Haxhiu: Komisioni i Venecias u thotë “po” ndryshimeve në Sistemin Prokurorial

Prishtinë, 12 dhjetor 2021 – Minsitrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, ka thënë se Komisioni i Venecias i ka thënë “po” Reformës në Sistemin Prokurorial  të Kosovës.

Ministrja Haxhiu, në një postim në Facebook, përgënjeshtron raportimet se Komisioni i Venecias e ka rrwzuar nismwn e ministrisw qw e drejton ajo pwr reform tw thellw nw sistemin prokurorial.

“Ka disa ditë që disa portale, vazhdojnë të raportojnë kinse Komisioni i Venecias është ‘shokuar’ me iniciativën për ndryshime ligjore në sistemin prokurorial dhe Komisioni ka ‘rrëzuar’ këtë iniciativë të filluar nga Ministria e Drejtësisë. Këto dhe raportime të tjera janë të pavërteta dhe nuk kanë qëllim të mirë. Komisioni i Venecias u thotë PO këtyre ndryshimeve”, ka shkruan ministrja Haxhiu.

Ajo ka shpjeguar edhe rekomandimet qw ka dhwnw Komisioni i Venecias nw seancwn plenare qw wshtw zhvilluar tw premten.

Postimi i plotë:

Lidhur me Reformën e thellë në Sistemin Prokurorial dhe Opinionin e Komisionit të Venecias.

Ka disa ditë që disa portale, vazhdojnë të raportojnë kinse Komisioni i Venecias është “shokuar” me iniciativën për ndryshime ligjore në sistemin prokurorial dhe Komisioni ka “rrëzuar” këtë iniciativë të filluar nga Ministria e Drejtësisë.

Këto dhe raportime të tjera, janë të pavërteta dhe nuk kanë qëllim të mirë.

Komisioni i Venecias u thotë PO këtyre ndryshimeve.

Të premten që shkoi, si Ministre e Drejtësisë e shoqëruar me ekipin tim, kam qenë në seancën plenare të Komisionit në Venedik, me ç’rast edhe njëherë kemi paraqitur argumentet tona se si duhet të bëhet kjo reformë përmes kësaj nisme ligjore.

Ministria e Drejtësisë ka pranuar draftin e parë e po ashtu pas komenteve tona mbi draftin e parë, amendamente të reja pas komenteve tona.

Ndër të tjera, Opinioni ofron rekomandime për përbërjen e re të KPK dhe lidhur me këtë jep dritën e gjelbër për uljen e numrit të anëtarëve të KPK, nga 13 në 7, po ashtu adreson nevojën për përcaktimin e kritereve shtesë të anëtarëve, ofron rekomandime se si përbërja duhet të jetë e balancuar me anëtarët prokurorë dhe jo-prokurorë, këshillon në procedurat e përzgjedhjes së anëtarëve dhe gjithashtu ofron rekomandime për mandatin e anëtarëve aktual, duke ofruar zgjidhje konkrete.

Opinioni do të publilohet në fillim të javës në faqen e Komisionit të Venecias.

Përndryshe ndryshimet e pakos ligjore në fjalë, janë rekomandime që rrjedhin nga Strategjia për Sundimin e Ligjit 2021 – 2026 e cila tashmë ka filluar të implementohet.

Reforma në sistemin prokurorial njëjtë si ajo në drejtësi do të ndodhë dhe kjo, në përputhje me standardet vendore kushtetuese, rekomandimet e Komisionit të Venecias si dhe në përputhje me praktikat më të mira ndërkombëtare.

(r.m.)