ChatGPT- Premtimet dhe rreziqet e inteligjencës artificiale

Nga Rafael Floqi

Titulli në faqen e parë të faqes së “New York Times- Sunday Opinion” në fillim të korrikut nuk mund të ishte më i ashpër apo më kërcënues se ky: “Kërcënimi i vërtetë i inteligjencës artificiale: Teknologjia e farkëtuar nga tregjet private, nuk do t’i zgjidhë problemet e botës. Ajo vetëm do t’i përforcojë ato.” Nëse kjo deklaratë nuk ju tërheq vëmendjen, ka të ngjarë që asgjë të mos u bëjë përshtypje .

Do të ishte e vështirë të identifikohej një teknologji për të cilën është folur dhe shkruar më shumë sesa ato nën ombrellën e inteligjencës artificiale ose AI, por….

Çfarë është AI?

Le ta pyesim Chat GPT?

“AI, ose Inteligjenca Artificiale, përfshin simulimin e inteligjencës njerëzore në pajisje ose sisteme kompjuterike. Kjo përfshin zhvillimin e algoritmeve, softuerit dhe pajisjeve që lejojnë makinat të kryejnë detyra që zakonisht kërkojnë inteligjencë njerëzore, si zgjidhja e problemeve, mësimi, arsyetimi, perceptimi, kuptimi i gjuhës natyrale dhe marrja e vendimeve.

Sistemet AI mund të kategorizohen në dy lloje kryesore:

  1. AI e ngushtë (AI e dobët): AI e ngushtë është projektuar për të kryer një detyrë specifike ose një set të ngushtë të detyrave. Ajo vepron në një fushë të kufizuar dhe nuk posedon inteligjencë të përgjithshme ose ndërgjegjësi. Shembuj të AI-së së ngushtë përfshijnë asistentët virtualë personalë si Siri dhe Alexa, sistemet e rekomandimit në platforma si Netflix dhe Amazon, dhe makinat e vetëndihmës.
  2. AI e përgjithshme (AI e fuqishme): AI e përgjithshme, e njohur edhe si AI e fuqishme ose AGI (Inteligjenca Artificiale e Përgjithshme), përfshin sisteme AI që kanë aftësinë të kuptojnë, mësojnë dhe aplikojnë njohurinë në një gamë të gjerë detyrash dhe fushash, në mënyrë të ngjashme me inteligjencën njerëzore. AGI, nëse arritet, do të kishte kapacitetin për të kryer çdo detyrë intelektuale që një njeri mund të bëjë. Në ditët e mia të fundit të njohurive në shtator 2021, AGI e vërtetë ende nuk ishte realizuar dhe mbeti një subjekt i vazhdueshëm i hulumtimit dhe zhvillimit.”

The kjo pergjigje na vjen vete nga vete Ai. 

Termi “AI” përdoret përgjithësisht për të përfshirë të dhëna të mëdha, inteligjencën artificiale dhe mësimin e makinerive, një trifekt i teknologjive që ndikojnë në jetën tonë sot dhe premtojnë të kenë një efekt edhe më të thellë në të ardhmen.  Mjerisht ka shumë më shumë nxehtësi sesa dritë kur teknologjitë e AI diskutohen në media.

Artikulli i përmendur më lart është një shembull. Ai vëren, për shembull: “Më shumë se 350 drejtues të teknologjisë, studiues dhe akademikë nënshkruan një deklaratë duke paralajmëruar për rreziqet ekzistenciale të inteligjencës artificiale. Ata thanë se zbutja e rrezikut të zhdukjes nga A.I. duhet të jetë një prioritet global krahas rreziqeve të tjera në shkallë shoqërore si pandemitë dhe lufta bërthamore.”

Unë dyshoj se ne të gjithë pajtohemi se shprehja “rreziku i zhdukjes” është diçka mjaft e fortë.

