Avokati i Thaçit: Dëshmitarë të mbrojtjes do të jenë edhe 8 zyrtarë të lartë ndërkombëtarë

Hagë, 8 tetor 2022 – Avokati i ish-presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi, Gregory Kehoe, në një letër të dërguar Kryeprokurorit të Hagës, Jack Smith, ka treguar se në listën e dëshmitarëve të mbrojtjes lidhur  me rastin janë edhe tetë ish-diplomatë, figura ushtarake të NATO-s, OSBE-së, UNMIK-ut e misioneve të tjera ndërkombëtare që kanë qenë në Kosovë gjatë kohës së luftës dhe një “top-zyrtar” i një shteti fqinj të Kosovës.

“Këta 9 dëshmitarë ndërkombëtarë, në periudhën e aktakuzës, të gjithë ishin diplomatë të lartë ndërkombëtarë, administratorë dhe figura ushtarake që shërbenin në pozita të larta në Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO), në Organizatën për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), në Organizatën e Kombeve të Bashkuara (OKB), në Administratën e Përkohshme të OKB-së në Kosovë (UNMIK), në Misionin Monitorues të Kosovës (MVK), në Misionin Vëzhgues Diplomatik të Kosovës (KDOM) dhe një zyrtar i lartë qeveritar I një vendI fqinj me Kosovën. Ata kanë bashkëvepruar ngushtë me z. Thaçi, si në nivel profesional ashtu edhe në disa raste edhe personal”, thuhet në letrën e avokatit Kehoe.

“Secili nga këta 9 dëshmitarë ka pasur kontakte personale me z. Thaçi, duke punuar me të dhe aktorë të tjerë të mëdhenj, vendorë dhe ndërkombëtarë, për çështjet kryesore me të cilat ballafaqohen të gjithë gjatë kësaj kohe. Ata do të japin vëzhgimet e tyre për z. Thaçi dhe do të përshkruajnë ndërveprimet e tyre me të, duke përfshirë sjelljen, qëndrimet dhe sjelljen e tij gjatë periudhës së aktakuzës që janë relevante për akuzat kundër tij. Si të tilla, dëshmitë e tyre, të ardhura nga përvoja e viteve në konflikt dhe mjedise pas konfliktit, do t’i ofrojnë Trupit Gjykues një vështrim unik dhe të vlefshëm për ngjarjet dhe personat aq vendimtarë për të kuptuar konfliktin në Kosovë dhe krimet e ngarkuara në aktakuzë. Dëshmia e tyre e drejtpërdrejtë, siç është testuar rigorozisht përmes marrjes në pyetje dhe pyetjeve nga Trupi Gjykues, do ta ndihmojë shumë trupin gjykues në gjetjen e së vërtetës së asaj që ka ndodhur dhe përfundimisht në vlerësimin e fajësisë apo pafajësisë së z. Thaçi”, thuhet më tutje në letër.

Dëshmitarët janë të moshës midis 77 e 88 vjeç dhe janë në gjendje të ndryshme shëndetësore.

(r.m.)