Gjykatësit shprehen skeptikë se Trumpi është imun ndaj ndjekjes penale

Uashington, 10 jana 2024 – Gjykatësit e Gjykatës së Apelit të Shteteve të Bashkuara kanë shprehur dyshimet e tyre se ish-presidenti amerikan, Donald Trump, është imun ndaj ndjekjes gjyqësore në nën akuzat se kishte tentuar ta përmbyste rezultatin e zgjedhjeve presidenciale të vitit 2020.

Në një rast historik, avokatët e Trumpit thanë se koha që ai e ka kaluar në pushtet e mbron atë nga akuzat në lidhje me dyshimet se u përpoq ta zhbënte disfatën në zgjedhjet presidenciale 2020.

Por, Departamenti i Drejtësisë argumentoi se Presidenca nuk është mbi ligjin.

Gjatë seancës së gjatë dëgjimore, gjykatësit i bënë trysni vazhdimisht avokatit të Trumpit që t’i mbrojë pretendimet se Trumpi është i mbrojtur nga akuzat penale për veprimet të cilat ai thotë se ishin pjesë e detyrave të tij si president.

Trump, 77 vjeç, thotë se ai nuk duhet të përballet me akuza penale sepse në atë kohë kishte vepruar si president. Ai vazhdimisht e pa përmendur imunitetin presidencial derisa është përballur me raste penale dhe civile.

Ky argument i tij u rrëzua muajin e kaluar nga një gjykatës i një gjykate më të ulët, i cili po merret me rastin kundër tij, ndërsa edhe gjykatësit e Apelit shprehën dyshimet e tyre se presidentët gëzojnë imunitet të plotë pasi të jenë larguar nga zyra e presidentit.

Pavarësisht vendimit që do ta marrë Gjykata e Apelit, rasti pritet të përfundojë në Gjykatën Supreme të SHBA-së, ku konservatorët kanë shumicën prej 6-3.

Ky rast mund të ketë ndikim të madh në të ardhmen e presidencës amerikane dhe për atë se çfarë i lejohet një presidenti.

Trumpi është favorit në garën për t’u nominuar kandidat për president nga radhët e republikanëve, dhe pritet të garojë kundër presidentit Joe Biden në zgjedhjet e nëntorit.

Trumpi tha pasi doli nga gjykata se nuk ka bërë asgjë të gabuar dhe se po ndiqet penalisht për “arsyeje politike”.

“Presidenti duhet të ketë imunitet”, tha ai.

(REL)