Ambasadori shqiptar në Londër: “Fëmijët tanë po bullizohen në shkollat e Mbretërisë së Bashkuar”

Londër, 7 dhjetor 2022 – Fëmijët shqiptarë po vuajnë pasojat e bullizmit racist në shkollat e Mbretërisë së Bashkuar për shkak të debatit rreth mbërritjeve me gomone në Britani, tha ambasadori i vendit Qirjako Qirko në Londër.

Qirko foli pasi shqiptarët u veçuan si një nga kombësitë me më shumë emigrantë nga ministrat dhe sektorë të medias gjatë rritjes së fundit të numrit të refugjatëve shqiptarë që udhëtonin përtej Kanalit për të kërkuar azil në Mbretërinë e Bashkuar.

The Guardian raportoi se ai bëri thirrje për t’i dhënë fund “fushatës së diskriminimit” dhe paralajmëroi kundër forcimit të stereotipeve negative ndaj shqiptarëve. Komentet e tij duket se synojnë qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar pasi Suella Braverman, sekretarja e Brendshme, veçoi “kriminelët shqiptarë” gjatë një debati mbi krizën.

Qirko tha se më shumë se 140,000 shqiptarë që jetonin në Mbretërinë e Bashkuar ishin prekur negativisht nga debati, i cili “po përforconte stereotipet negative dhe racizmin”. “Kjo fushatë diskriminimi ndaj shqiptarëve që jetojnë këtu në Britani duhet të ndalet. Ka njerëz, sidomos të rinj, që bullizohen në shkolla sepse janë shqiptarë. Të gjithë ata që janë përgjegjës për këtë fenomen duhet të kërkojnë falje”, tha ai.

Më herët ai u tha deputetëve britanikë se shqiptarët “mjekë, avokatë, inxhinierë, punëtorë të çdo lloji, paguajnë taksa dhe kontribuojnë në shoqërinë britanike dhe se çdo paraqitje tjetër e ndryshme e shqiptarëve në Britani është një demonstrim i mungesës së njohjes së këtij realiteti.

(BalkanWeb)