E vërteta vonon, por nuk harron

Aleksandra Pavlidhu Thoma shkruan me 16 qershor 2019 ne Paramithia.online.gr

Κάποτε ήρθαμε στην Παραμυθιά, μα δεν πήγαμε στο σπίτι του παππού μας. Τα σπίτια των αλβανοτσάμηδων ήταν άδεια μα χιλιοκατεστραμμένα. Σε ένα τέτοιο σπίτι πήγε η μάνα μου, με δίπλα συγγενείς και φίλους,σε χώρους που ήταν καλοί χωρίς πολλές βλάβες. Εκεί ζούσαμε λίγο καιρό μέχρι να φύγουμε σε λίγα χρόνια για την Αθήνα. Για μένα και τούτα τα χρόνια δεν ήταν σταθερά.
Ο πατέρας μου για λόγους που τότε δεν καταλάβαινα, υπηρετούσε σε χωριά δίγλωσσα, σε χωριά που υπήρχαν άνθρωποι μέσα στις οικογένειες που αγνοούσαν τα ελληνικά.Μιλούσαν μόνο αρβανίτικα.

Ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι, είχαν ελληνική συνείδηση μα δεν γνώριζαν οι γυναίκες καλά Ελληνικά οι βάβες ίσως καθόλου. Πολλοί μιλούσαν μόνο τα αρβανίτικα έστω κι αν γνώριζαν καλά Ελληνικά

Τι σκοπό είχαν οι δάσκαλοι που γνώριζαν και τα αρβανίτικα. Να κάνουν μαθήματα και στις βάβες ακόμα γιατί ο εχθρός,, όπως και τώρα παραμόνευε

……. “Mbasi mbritëm në Paramithi, nuk shkuam te shtëpia e gjyshit. Shtëpiat e Shqiptaroçamëve ishin boshatisur, por kishin mbetur të pastra. Në një shtepi te tillë, nëna ime së bashku me kushurinjtë dhe miqët u vendosën meqënse ishin në gjendje të mirë, pa shumë dëmtime. Aty ne jetuam disa vite, para se të shkonim në Athinë. Babai im, për arësye të pa qarta për mua në atë kohë, shërbente në fshatrat ku fliteshin dy gjuhët; ne fshatra ku njerëzit në familje e injoronin greqishten. Ata flisnin vetëm Shqip

Ata ishin të krishterë ortodoks, mbaheshin si grekër, porse gratë nuk e dinin greqishten aspak. Shumë nga ato flisnin vetëm shqip, megjithëse edhe greqishten e njihnin mirë

Për këtë qëllim edhe mesuesit e njihnin edhe gjuhen shqipe

Tu a mësojne akoma edhe gjysheve ,pavarësisht se tani quhen armiq dhe përgjohen edhe sot ligjërisht“…….

E kopjova kete pasazh te publikuar nga shkrimtarja “greke” Aleksandra P,Thoma me 16 qershor 2019 ne linjen Paramithiaonline

Nuk dua te zgjatem,por dua qe ata qeveritare greke te sotem, fatekeqesisht edhe ata qe mbajne vehten si qeveritare ne Shqiperi ta KUPTOJNE NJEHERE E MIRE se ÇAMERIA KA QENE DHE MBETET SHQIPTARE!!

Rinia Shqiptare e brymosur dhe edukuar ketu ne Ameriken e Bekuar e VERTETOI duke e shpalosur paradisaditesh me PARADEN MADHESHTORE te organizuar nga “Rrenjet Shqiptare“: CHAMERIA IS ALBANIAN!!

Sali Bollati- Çam Amerikano Shqiptar
New York 19 qershor 2019