Disa mendime mbi librin “Tregime nga Malësia e Gjakovës” të Xhenc Bezhit

Astrit Lulushi

Libri i Bezhit përbën risi sepse kërkon përtërijë tregimet gojore duke i sjelle ato në formën e shkruar. Dhe kjo bëhet që legjenda mos shuhet; sepse shumë nga legjendat a tregimet popullore kanë evoluar; është vetëm forma letrare që i bëjnë mbijetojnë. Dhe Bezhi sjell në libër ato që janë treguar brez pas brezi pranë vatrës, në oda e kuvende. Sa keq që “Oratoritë” në parlamentet e sotme pak u ngjajnë përrallave urta moçme prej nga njerëzit e mbledhur nxirrnin mësim.

Xhenc Bezhi është diplomuar për gjuhë letërsi nga shkolla e Lartë Pedagogjike e Gjakovës. Lindur më 1961, pasioni i Xhencit është përralla, legjenda, tregimi, si dhe poezia, mjeshtër i së cilës është;

“As pranverë, as vjeshtë;
as zgjuet,
as fjetë.
Pak verë,
dimën shumë
Dielli i zbehtë, portokall,
krejt pak dritë, pa ngrohtësi…
Për një kore bukë, mundqarë
pse s’deshtem me lypë, pak bukë
të ngjyeme në lot
e të lidhun
në grykë.
Rinia –
e trishtë,
përditë e ma e largtë,
e ardhmja – e zbehtë,
si ky diell i paktë.”
(Ky Diell i Paktë, XB)

Prej vitit 1992, Xhenc Bezhi ndodhet në emigracion, në Austri. Librin Tregime nga Malësia e Gjakovës e shkroi për tri arësye, thotë Bezhi në parathënie: që tregime tilla mos humbasin; mos mungojnë: që urtësia e shprehur në to trashëgohet brez pas brezi, si tregime pleqërie në oda e kuvende burrash.

Libri përmban 218 tregime, dhe çdo titull ngjan me një fjale urtë. Janë anekdota plot urtësi që padashur bëjnë mendosh e buzëqeshësh njëkohësisht. Ato kujtojnë shijen e mbetur pasi ke ngrëne një ushqim mirë; bëjnë që kuptimi mos harrohet e tregimi ngulitet thellë në mendje. Këto e bëjnë librin tepër edukues.

Për shkruarjen e një libri tillë një studio për shkruar nuk mjafton. Shpesh autorit i është dashtë me i marrë ato direkt nga goja e njerëzve ndoshta pa dieninë e tyre por veç duke i dëgjuar prej tyre. Pastaj i ka ‘përtypë, i ka mendue e përpunue dhe është ulë e i ka hedhë në letër.’ Kësaj i thonë edhe “mbledhje folklori”; puna që ka bërë autori Xhenc Bezhi, me banim larg por me zemrën gjithmonë në Gjakovën e lindjes.

Shumë folkloristë i kanë interpretuar gojëdhënat si dokumente historike. duke besuar se ato kanë ruajtur detajet e kohëve lashta. Tregimet e Bezhit rrjedhin nga goja e malësorit me gjuhë zhdërvjellë, humor hollë e gegnishte pastër si gura e maleve që përhapet fushave e kudo, siç është edhe historia jonë.