DEKLARATA PUBLIKE E LQSHA PËR KOSOVËN

Jemi të befasuar nga qëndrimet e fundit të presidentit francez Emmanuel Macron dhe kancelarit gjerman Olaf Schulz, të cilët janë të përgatitur që të kundërshtojnë anëtarësimin e Republikës së Kosovës në Këshillin e Evropës nëse Kosova së pari nuk pranon të themelojë Asociacionin e Komunave Serbe.

 Kosova i ka përmbushur të gjitha kushtet dhe obligimet për pranim. Lidhja e kësaj çështjeje me Asociacionin e Komunave Serbe bie ndesh me interesin evropian të shprehur në mbështetjen e saj për zgjerimin e numrit të vendeve të pranuara në Bashkimin Evropian.

Për fat të keq, qeveria e SHBA-së ka zënë vendin e dytë ndaj dialogut të lehtësuar nga BE-ja ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, gjë që ka rezultuar me atë që Departamenti i Shtetit të qetësojë agresorin dhe të ushtrojë presion mbi viktimën. Nevojitet një ndryshim i plotë i politikës në Ballkan.

Përqafimi i demokracisë nga qeveria e Kosovës dhe marrëdhënia e saj me Evropën Perëndimore dhe Shtetet e Bashkuara është vërtetuar mirë. Dhe kontrasti midis Kosovës dhe Serbisë është zbuluar në mënyrë befasuese nga artikulli i 9 majit i Andrew Higgins në The New York Times, duke vendosur lidhjen midis Presidentit të Serbisë Aleksandar Vuçiq dhe Presidentit të Kinës Xi Jinping.

Artikulli i Higgins (“Vigjilenca e përbashkët ndaj SHBA-së çimenton aleancën Kinezo-Serbe”) e bën të qartë se presidenti serb Vuçiq nuk ka në plan që të bashkohet me Evropën dhe Shtetet e Bashkuara. Lidhjet e tij me Kinën dhe Rusinë janë të vendosura mirë.

Ndërkohë, presidenti Vuçiq vazhdon të ndërmarrë hapa për destabilizimin  e Ballkanit dhe kërcënimin e paqes në Evropë duke e kundërshtuar sovranitetin dhe integritetin territorial të Republikës së Kosovës.

Ne mbështesim deklaratën e kryeministrit të Kosovës Albin Kurti të bërë  më 9 maj se Kosova “duhet të jetë pjesë e familjes evropiane” dhe se avancimi i Kosovës në rrugën drejt BE-së do të ishte një sinjal pozitiv për vlerat demokratike”.

Ne mbështesim masën e udhëhequr nga deputetja e Britanisë së Madhe, Alicia Kearns, kryetare e Komisionit të Punëve të Jashtme të Mbretërisë së Bashkuar, duke i bërë thirrje BE-së, SHBA-së dhe Britanisë së Madhe që të anulojnë të gjitha masat negative kundër Kosovës dhe të rifillojnë bashkëpunimin e plotë me Qeverinë e Kosovës.

Ne i bëjmë thirrje Kongresit Amerikan dhe Administratës së Bidenit që të përfshihen më shumë në gjetjen e një zgjidhjeje të drejtë dhe përfundimtare për të vendosur paqen dhe sigurinë në Evropë.

Në emër të Bordit të Ligës Qytetare Shqiptaro-Amerikane,

Shirley Cloyes DioGuardi                       Joe DioGuardi

Këshilltare për Çështjet e Ballkanit         President

Comment

*