BBC Magazine: Reçension me 5 yje për Albumin e Ri të Kompozitorit Simaku

“Një imagjinate muzikore e fuqishme shkëlqen gjatë gjithë albumit”

Kështu e cilëson revista më prestigjoze britanike BBC Music Magazine albumin e ri të kompozitorit shqiptar Thoma Simaku, në reçensionin e shkruar nga kritiku anglez Martin Cotton, i vlerësuar me 5 yje.

“Këto vepra të katër viteve të fundit luhen nga përkushtuesit e tyre, të cilët e jetojnë plotësisht muzikën, teknikisht dhe muzikalisht […] një imagjinatë e fuqishme muzikore shkëlqen në të gjithë albumin”.

Ky album monografik, që sapo ka dalë në treg nga Shtëpia Diskografike Britanike NMC Recordings, përfshim pesë vepra të reja të kompozitorit Simaku, interpretuar nga Jérôme Comte, Clément Saunier, Dimitri Vassilakis dhe Aurélien Gignoux – solistë të Ensemble Intercontemporain të Parisit.

Në njoftimin e saj për shtyp, NMC Recordings shkruan:

‘Solo’, albumi i katërt i plotë i Simakut dhe publikimi i parë në NMC, prezanton disa nga veprat më të fundit të kompozitorit, secila prej tyre arrin një thellësi shprehjeje përtej asaj që duket e mundur me një instrument të vetëm. 

Muzika e Simakut është vlerësuar për ‘thellësinë e shprehjes dhe imagjinatën e saj të fuqishme’ (Çmimi i Kompozitorit Britanik), dhe përzierja e tij unike e lirizmit dhe modernitetit kompleks mund të gjurmohet në një moment kyç në jetën e kompozitorit, kur ai u zhvendos nga Shqipëria staliniste kufizuese, shumë e censuruar e edukimit të tij, në Britaninë e Madhe në vitin 1991.

Studimet e tij me David Blake në Universitetin e York-ut (ku ai tani është vetë profesor i kompozicionit) ishin një zgjim për kompozitorin, ndërsa ishte i zhytur në muzikën e pionierëve modernistë si Ligeti, Kurtág dhe Boulez. Në vitet që pasuan, eksplorimi i lirë i këtyre ideve nga Simaku e ka çuar atë në gdhendjen e një zëri kompozicional që ‘të lë pa frymë’ (Neue Zeitschrift für Musik), i cili i ka fituar atij çmime të shumta prestigjioze, duke përfshirë çmimin e parë në Konkursin Ndërkombëtar për 100 vjetorin e Lutoslawski-t në 2013. 

Cilët muzikantë më të mirë për të eksploruar çdo cep të potencialit të instrumentit të tyre sesa solistët e Ansamblit interkontemporain? I themeluar në vitin 1976 nga Pierre Boulez me mbështetjen e Nicholas Snowman dhe Michel Guy, muzikantët e ansamblit rezident në Philharmonie de Paris janë disa nga solistët më të vlerësuar në botë.