Një artikull tjetër me titull: “Robotët e zotëruar? Ndoshta jo,” citoi Alex Garland, regjisor i filmit Ex Machina, i cili foli për inteligjencën artificiale dhe citoi disa liderë të industrisë së teknologjisë.  Fizikani teorik Stephen Hawking na tha se “zhvillimi i inteligjencës artificiale të plotë mund të shënojë fundin e racës njerëzore”.

Elon Musk: Rreziqet e AI

Elon Musk, shefi ekzekutiv i Tesla, na tha se A.I. ishte “potencialisht më e rrezikshme se armët bërthamore”.  Steve Wozniak, një bashkëthemelues i Apple, na tha se “kompjuterët do të marrin pushtetin nga njerëzit” dhe se “e ardhmja është e frikshme dhe shumë e keqe për njerëzit”. Gjëra më të forta. Kohët e fundit, ardhja e teknologjive të fuqizuara nga AI si ChatGPT, Bard dhe Bing kanë shkaktuar shqetësime në lidhje me AI.

A është çudi që publiku i gjerë është bërë skeptik – apo edhe i frikësuar – ndaj AI dhe pse shumë po bëjnë thirrje për një ndalim të plotë të zhvillimit të tij?

Frika e pajustifikuar

Ne e bazojmë këtë mendim në vitet e hulumtimit që është shfaqur në shumë artikuj në revista profesionale, punime të shumta të paraqitura në konferenca profesionale dhe në dy libra, “AI në luftë: Si të dhënat e mëdha, inteligjenca artificiale dhe mësimi i makinerisë po ndryshojnë luftën detare” dhe i ardhshëm, “Algoritmet e Harmagedonit: Ndikimi i inteligjencës artificiale në të ardhmen e Luftërave” (të dyja nga U.S. Naval Institute Press).

Ekziston një thënie që i atribuohet H. L. Mencken: “Për çdo problem kompleks ka një përgjigje që është e qartë, e thjeshtë dhe e gabuar”. Pavarësisht nga ky kujdes, është mjaft e thjeshtë të shkosh në fund të frikës rreth AI dhe të sugjerosh se ekziston një mënyrë e thjeshtë për të zbërthyer shqetësimet në lidhje me inteligjencën artificiale nëse pranojmë faktin se termi AI është shumë i gjerë dhe përfshin shumë gjera.

AI i ngushtë ose i dobët

Sistemet aktuale të AI, të referuara shpesh si “AI i ngushtë” ose ndonjëherë “AI i dobët” janë ato që ekzistojnë sot.  Këto algoritme sugjerojnë përgjigje të sakta në një email, përfundoni fjalinë tuaj në një email, ofrojnë sugjerime për blerje në faqe të ndryshme interneti, mposhtni kampionët në shah ose në shfaqje lojërash ose shumë detyra të tjera që ndodhin në jetën tonë të përditshme dhe shpesh ndodhin pa vetëdijen tonë.

Shumë avokatë të teknologjisë – dhe gjithnjë e më shumë publiku i gjerë – besojnë se AI i ngushtë mund dhe do të evoluojë në “inteligjencë të përgjithshme artificiale” (AGI).

Siç thekson artikulli i “New York Times”: “AGI nuk ekziston ende, por disa kanë frikë se mund të jetë. Megjithatë, kjo do të thotë se teknologët do të ndërtojnë sisteme që janë përgjithësisht më të zgjuar se njerëzit.”

Pritshmëria ka tejkaluar realitetin

Dhe aty shtrihej fërkimi. Hype e ka tejkaluar realitetin. Ne do të duhet të bindim veten se njerëzit do të kenë mjetet (aktualisht, shumë të dyshimta) dhe dëshirën (përsëri, pse do ta bënin këtë?) për të krijuar makina që do të mposhtin aftësitë tona njerëzore, do të pushtojnë botën dhe do t’i japin fund njerëzimit sepse ne njerëzit nuk jemi më të nevojshëm.

Këta skenarë distopikë janë lëndë e fantashkencës, por për disa arsye, shumë njerëz marrin hapin që nëse kompjuterët mund të mposhtin lojtarët profesionistë në “Texas Hold ‘Em Power”, ata do të vendosin disi të bëhen shumë të fuqishëm për t’u kontrolluar.

