Danijela Gjuroviq zgjidhet kryetare e Kuvendit të Malit të Zi

Podgoricë, 28 prill 2022 – Danijela Gjuroviq nga Partia Popullore Socialiste (SNP) pro-serbe u zgjodh kryetare e Parlamentit të Malit të Zi, duke mundësuar zhbllokimin e legjislativit që ishte bllokuar tash e gati tre muaj.

Kjo është hera e dytë në historinë e parlamentit malazias që një grua zgjidhet në krye të legjislativit në Mal të Zi.

Duke iu drejtuar deputetëve pas betimit, Gjuroviq vlerësoi se do të marrë kryesimin e Parlamentit në një moment jashtëzakonisht kërkues dhe të rëndë për Malin e Zi. Ajo i bëri thirrje Qeverisë dhe opozitës që të punojnë së bashku në interes të të gjithë shoqërisë malazeze.

Presidentja e re tha se Mali i Zi do të vazhdojë rrugën euroatlantike, duke respektuar detyrimet e tij ndërkombëtare.

Për zgjedhjen e saj votuan 45 nga 81 deputetë në Parlamentin malazias, 16 nga partitë që do të hyjnë në Qeverinë e pakicës së Dritan Abazoviqit dhe 29 nga Partia Demokratike e Socialistëve (DPS) të presidentit malazez, Milo Gjukanoviq.

Socialdemokratët e opozitës kishin rezerva për zgjedhjen e Gjuroviqit, i cili theksoi se në Mal të Zi anëtarët e NATO-s do të jenë në krye të Parlamentit me një përfaqësues të profilit anti-NATO.

Ata deklaruan se SNP-ja, partia së cilës i përket Gjuroviq, nuk e dënoi agresionin kundër Ukrainës, nuk e mbështeti rezolutën për Srebrenicën, nuk votoi për rrëzimin e Qeverisë së mëparshme të Zdravko Krivokapiqit dhe nuk e njohu kombin malazez.

Deputetët e PKSH-së i hodhën poshtë këto akuza, duke pretenduar se janë parti qytetare.

Kuvendi i Malit të Zi pritet të votojë të enjten, 28 prill, Qeverinë e re të pakicës me në krye Dritan Abazoviqin.

Sipas njoftimit të mëhershëm të tij, Qeveria pritet të përbëhet nga Lëviza Qytetare URA, të cilën e udhëheq Abazoviq, Partia Popullore Socialiste, e cila është pro-serbe, Partia Social-Demokrate dhe partitë kombëtare të shqiptarëve, boshnjakëve dhe kroatëve.

Kabineti i ri pritet të ketë 18 ministri dhe katër zëvendëskryeministra.

Abazoviq ka thënë më herët se Qeveria e tij do të ketë mbështetjen e 46 deputetëve, nga 81 sa ka gjithsej Parlamenti i Malit të Zi.

Mbështetje parlamentare për këtë qeveri ka paralajmëruar edhe Partia Demokratike e Socialistëve e presidentit malazias, Millo Gjukanoviq, por pa pjesëmarrje në të.

Qeveria e re pritet të zgjidhet gati tre muaj pasi Parlamenti i Malit të Zi ka votuar mocionin e mosbesimit ndaj Qeverisë së kryeministrit Zdravko Krivokapiq.

Qeveria e Krivokapiqit ishte formuar në dhjetor të vitit 2020 nga një koalicion mes Frontit Demokratik – pro serb – Demokratëve, dhe Lëvizjes URA.

Por, dallimet në qëndrime ndërmjet partnerëve të koalicionit – disa pro-serbë, disa pro-evropianë – kanë nisur të shpërfaqen shumë shpejt duke ndikuar edhe në vendimmarrje.

(REL)