Forcat e NATO-s të përgatitura të intervenojnë në Kosovë

Prishtinë, 31 korrik 2022 – Misioni i NATO-s në Kosovë, KFOR, ka reaguar ndaj zhvillimeve në veri të Kosovës. Në deklaratë thuhet se situate në këtë pjesë të Kosovës është e tensionuar dhe se KFOR-i është i përgatitur të ndërhyjë në përputhje me mandatin e tij, për të siguruar një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes në Kosovë.

“Gjendja e përgjithshme e sigurisë në komunat veriore të Kosovës është e tensionuar. Misioni ynë i KFOR-it i udhëhequr nga NATO është plotësisht i fokusuar në zbatimin e përditshëm të mandatit të tij të OKB-së për të siguruar një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjithë popullin e Kosovës”, thuhet në një deklaratën e KFOR-it.

KFOR-i mban një qëndrim të dukshëm dhe të shkathët në terren dhe komandanti i KFOR-it është në kontakt me të gjithë bashkëbiseduesit e tij kryesorë, duke përfshirë përfaqësuesit e organizatave të sigurisë së Kosovës dhe shefin serb të Mbrojtjes.

“NATO gjithashtu vazhdon të mbështesë plotësisht procesin e normalizimit ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit përmes dialogut të lehtësuar nga BE-ja dhe u bën thirrje të gjitha palëve që të vazhdojnë negociatat. Është e rëndësishme që kjo të vazhdojë. Kjo është kritike për paqen dhe sigurinë rajonale. Nuk do të ketë perspektiva reale për një të ardhme më të mirë në Ballkan, pa respekt të plotë të të drejtave të njeriut dhe vlerave demokratike, sundimit të ligjit, reformave të brendshme dhe marrëdhënieve të mira fqinjësore. Dialogu konstruktiv është kyç për stabilitetin rajonal”, thuhet më tej në deklaratë.

KFOR-i njofton se do të ndërmarrë të gjitha masat e nevojshme për të mbajtur një mjedis të sigurt dhe të sigurt në Kosovë gjatë gjithë kohës, në përputhje me mandatin e tij.

Të dielën pasdite, rrugët në afërsi të vendkalimeve kufitare me Serbinë,  në jarinjë e në Bënjakë, si edhe disa rrugë të tjera në veri të Kosovës, u bllokuan nga serbët, për të penguar zbatimin e vendimeve të qeverisë së Kosovës për riregjistrimin e automjeteve me targa ilegale të lëshuara në Serbi dhe për dokumentet për hyrje-dalje dhe qëndrim në Kosovë të shtetasve të Serbisë.

(r.m.)