Ndërsa ekziston një term popullor, “Kurrë mos thuaj kurrë”, këtu janë paratë tona: ne njerëzit jemi shumë të zgjuar dhe nuk do të vendosim të ndërtojmë kompjuterë që madje i afrohen ndërgjegjes njerëzore.

Së fundi, ia vlen të kujtojmë se për shkak të përfitimeve të mrekullueshme që teknologjia e fundit i ka dhuruar njerëzimit, ne kemi një tendencë për të hyrë në bujë teknologjike.

Për të siguruar vetëm një ekzagjerim të vogël. Jo më shumë, se një dekadë më parë, legjione ekspertësh të teknologjisë, kapitalistë sipërmarrës, zyrtarë qeveritarë dhe shumë të tjerë parashikuan se makinat pa shofer do të ishin të kudogjendura sot në autostradat tona. Kjo nuk ka ndodhur dhe ndërsa vdekjet e shkaktuara nga makinat pa shofer janë rritur, vizioni i nxitur nga zhurma për një të ardhme të makinave pa shofer është zhdukur.

Ne mund të menaxhojmë AI. Ai nuk do të na menaxhojë ne

Në marrëdhëniet në zhvillim midis teknologjisë dhe shoqërisë, njerëzit kanë treguar se janë tepër të adaptueshëm. Ajo që dikur na la pa frymë, së shpejti integrohet në jetën tonë të përditshme.

Ka disa teknologji të AI që presin mënjanë tani por që premtojnë shume. Të katërta këto që ne mendojmë se po presin në krahë janë GPT e nivelit tjetër, robotë humanoidë, avokatë me AI dhe shkenca të drejtuara nga AI. Zgjedhjet tona duken të gatshme nga pikëpamja teknologjike, por nëse ato plotësojnë të tre kriteret që përmendëm është një çështje tjetër. Ne zgjodhëm këto katër sepse ishin ato që vazhdonin të dilnin në hulumtimet tona për përparimin me teknologjitë  AI.

Ndihma ligjore me AI

Kompania fillestare DoNotPay pretendon se ka ndërtuar një chatbot ligjor – i ndërtuar mbi teknologjinë LLM – që mund të këshillojë të pandehurit në gjykatë.

Kompania kohët e fundit tha se do të lejojë sistemin e saj të AI të ndihmojë dy të pandehur të luftojnë në gjyq për gjobat e tiketave për shpejtësi në kohë reale. I lidhur nëpërmjet një kufjeje, AI mund të dëgjojë procedurat dhe të pëshpërisë argumente ligjore në veshin e të pandehurit, i cili më pas ia përsërit ato me zë të lartë gjyqtarit.

Pas kritikave dhe një padie për ushtrimin e ligjit pa licencë, startup-i shtyu debutimin e AI-së në sallën e gjyqit. Prandaj, del se potenciali për teknologjinë nuk do të vendoset nga kufizimet teknologjike apo ekonomike, por nga autoriteti i sistemit ligjor.

Avokatët janë profesionistë të paguar mirë dhe kostot e procesit gjyqësor janë të larta, kështu që potenciali ekonomik për automatizim është i madh. Megjithatë, sistemi ligjor amerikan aktualisht duket se kundërshton që robotët të përfaqësojnë njerëzit në gjykatë.

Mbështetje kërkimi shkencor me AI

Shkencëtarët po i drejtohen gjithnjë e më shumë nga AI për njohuri. Mësimi i makinerisë, ku një sistem AI e përmirëson atë që bën me kalimin e kohës, po përdoret për të identifikuar modelet e të dhënave. Kjo u mundëson sistemeve të propozojnë hipoteza të reja shkencore – shpjegime të propozuara për dukuritë në natyrë. Këto madje mund të jenë në gjendje të tejkalojnë supozimet dhe paragjykimet njerëzore.

Për shembull, studiuesit në Universitetin e Liverpulit përdorën një sistem të mësimit të makinerive të quajtur rrjet nervor për të renditur kombinimet kimike për materialet e baterive, duke I udhëhequr eksperimentet e tyre dhe duke kursyer kohë.

