së shpejti”, tha Ambasadorja Amerikane, Linda Thomas-Greenfield, duke lexuar deklaratën në emër të të gjashtë vendeve.

Ajo tha se këto prova armësh të këtij kapaciteti dhe program bërthamor koreanoverior “rrisin rrezikun e ndonjë gabimi në llogaritje dhe përshkallëzimi, si dhe përbëjnë një kërcënim të rëndësishëm ndaj stabilitetit rajonal”.

Duke vënë në dukje historinë e gjatë tashmë të prodhimit dhe zgjerimit të armëve të tilla nga Koreja e Veriot, Ambasadorja e SHBA-së në OKB tha se “çdo raketë që lëshohet shërben jo vetëm për të përparuar kapacitetet e vetë RPDK-së, por edhe për të zgjeruar arsenalin e armëve të disponueshme për t’ua eksportuar në ,mënyrë të paligjshme klientëve dhe tregëtarëve në mbarë botën”.

“RPDK i bën këto investime ushtarake në kurriz të mirëqënies së populli koreanoverior. Populli i Koresë së Veriut vazhdon të vuajë nga një regjim i rreptë autoritarian dhe duke përjetuar një krize humanitare gjithnjë e më sesioze”, thuhej në deklaratën e gjashtë vendeve anëtare të Këshillit të Sigurimit.

Deklarata i bëri thirrje Koresë së Veriut që të mos kryejë më veprime destabilizuese, të braktisë programin e ndaluar të armëve të shkatërrimit masiv, dhe të angazhohej në dialog të sinqertë “për synimin tonë të përbashkët të çnuklearizimit, në përputhje me rezolutat e Këshillit të Sigurimit. Kjo është e vetmja mënyrë për ne për të arritur paqen afatgjatë në Gadishullin Korean”.

Shqipëria dhe aleatet e saj bënë thirrje në këtë deklaratë që Këshilli i Sigurimit të bashkohej për të dënuar në mënyrë unanime veprimet destabilizuese dhe të paligjshme të Pjongjangut dhe të gjithë vendeve anëtare që të përmbushnin sanksionet që rrjedhin nga rezolutat e Këshillit.

“Synimi ynë mbetet çnuklearizimi i plotë, i verifikueshëm, dhe i pakthyeshëm i Gadishullit Koeran. Jemi të përgatitur që të angazhohemi në dhe të mbështesim diplomacinë serioze dhe të qendrueshme në këtë drejtim. Tani është RPDK-ja që duhet të zgjedhë dialogun dhe paqen në vend të programit të saj të armëve të paligjshme dhe kërcënuese”, përfundoi deklarata e përbashkët e SHBA-së, Francës, Mbretërisë së Bashkuar, Japonisë, Irlandës dhe Shqipërisë.

Armët supersonike sipas ekspertëve janë shumë më kërcënuese sepse mund të udhëtojnë më ulët, shumë më me shpejtësi dhe është më e vështirë që t’i perceptosh dhe rrëzosh sesa raketat tradicionale. Vetëm SHBA, Rusia, dhe Kina kanë një teknologji të tillë.

Për Shqipërinë që sapo ka filluar anëtarësinë e saj në Këshillin e Sigurimit kjo është hera e parë që po bëhet pjesë e një nisme për të futur një takim të papritur në kalendar, duke bashkëpunuar ashtu si pritet me aleatët tanë në Këshill e sidomos me Shtetet e Bashkuara të Amerikës.