Biden e uron Metën: “SHBA janë krenare ta quajnë Shqipërinë një vend mik, partner dhe aleat”

Uashington, 28 nëntor 2021 – Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Joe Biden, e ka uruar Presidentin e Shqipërisë, Ilir Meta, me rastin e Ditës së Pavarësisë së Shqipërisë.

Në letrën drejtuar Metës, Biden i ka cilësuar mbresëlënëse të arriturat e Shqipërisë pas vitit 1991, kur dy shtetet kanë vendosur marrëdhënie të ngushta midis tyre. Ai kakujtuar se Shqipëria është “njw vend mik i ngushtë i SHBA-së dhe një aleat i rëndësishëm i NATO-s”

“Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë krenare ta quajnë Shqipërinë një vend mik, partner dhe aleat”, ka theksuar Presidenti Biden.

Ai ka thënë se Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë ta mbështesin demokratizimin dhe zhvillimin e Shqipërisë dhe integrimin e saj në strukturat europiane.

“Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të vazhdojnë të mbështesin Shqipërinë ndërsa ju forconi institucionet tuaja demokratike, përmbushni reformat e rëndësishme në sektorin e drejtësisë, luftoni korrupsionin për të siguruar një klimë transparente dhe të barabartë sipërmarrjeje për investitorët shqiptarë dhe ata të huaj, si dhe teksa ndiqni të ardhmen tuaj europiane”, ështëshprehur presidenti Biden.

Letra e Presidentit Joe Biden, drejtuar Presidentit Ilir Meta:

“I dashur Zoti President,

Në Ditën tuaj të Pavarësisë, e uroj Shqipërinë në emër të popullit amerikan!

Këtë vit ne përkujtojmë tridhjetëvjetorin e rivendosjes së marrëdhënieve tona diplomatike dhe festojmë një miqësi të mbështetur në lidhjet e familjes dhe historisë, si dhe mbi vlerat tona demokratike dhe përkushtimin ndaj të drejtave të njeriut, që ndajmë sa bashku.

Ato që Shqipëria ka arritur që nga viti 1991 janë mbresëlënëse.

Sot, Shqipëria është një vend mik i ngushtë i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, një aleat i rëndësishëm i NATO-s, dhe një anëtare e sapofutur në Këshillin e Sigurisë të Organizatës së Kombeve të Bashkuara.

Gjithashtu Shqipëria po i tregon botës mikpritjen e saj të madhe duke pritur si dhe duke iu dhënë një strehim të sigurt afganëve në rrezik.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të vazhdojnë të mbështesin Shqipërinë ndërsa ju forconi institucionet tuaja demokratike, përmbushni reformat e rëndësishme në sektorin e drejtësisë, luftoni korrupsionin për të siguruar një klimë transparente dhe të barabartë sipërmarrjeje për investitorët shqiptarë dhe ata të huaj, si dhe teksa ndiqni të ardhmen tuaj europiane.

Marrëdhënia jonë dypalëshe në rritje të tregtisë dhe investimeve, sidomos në sektorin e rëndësishëm energjetik, është kyçe për rimëkëmbjen e Shqipërisë si dhe për thellimin e partneritetit tonë.

Dëshiroj t’i uroj popullit shqiptar, edhe në emër të të gjithë amerikanëve, një Ditë të paqtë të Pavarësisë!

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë krenare ta quajnë Shqipërinë një vend mik, partner dhe aleat.

(r.m.)