Escobar: Vendimi për zbatimin e rregullores së BQK-së – katastrofik

Bruksel, 12 mars 2024 – I dërguari i Shteteve të Bashkuara për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, e ka quajtur “katastrofik” dhe “jokompetent” vendimin e autoriteteve të Kosovës për të zbatuar rregulloren e Bankës Qendrore të Kosovës që përcakton euron si valutën për kryerje të pagesave me para të gatshme.

Kështu është pamundësuar përdorimi i dinarit serb në komunat me shumicë serbe në Kosovë.

Ai i ka bërë këto deklarata në Bruksel gjatë një bashkëbisedimi të hapur me gazetarë.

“I bëjmë thirrje Qeverisë së Kosovës që t’i ketë parasysh shqetësimet e komunitetit serb dhe mekanizmit ndërkombëtar për trajtimin e minoriteteve brenda Kosovës”.

Ai ka rikujtuar se Francës i është dashur gati një vit për të adoptuar euron, përderisa, “në veri të Kosovës kanë dashur të zbatojnë vendimin brenda 3 javëve”.

Escobar e ka përsëritur që Shtetet e Bashkuara nuk e kundërshtojnë legjitimitetin e vendimit, mirëpo kanë probleme me mënyrën e zbatimit dhe për efektin që ka te komuniteti serb.

Qysh prej 10 marsit e deri më 18 mars, Escobar do të realizojë një mori takimesh në Belgjikë, Kosovë, Austri dhe Mal të Zi.

Escobar pritet t’i nisë takimet në Prishtinë më 13 mars.

Ai ka thënë se gjatë vizitës në Prishtinë, do të ketë në fokus një “zgjidhje të mundshme për vendimin e pakoordinuar për të ndaluar dinarin si dhe për transferet prej Serbisë për qytetarët e Kosovës, të cilët varen prej tyre”.

Serbia deklaron se ndan miliona euro për serbët në Kosovë dhe ua paguan atyre rrogat, pensionet dhe ndihmën shtesë.

‘Probleme në komunikim’ me Kurtin

Escobar e ka pranuar se ekziston një çarje në komunikimet diplomatike mes SHBA-së dhe Kosovës.

“Partneriteti në mes të Shteteve të Bashkuara dhe Kosovës, mes popullit amerikan dhe atij të Kosovës, nuk depërton përmes një njeriu në Kosovë, apo një partie. Mirëpo, më duhet të them që aktualisht kemi probleme në komunikim me kryeministrin [e Kosovës, Albin Kurtin]. Dhe jo vetëm SHBA-ja, është problem që e ka Kosova edhe me BE-në, NATO-n, Mbretërinë e Bashkuar dhe më shumë partnerë, përfshirë Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut”.

Ai ka thënë se komunikimi me Kosovën ka qenë shumë i mirë në të kaluarën dhe shpreson që e njëjta situatë do të jetë edhe në të ardhmen.

I pyetur pse nuk po e viziton edhe Maqedoninë e Veriut, ai ka thënë se situata në Kosovë është “e tmerrshme, prandaj më duhet ta vizitoj Kosovën”.

Dialogu është në ‘moment kritik’

Escobar e ka konsideruar dialogun mes Kosovës dhe Serbisë – të nisur qysh më 2011, me ndërmjetësim të Bashkimit Evropian – “në një moment kritik”.

Ai e ka pranuar se Uashingtoni ka probleme në drejtimin e marrëveshjeve të Brukselit dhe asaj të Ohrit “në rrugën e duhur”, dhe që sipas perspektivës amerikane, “nuk ekziston asnjë alternativë përveç dialogut”.

I pyetur për pasojat e mundshme ndaj Kosovës dhe Serbisë për moszbatim të Marrëveshjes së Ohrit, Escobar e ka përmendur ngadalësimin në rrugën e integrimeve evropiane.

Në shkurt të vitit 2023, Kosova dhe Serbia kanë arritur pajtueshmëri për një marrëveshje me qëllim të normalizimit të marrëdhënieve mes dy vendeve.

Në mars të atij viti, në Ohër është arritur pajtueshmëri edhe për aneksin e zbatimit të marrëveshjes bazike.

Përgjatë bashkëbisedimit, Escobar ka folur edhe për ndihmën e SHBA-së ndaj Kosovës në proceset euro-atlantike.

Sipas diplomatit amerikan, “është e pamundshme të binden vendet mosnjohëse për të ecur përpara me integrimet, nëse Kosova injoron dialogun dhe partnerët evropianë”.

“Po, jam shumë i shqetësuar që Kosova nuk është duke dëgjuar për ofertën amerikane të partneritetit për të avancuar integrimin e Kosovës më tutje dhe më shpejt”.

I pyetur se a kanë ndryshuar politikat amerikane ndaj Kosovës dhe Serbisë, pas nisjes së luftës së Rusisë në Ukrainë – në shkurt të vitit 2022 – Escobar ka thënë se nuk ka ndodhur diçka e tillë.

“Mirëpo, ka ndryshuar urgjenca që ekziston për adresim të sfidave për stabilitetin evropian brenda kontinentit të Evropës”.

Në këtë drejtim, Escobar ka vlerësuar se është shumë urgjente “të nisim të zgjidhim disa pyetje të hapura në Ballkanin Perëndimor”.

Sipas tij, ajo që po ndodh në rajonin e Ballkanit – ndonëse hap rrugën për ndikim dashakeq të Rusisë – nuk shkaktohet gjithmonë prej Moskës, duke përmendur që problemet janë shumë të thella dhe datojnë që një kohë të gjatë.

“Duke i zgjidhur këto çështje, ne kemi shpresuar që do t’ia mbyllim Rusisë çdo mundësi që të shfrytëzojë jostabilitetin në Ballkan, si rrugë për dobësim të sigurisë transatlantike”.

(Radio Evropa e Lirë)