Kompleksiteti i rrjeteve nervore do të thotë se ka boshllëqe në të kuptuarit tonë se si ata në të vërtetë marrin vendime – si ashtuquajturi problem i kutisë së zezë. Megjithatë, ka teknika që mund të hedhin dritë mbi logjikën pas përgjigjeve të tyre dhe kjo mund të çojë në zbulime të papritura.

Ndërsa AI aktualisht nuk mund të formulojë hipoteza në mënyrë të pavarur, ajo mund të frymëzojë shkencëtarët që t’u qasen problemeve nga këndvështrime të reja.

AutoGPT

Së shpejti do të shohim më shumë versione të reja të chatbots AI, bazuar në teknologjinë më të fundit LLM, të njohur si GPT-4. Do të shohim që AI që mund të trajtojë lloje të ndryshme të dhënash, si imazhe dhe të folura, si dhe tekst. Këto quhen sisteme multimodale.

Por le të shohim pak më tej në të ardhmen. Auto-GPT, një mjet i avancuar i AI i lëshuar nga Significant Gravitas, tashmë po bën bujë në industrinë e teknologjisë.

Auto-GPT-së i jepet një qëllim i përgjithshëm, si p.sh. planifikimi i një feste ditëlindjeje, dhe e ndan atë në nën-detyra të cilat më pas i kryen vetë, pa kontributin e njeriut. Kjo e veçon atë nga ChatGPT.

Auto-GPT përfshin agjentë ose sisteme të AI që marrin vendime bazuar në rregulla dhe qëllime të paracaktuara. Pavarësisht kufizimeve të instalimit, një funksionaliteti i tillë problemi kur përdoret me Windows, Auto-GPT tregon një potencial të madh në aplikacione të ndryshme.

Robotët humanoidë

Robotët humanoidë – ata që duken dhe lëvizin si ne – kanë avancuar ndjeshëm që nga Sfida e parë e Robotikës Darpa në 2015, një konkurs ku ekipet ndërtuan robotë për të kryer një sërë detyrash komplekse të vendosura nga organizatorët. Këto përfshinin daljen nga një makinë, hapjen e një dere dhe shpimin e një vrime në një mur. Shumë luftuan për të arritur objektivat.

Megjithatë, startup-et tani po zhvillojnë “humanoidë” të aftë për të kryer detyra si këto dhe duke u përdorur në magazina dhe fabrika.

Përparimet në fushat e inteligjencës artificiale si vizioni kompjuterik, si dhe në bateritë me energji të dendur që ofrojnë shpërthime të shkurtra të rrymës së lartë, i kanë mundësuar robotëve të lundrojnë në mjedise komplekse, duke ruajtur ekuilibrin në mënyrë dinamike – në kohë reale. Imagjinoni  AI, një kompani që ndërton robotë humanoidë për punë në magazinë, ka siguruar tashmë 70 milionë dollarë (55 milionë £) në financim investimi.

Kompani të tjera, duke përfshirë 1X, Apptronik dhe Tesla, po investojnë gjithashtu në robotë humanoidë, gjë që tregon se fusha po piqet. Robotët humanoidë ofrojnë përparësi ndaj robotëve të tjerë në detyrat që kërkojnë lëvizje, manovrim dhe përshtatshmëri, sepse pjesërisht, ata do të operojnë në mjedise që janë ndërtuar rreth nevojave njerëzore.

Por le të ndahemi me humor nga AI, kjo është një satirë e krijuar me Chat GPT,

Obobo AI

Një njeri me trishtim e shikon AI-n,

Ndjen frikë në shpirt, i bëhet një fiksim.

“Robotët dhe kompjuterët,” obobo AI…

“Po na zbulojnë sekretet, s’ ka shpëtim!”

Dhe prapë luan me smartfonin e djalit,

Se kupton, që dhe ai është AI  gjithsesi.

