FTESË PËR NJË PANAIR, PËR NJË FESTË LIBRI

Adnan Mehmeti

Në datën 7 prill 2024, Shoqata e Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë do të hapë edicionin e tretë të Panairit të Librit Shqip. Ky aktivitet mbledh nën një çati të vetme autorët shqiptarë dhe lexuesit e tyre, dhe promovon letërsinë shqipe në të gjithë vendin.

Panairi është më shumë se një ngjarje kulturore. Ai është një mundësi për të bashkuar autorët dhe lexuesit në një ambient të frytshëm diskutimi dhe shkëmbimi intelektual. Në një kohë kur letërsia shqipe po ndihet gjithnjë e më shumë në arenën ndërkombëtare, kjo ngjarje është një mundësi e jashtëzakonshme për të treguar rëndësinë dhe pasurinë e trashëgimisë letrare shqiptare.

Në këtë edicion të Panairit të Librit Shqip, autorët do të paraqesin botimet e tyre më të fundit, duke shtrirë spektrin e letërsisë shqipe nga poezia dhe romani, nga eseja dhe drama, deri tek publicistika dhe përkthimi. Për të mbështetur një varg më të gjerë të shkrimtarëve, edhe autorët e rinj do të kenë mundësinë të paraqesin punën e tyre për herë të parë në këtë panair të rëndësishëm kulturor.

Panairi i Librit Shqip është gjithashtu një mundësi për të theksuar rëndësinë e letërsisë shqipe për komunitetin shqiptar në SHBA. Nëpërmjet shkëmbimit të ideve, përvojave dhe historive, ky aktivitet promovon identitetin kulturor dhe forcon lidhjet mes shqiptarëve të diasporës dhe vendlindjes së tyre.

Me një vëmendje të veçantë ndaj letërsisë shqipe, Panairi i Librit Shqip është një ngjarje e pazëvendësueshme për të festuar dhe promovuar trashëgiminë kulturore të shqiptarëve në Amerikë dhe për të ndihmuar në rritjen e ndërgjegjësimit dhe nga publiku i gjërë amerikan.

Pas dy edicioneve të suksesshme të Panairit të librit në Nju Jork 2009 dhe 2010, ky edicion do të bëhet në auditoriumin e bibliotekës së qytetit të Stamfordit” Ferguson Library” 1 Public Library Plaza, Stamford, Connecticut. Do të marrin pjesë personalitete të letërsisë dhe kulturës, autorë, përkthyes, botues e dashamirës të librit. Në rrafshin global kjo është ceremonia më e rëndësishme e kulturës shqiptare në diasporë.

Ejani në këtë festë të Librit Shqip!

Mos harroni, 7 prill 2024!