Shqiptarët në protestë, tundin Nju Jorkun për lirimin e Haradinajt

Nga Beqir Sina

Qindra shqiptaro-amerikanë, duke sfiduar edhe kushtet e vështira të një moti polar, (minus 15 grade celcius), u mblodhën sot paradite, për të protestuar fillimisht për më shumë një orë përpara konsullatës serbe në Nju Jork, duke kërkuar lirimin e ish-kryeministrit të Kosovës, dhe ish-luftëtarit të lirisë, Ramush Haradinaj, dhe më pas marshi i tyre paqësor, me autobusa, makina dhe në këmbë, u përqendrua para Ambasades Franceze në New York City (Avenuja e 2-të dhe Rruga e 47) në Manhattan – New York, duke u mbyllur më një me dorëzimin e një peticioni ambasdorit francez.

Protesta paqësore ishte e organizuar nga Komuniteti Shqiptaro-Amerikan – i Përkrahuar nga dhjetera organizata e shoqata të tjera në Nju Jork, dhe u drejtua nga asmablesiti shqiptarë Mark Gjonaj me motivin  ; “Qëndrojm me Ramush Haradinaj – Luftëtarin për Liri dhe Ish Kryeministrin e Kosovës”.

Ndërkohë, që Haradinaj ndodhet i arrestuar nga autoritetet franceze në bazë të një fletëarresti lëshuar nga Serbia, për Interpolin Europian, Serbia, po kërkon ekstradimin e tij dhe një dalje para gjykatës franceze, por ai thuhet se mund të ndodhë të lirohet ditën e enjte.

Me këtë rast Shqiptarët e Amerikës, kanë bashkuar zërat e tyre me ata që bëjnë thirrje për anullimin e urdhërave të tilla, që kërkojnë të paraqesin agresorin si viktimë dhe viktimën si agresor për ngjarjet e përgjakshme të viteve 1990, dhe heqjen  eketry listave nga interpoli.

Ndersa folën duke bër thirrje për lirimin e menjëhershëm të Ramush Hardinaj, veprimtar të njohur të komuniteit, si ish komandanti i Batalionit Atlantiku Gani Shehu, veprimtari i njohur Harry Bajraktari, ish kryetari i Shoqates Dibra, z. Ibrahim Kolari, këngëtari i mirënjohur Meda, kengetarja Albërie Hardagjonaj, ish luftëtari i Batalionit Atlantiku Uk Lushi, kryetari i organizatës Rrënjët Shqiptare Marko Kepi, Dod Nikprelaj, anëtar i Këshillit Thenelues të Lëvizjes për Shqipëri të Bashkuar, duke folur për lirimin e  Ramush Haradinaj! dhe të tjerve.

Protestuesit në Nju Jork mbanin flamujt e Shqipërisë, Kosovës, dhe SHBA, si dhe parrulla ku kërkohej lirimi i menjëhershëm dhe dhenja fund e këtyre arrestimeve me listat e përgatitura nga Beogradi – për luftëtarët e lirisë – UÇK-së.

Organizata Komuniteti Shqiptaro-Amerikanë –  në fund  në  të kësaj proteste paqësore, në emër të të gjithë protestuesve, pra të gjithë shqiptarëve të Amerikës,  drejtoj  një Peticion për lirimin e menjëhershëm të zotit Haradinaj – dorëzuar në dorë ambasadorit francez në OKB nga Asamblesiti shqiptar Mark Gjonaj

Peticioni dhe lista e organizatave dhe shoqatave pjesemarrese:

Petition to French Ambassador to the UN

The Albanian American community demands the immediate release of Mr. Ramush Haradinaj, 

Former Prime Minister of the Republic of Kosova

New York, NY-January 9, 2017 – On January 4, 2017, Mr. Ramush Haradinaj, the former Prime Minister of Kosova, and President of Alliance for the Future of Kosova, was detained by border police in France, based on an international warrant issued by Serbia.

Previously, Mr. Haradinaj was twice tried and subsequently acquitted by The UN International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia (ICTY) over the same accusations.

Prime Minister, Mr. Haradinaj at the time, resigned his elected post and voluntarily surrendered to the ICTY where he was acquitted.

Serbia’s issuance of international arrest warrants against Kosova’s political leaders are a dangerous provocation and an unprecedented abuse of international institutions. 

Serbia’s baseless arrest warrants against the leaders of Kosova are aimed at humiliating the new democracy and impeding its aspiration to become a member of the international community such as the European Union (EU), The United Nations, UNESCO etc. These acts not only provoke dangerous tensions in a still fragile Balkans, but also impede the EU mandated dialogue to normalize relations between the two countries.  In a recent press release, Congressman Eliot Engel, a Ranking Member of the Committee on Foreign Relations, said,  “This action only foments tensions and increases the likelihood of future conflict”.

At the end of the last century, the Albanians of Kosova suffered from Serbia’s genocidal policies, where over a million people were displaced and forced out of their centuries old home. Many tens of thousands of Albanian women were systematically raped and tortured by the Serbs during their reign of terror. More than12,000 Albanians were slaughtered by the Serbs, most buried in mass graves and thousands remain missing to this day. 

We point out that Serbia’s current leadership, including current President Nikolic, Prime Minister Vucic and the Minister of Foreign Affairs Dacic held key government functions during Milosevic’s murderous regime, and was actively involved in the expulsion and mass murder of Albanians in 1998. 

As Serbia is aspiring to become a member of the European Union, they should first issue warrants, apprehend and prosecute, to the fullest extent of the law, all the individuals responsible for criminal acts against people of Kosova including those who slaughtered innocent civilians and dumped their bodies in the Sava River or mass graves in military grounds around Belgrade. 

The people of Kosova and the Albanian American Community are eternally grateful to France for its support to end the ethnic cleansing campaign by Serbia against Kosova; and for recognizing Kosova’s independence, but we stand by Mr. Haradinaj and therefore:

We respectfully call upon French authorities to releases Mr. Ramush Haradinaj without delay.
On Behalf of the Albanian American Community
Albanian American Association Ana e Malit 
Albanian American Business Network
Albanian American Civic League 
Albanian American Community Association
Albanian American Council
Albanian American Community Center “Hasan Prishtina”, CT
Albanian American Cultural Center, Riverdale, NJ
Albanian American Open Hand Association
Albanian American Puka Community Association
Albanian American Society Foundation
Albanian Roots 
Association Malesia e Madhe NY
Albanian Womens Organization Hope and Peace
Atlantic Association
Cameria Association 
Dibra Community Organization 
Dom Simon Filipaj Foundation
Foundation Plave Guci 
Kosova Association, MI
Kelmendi Association 
NYS Assemblyman Mark Gjonaj
Pan Albanian Federation of America Vatra 
Rugova Association 
Shoqata Atdhetare Kraja 
Sons of Illyria
Sons and Daughters of Albania in America