Abazoviq: Ndryshimet politike në Mal të Zi nuk e ndryshojnë politikën ndaj Kosovës

Prishtinë, 14 prill 2023 – Kryeministri në detyrë i Malit të Zi, Dritan Abazoviq, tha të premten se ndryshimet politike në vendin e tij nuk do të ndikojnë në marrëdhëniet me Kosovën.

Ai i bëri këto komente në Prishtinë, pas takimit me kryeministrin e Kosovës Albin Kurti, në të cilin u nënshkrua marrëveshja për trafikun ajror në mes të dy vendeve që i hap rrugë përdorimit të korridoreve ajrore mes Kosovës dhe Malit të Zi, për aviacionin civil, ndërsa deri tani janë shfrytëzuar për fluturime ushtarake të NATO-s.

“Ky është një hap sa i rëndësishëm po aq i domosdoshëm për rregullimin e hapësirës ajrore mes dy republikave tona. Marrëveshja që nënshkruam sot ofron mundësi të reja të zhvillimit të aviacionit civil, mundëson shkurtimin e rrugëve ajrore e të kohës së fluturimit për 15 minuta. Zvogëlon emetimin e gazrave të dëmshme si dhe ul koston e fluturimeve të cilat ndikojnë në çmim të biletave për udhëtarët”, tha kryeministri i Kosovës, Albin Kurti.

Ai tha se në takimin e sotëm është diskutuar edhe për bashkëpunimin rajonal dhe përshpejtimin e integrimeve evropiane.

“Në Mal të Zi kanë ndodhur disa procese politike por kjo nuk do të ndërrojë kurrfarë politike ndaj Kosovës zyrtare. Ju mund të llogaritni në Malin e Zi në atë që ka me qenë aktivitetet ndërkombëtare i Republikës së Kosovës në të ardhmen, e jemi të gatshëm të përkrahim me kapacitetet tona”, tha zoti Abazoviq, duke ju referuar zgjedhjeve presidenciale në Malin e Zi, në të cilat humbi udhëheqësi shumëvjecar i vendit të vogël ballkanik, Milo Gjukanoviq.

“Ne vijmë me një mesazh paqësor, një mesazh miqësor dhe edhe në të ardhmen do të mundohemi të krijojmë një atmosferë të mirë rajonale ku dy shtete të japin shembull sesi duhet të jenë marrëdhëniet mes dy qeverive”, tha zoti Abazoviq.

Mali i Zi Mali i Zi e njohu pavarësinë e Kosovës në tetor të vitit 2008, duke nxitur reagimin e Beogradit i cili dëboi atëbotë ambasadorin malazez në shenjë proteste. Në janar të vitit 2010 të Kosova dhe Mali i Zi vendosën marrëdhënie diplomatike.

Mali i Zi ishte pjesë e shtetit të përbashkët me Serbinë deri në pranverën e vitit 2006 kur shpalli pavarësinë prej saj.

(Zëri i Amerikës)