Shqipëria në Këshillin e Sigurimit, Hoxha: Bashkë mund të bëjmë gjëra të mëdha

Ferit Hoxha, Përfaqësuesi i Shqipërisë në Këshillin e Sigurimit të OKB-së theksoi se Shqipëria vjen me besim dhe vendosmëri të fortë se Këshilli duhet të bëjë më shumë, ndërmerr veprime më të forta dhe përkrah ata që kanë nevojë në çdo cep të botës.

Me fjalët e Nënë Terezës, ai tha se “së bashku mund të bëjmë gjëra të mëdha”.

Vendi ynë mori mbi dy të tretat e votave në 11 qershor për një mandat dy vjeçar, pas 65 vitesh anëtarësim.

Këshilli i Sigurimit ka 15 anëtarë, ku SHBA, Mbretëria e Bashkuar, Franca, Rusia dhe Kina janë 5 anëtare të përhershme ndërsa 10 vendet e tjera anëtare një prej të cilave tani është dhe Shqipëria kanë mandat dy vjeçar.

Ministrja e Jashtme, Olta Xhaçka tha më parë se prioritet kryesor i mandatit do të jetë lobimi për Kosovën.

Fjala e plotë e Ferit Hoxhës:

Duke qenë se Shqipëria merr për herë të parë anëtarësimin në Këshillin e Sigurimit, është një privilegj që unë si Përfaqësues i Përhershëm i Shqipërisë të jem i pranishëm sot këtu dhe të marr pjesë në këtë ceremoni. Jam i pushtuar nga nderi të përfaqësoj vendin tim në këtë vend. Shumë faleminderit

për fjalët e mira të mirëseardhjes. Ky është një moment kyç për ne; vendi im, qeveria ime, gjithë ekipi shqiptar dhe unë; një moment që askush nga ne nuk do ta harrojë kurrë. Ne jemi këtu për të punuar me vendet e tjera me të njëjtin mendim për të qenë një forcë për të mirën, për të bërë zërin tonë të dëgjohet.

Në këto kohë komplekse dhe të vështira për botën, kur gjërat që ne i merrnim si të mirëqena nuk janë më të sigurta, roli i Këshillit të Sigurimit

bëhet edhe më i rëndësishëm. Të kesh një vend në tryezë e vë çdo vend nën një qendër të veçantë vëmendjeje; por nuk mund të errësojë përgjegjësinë e madhe që vjen me të. Si të tillë, ne jemi të vendosur të luajmë një rol aktiv dhe rol konstruktiv, të jemi të hapur, bashkëpunues dhe këmbëngulës, duke përcjellë vlerat tona dhe parimet e punës së Këshillit.

Ne do t’i kushtojmë kohën dhe përpjekjet tona për të promovuar agjendën; të angazhohet në mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe të drejtës ndërkombëtare; për të promovuar vlerat ndërfetare dhe dialogun ndërkulturor për mirëkuptim dhe bashkëpunim si një mjet për të luftuar urrejtjen, ekstremizmin dhe terrorizmin. Ne do t’i kushtojmë vëmendje të veçantë çështjeve në vendin tonë dhe Zonën e gjerë evropiane dhe ne do të bëjmë çmos për të punuar për sigurinë mjedisore dhe klimatike. Shqipëria do të bashkojë gjithashtu përpjekjet me të gjithë ata që synojnë ta bëjnë Këshillin më efikas, më shumë të përgjegjshëm, më transparent dhe më ndërveprues. Shqipëria qëndron këtu e gatshme për të forcuar miqësitë, për të ndërtuar aleanca, për të krijuar lidhje më të mira duke punuar ngushtë me të tjerët, për mirëkuptim dhe bashkëpunim më të mirë, për paqen dhe sigurinë.

Shqipëria beson në multilateralizëm, të drejtën ndërkombëtare dhe në një bazë të fortë rregullash dhe vlerash sistemi shumëpalësh si gur themeli i sigurisë botërore. Si shumë të tjerë, ne e dimë se kur Këshilli qëndron i bashkuar, ai shpëton jetë, sjell ndryshimin në botë dhe ndihmon për ta përcaktuar atë; ashtu siç e dimë se, kur ndahet, nuk arrin të veprojëduke lënë kështu mijëra të kapur në konflikte, dëshpërim dhe mjerim. Ne vijmë këtu me besim dhe vendosmëri të fortë se Këshilli duhet të bëjë më shumë; ndërmerr veprime më të forta, përkrah ata që kanë nevojënë çdo cep të botës. Ne besojmë, ashtu si Nënë Tereza, bija e Shqipërisë dhe Nënës së të varfërve të botës, thoshte: “së bashku mund të bëjmë gjëra të mëdha”. Më lejoni ta mbyll duke falënderuar delegacionin për institucionalizimin e kësaj praktike dhe duke i uruar Norvegjisë çdo sukses të mundshëm me marrjen e Presidencës për muajin janar. Vlerësimi shkon për anëtarët që largohen: Estonia, Nigeri, Sant Vincent dhe Grenadinet, Tunizinë dhe Vietnamin për kontributin e tyre të jashtëzakonshëm dhe ne mirëpresim Brazilin, Gabonin, Ganën dhe Emiratet e Bashkuara Arabe në udhëtimin tonë të përbashkët në Këshillin e Sigurimit. Faleminderit.