Dita e Nënës në Amerikë

Astrit Lulushi

Çdo maj, familjet amerikane festojnë matriarkët e tyre me lule, kartolina dhe telefonata. Mijëra vjet përpara se të fillonte kjo traditë moderne e Ditës së Nënës, romakët e lashtë kishin një kremtim të ngjashëm, megjithëse u përqendrua në martesë dhe lindje të paktën po aq sa te vetë nënat. E festuar çdo vit më 1 mars, Matronalia përkujtoi ngritjen e një tempulli për Juno Lucina, perëndeshë romake e lindjes së fëmijëve, në kodrën Esquiline të Romës.
Ashtu si në Ditën tonë moderne të Nënës, bashkëshortët u bënin dhurata grave të tyre – por këtu përfundon ngjashmëria. Matronalia ishte një çështje mjaft e devotshme; pas një kortezhi me gra të martuara në tempull për t’i bërë oferta Juno Lucinës, familjet ktheheshin në shtëpi dhe luteshin për lumturinë martesore. Gra të skllavëruara u bënë gjithashtu pjesë e festimeve. Megjithatë, Matronalia nuk ishte e vetmja festë romake e lashtë që lidhej me nënat. Në fakt, ishte mjaft e zbutur në krahasim me kremtimin vjetor të Nënës së Madhe të Perëndive, e njohur gjithashtu si Magna Mater ose Cybele, e cila hyri në panteonin romak rreth shekullit të tretë pes. Festivali i saj, i quajtur Megalensia, zhvillohej gjatë disa ditëve në mars ose prill dhe përfshinte lojëra, shfaqje teatrale dhe rituale të tjera.
Të gjithë kemi nëna, gra, motra, ose të afërm që kanë…

Comment

*