Fjalë të harruara


Astrit Lulushi

Durimi është virtyt. Është kthyer në shprehje të zakonshme proverbiale. Sot të gjithë nxitojnë… Benjamin Franklin i bëri jehonë kësaj ndjenje në botimin e tij vjetor shumë popullor “Poor Richard’s Almanack”, duke këshilluar se ai që mund të ketë durim mund të ketë atë që do. Prit pak të marrësh shumë. Por duke patur parasysh arritjet e shumta të Franklinit, është e habitshme që ai nuk kishte aspak kohë për durim. Franklini ishte polimat, i aftë dhe i ditur në një sërë lëndësh dhe një nga intelektualët më të mëdhenj të kohës së tij. Ai ishte shkrimtar, burrë shteti, shkencëtar, diplomat, printer dhe filozof politik i suksesshëm. Shpiku rrufepritësin, sobën Franklin, syzet bifokale dhe kateterin urinar fleksibël. Dhe si të mos mjaftonte kjo, ai ishte gjithashtu një nga Etërit Themelues të Amerikës dhe nënshkroi Deklaratën e Pavarësisë edhe Kushtetutën e SHBA. Franklini mund të ketë qenë i durueshëm, por sigurisht që nuk humbi kohë për t’i bërë të gjitha këto. 
Pianisti legjendar i xhazit Thelonious Monk i përcolli një mesazh, së bashku me fjalë të tjera urtësie, saksofonistit Steve Lacy kur të dy luajtën së bashku në vitin 1960. Ndërsa lista e tij e udhëzimeve, të cilat Lacy i transkriptoi në një fletore të titulluar “Këshillat e T. Monk”, ishte fillimisht drejtuar muzikantëve të tjerë, mesazhe si këto ofrojnë njohuri universale:
Murgu mbron autenticitetin, integritetin personal dhe besimin në vetvete si virtytet më të larta, më përcaktuese. Një forcë e veçantë në muzikë dhe më gjerë, ai udhëhoqi me shembull në këtë front. Në një botë me presion të vazhdueshëm për t’u dhënë në konventa dhe pritshmëri, ai theksoi se dhurata më e madhe që duhet të bëjmë është – Luaj më shumë sfond të vetes. Plotësoni vendin bosh. Keni fituar para se të filloni. Më shumë frymëzim është ikona e temës së lumturisë. Kur dashuria të bën thirrje, ndiqe atë, megjithëse rrugët janë të vështira dhe të pjerrëta. Shumica e njerëzve të mëdhenj kanë arritur suksesin e tyre më të madh vetëm një hap përtej dështimit të tyre më të madh. Çfarëdo që dëshironi emocionalisht, duhet të filloni të dhuroni. Dhembshuria është një emocion i paqëndrueshëm. Ajo duhet të përkthehet në veprim, përndryshe thahet.