Gëzuar 75-vjetorin e ditëlindjes Gjeneral Asllan Bushati

Nga Keze Kozeta Zylo

Në mjediset e restorantit “Eastwood Manor” në Bronx, NY, në një mbrëmje të ngrohtë vëllazërore, më 16 mars, Gjeneral Asllan Bushati kishte mbledhur gjithë miqtë e tij për të festuar 75 –Vjetorin e Ditëlindjes. 

Familja, vajzat dhe mbesa e tij e shtrenjtë Era kishin zënë vend në tavolinën kryesore, ndërsa njerëzit grupe grupe vinin dhe i takonin zonjat duke filluar nga bashkëshortja e tij fisnike Lumja.  I pari që mbërriti me një bueqetë lulesh të freskëta ishte Qemal Zylo i cili ia dhuroi

znj. Lume duke e uruar për bashkëshortin dhe duke i thënë se i meriton këto lule si gra të ushtarakëve, për sakrificat tuaja dhe pritjet me orar dhe pa orar që keni duruar duke u kujdesur aq shumë për të rritur fëmijët, plus punës shtetërore që keni pasur.

Mbrëmjen e hapi Gjeneral Asllan Bushati i cili i falënderoi të gjithë të pranishmit dhe me sens humori tha se ndihej shumë mire si 75 vite që kishte mbi supet e tij.  Me një mirësi që i buron nga shpirti kujtoi me plot respekt të larguarit nga kjo botë duke filluar të atin, vëllezërit, motrën, mbesat dhe duke vazhduar me vatranët, editorin e Diellit Dalip Greca, Dr. Gjon Bucaj, Zef Balaj etj… 

Për të gjithë ju dashamirës të mi që merrni pjesë këteu  ju shpreh falënderimet më të thella  e më të ndjera. Ju a kthefsha për të mira!  Fjala e tij elekuente dhe plot respekt u mirëprit me duartrokitje nga të pranishmit. 

Në këtë mbrëmje përshëndetën dhe e uruan Gjeneralin si z. Agim Rexhaj, President Nderi i Federatës Panshqiptare “Vatra”, Nderi i Kombit, Z. Bashkim Shehu, ish-zv.Ministër i Mbrojtjes së Republikës së Shqipërisë në vitet 1993-97-të.  Biznesmeni i suksesshëm z. Fatos Valteri përshëndeti nga Shoqata “Mati” si dhe i dhuroi bustin e Nënë Terezës me këtë motivacion: Ndërsa Nënë Terezën e njohu gjithë bota, për ty dëshiroj të të njoh gjithë Kombi për kontributin tuaj në çështjen kombëtare. 

Përshëndeti z. Adem Belliu pronar i TV “Kultura Shqiptare”, Inxhinier Gëzim Lamçaj  kryetar i Bordit Ekzekutiv të Shoqatës Shqiparo Amerikane “Skënderbej”, Mhill Velaj kryetar i Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptaro Amerikan dhe z. Muharrem Dëzhgiu.

Z. Qemal Zylo themelues i TV dhe Shkollave Shqipe “Alba Life” në NY dhe në Online solli kujtime rreth njohjes së tij që kishin punuar bashkë në Ministrinë e Mbrojtjes së Republikës së Shqipërisë për shumë vite. 

Autorja e këtij shkrimi e uroi për 75 Vjetorin dhe tha se: Unë nuk do të flas për meritat si ushtarak se ato i thanë parafolësit e mi, por do të them se çfarë shembulli frymëzues është Gjeneral Bushati për familjen e tij, pasi me dashuri dhe durim po ju shërben gjithë familjes për arsye shëndetësore.  Një burrë i suksesshëm hapin e parë dhe gati vendimtar e ka tek familja e tij në radhe të parë. 

Të gjithë ata që e përshëndetën emërues të përbashkët kishin fjalë miradie rreth figurës së Gjeneralit.

Pjesëmarrësit kërcyen dhe hodhën valle duke u argëtuar nën tingujt e DJ-it.

Pak histori nga jeta e Gjeneral Asllan Bushatit

Gjeneral Asllan Bushati ka kryer fakultete të ndryshme (kimi në shkollën e Bashkuar, ekonomi në Universitet dhe gjitharmësh në Akademinë e Mbrojtjes).

Ka pasur një karjerë të suksesshme në Ushtrinë Shqiptare.  Ai ka ushtruar detyrën e Drejtorit të Kimisë e Armkontrollit në Ministrinë e Mbrojtjes, Komandant Divizioni në Vlorë dhe Fier. 

Pas ardhjes në SHBA ka punuar pa u lodhur për Vatrën, Ligën Civile Shqiptaro Amerikane, Shoqatën Shqiptaro Amerikane  “Skënderbej” ku është anëtar Nderi dhe së fundi edhe me Shoqatën “Mati”.

Ka shkruajtur libra e artikuj të ndryshëm në shtypin e përditshëm kryesisht për probleme të mendimit ushtarak, por edhe në fusha të tjera.  Gjenerali i Ushtrisë Shqiptare, Asllan Bushati ka trainuar dhe ka dhënë urdhrin “Gatitu” për ushtarët e Batalionit “Atlantiku” në Amerikë që u nisën drejt Kosovës për luftë, për të mbrojtur vendin nga sllobodan millosheviçi, Hitleri i Ballkanit.. Ka takuar e biseduar për problemet kombëtare me Senatorë, Kongresmenë e Shtetarë të lartë amerikan. Të gjitha këto i ka konsideruar vetëm detyrë.

Ndërsa ju urojme për këtë ditëlindje jubile, mendoj se çdo vit që keni shërbyer në ushtri, le të jetë një testament ne artin ushtarak për aftësitë dhe përkushtimin tuaj të jashtëzakonshëm. Ju uroj forcë dhe mençuri të vazhdueshme në udhëtimin tuaj të rrëfimit me kulturë ndër libra.

Kapitulli i viteve në vazhdim do t’ju sjellë mundësi të mëtejshme.  Ndoshta dhe për të bërë ndryshime, siç shkruani në librin: “Diktati i Armëve të Dëmtimit në masë “ADM”-ve në Luftën e ftohtë e pas saj” pa armë dhe bomba sepse, “pa praninë e tyre në planet do të kishim më shumë shkolla, më shumë dituri, më shumë mjekë, spitale etj…

Gëzuar 75-Vjetorin e Ditëlindjes Gjenerlal Asllan Bushati

17 mars, 2024

Bronx, New York