Edhe shtëpinë Aleksa e mban zgjuar

Dhe prapë i përdor, obobo i terrorizuar.

Por pse kur lajmi vjen nga AI

Ju bëheni paranojak, dhe mendon ,kuku

“A është ky lajm i vërtetë?” Sepse…

 aq sa dhe ju mund të gabojë, obobo AI…

Ndaj, mëso,  përparo dhe zhvillohu,

Sepse AI është e ardhmja, nuk ka dyshim

ndaj, do ta duhet ta pranosh si zhvillim

Dhe mjaft tani , me Obobo AI….

Duke parë larg

Suksesi afatgjatë i këtyre katër drejtimeve do të varet nga më shumë se vetëm fuqia llogaritëse. Robotët humanoidë mund të dështojnë të fitojnë tërheqje nëse kostot e prodhimit dhe mirëmbajtjes së tyre tejkalojnë përfitimet e tyre. Avokatët e AI dhe asistentët e chatbot-it mund të kenë një efikasitet të jashtëzakonshëm. Megjithatë, miratimi i tyre mund të ndërpritet nëse vendimmarrja e tyre bjerë ndesh me “busullën morale” të shoqërisë ose pse ligjet nuk pajtohen me përdorimin e tyre.

Vendosja e një ekuilibri midis efektivitetit të kostos dhe vlerave të shoqërisë është thelbësore për të siguruar që këto teknologji të lulëzojnë vërtet.

Funksionalitetet mahnitës të modeleve të mëdha gjuhësore (LLM) si ChatGPT ishin, vetëm disa muaj më parë, mishërimi i AI-së së fundit. Ata tani janë në rrugën e duhur për të qenë thjesht shtesa dhe shtesa për redaktuesit tanë të tekstit dhe motorët e kërkimit.

Së shpejti do ta gjejmë veten duke u mbështetur në aftësitë e tyre dhe do t’i përfshijmë ato pa probleme në rutinat tona. Megjithatë, ky ambientim i shpejtë na lë me një pyetje të vazhdueshme: çfarë vjen më pas? Ndërsa pritshmëritë tona ndryshojnë, ne mbetemi të pyesim për inovacionin e radhës që do të pushtojë imagjinatën tonë.

Njerëzit do të përpiqen të arrijnë të gjitha llojet e gjërave të zgjuara – dhe jo aq të zgjuara – me AI. Shumë ide do të dështojnë, të tjerat do të kenë një ndikim të qëndrueshëm.

Topi ynë i kristalit nuk është shumë më i mirë se i yti, por ne mund të përpiqemi të mendojmë për atë që do të vijë më pas në një mënyrë më të strukturuar. Që AI të ketë një ndikim të qëndrueshëm, ajo duhet të jetë jo vetëm teknologjikisht e realizueshme, por edhe ekonomikisht e qëndrueshme dhe normativisht e pranueshme – me fjalë të tjera, ajo të përputhet me vlerat që kërkon shoqëria që ne t’i përshtatemi.

The ne fund i thashë AI: Shkruaj një paragraf që përfundon artikullin per AI dhe ChatGPT, shkroi :

Në një botë ku teknologjia e inteligjencës artificiale vazhdon të evoluojë me një ritëm të shpejtë, sfidat dhe mundësitë që sjell ai janë të pakufishme. AI ka potencialin për të ndryshuar mënyrën si jetojmë, punojmë dhe ndihmojmë në zgjidhjen e sfidave globale. Megjithatë, kjo teknologji vjen edhe me sfida të mëdha, përfshirë shqetësime rreth etikës, privatësisë dhe përçarjeve shoqërore. Është e rëndësishme të vazhdojmë të zhvillojmë AI-në me kujdes dhe përgjegjësi, duke përdorur atë për të përmbushur qëllime pozitive dhe të krijojmë mjedisin e duhur për inovacion dhe përmirësim të vazhdueshëm. Nëse përdoret me mençuri, AI mund të sjellë ndryshime të mëdha të mira në shoqëri dhe mund të ndihmojë në zgjidhjen e sfidave komplekse të kohës tonë.