KFOR-i: Po e shtojmë praninë dhe aktivitetin në veri të Kosovës

Prishtinë, 3 tetor 2023 – KFOR-i tha se po e shton praninë dhe aktivitetin e tij në veri të Kosovës pas sulmit terrorist atje.

”Në dritën e zhvillimeve të fundit, KFOR-i po shton gjithashtu praninë dhe aktivitetin e tij në veri të Kosovës”, tha KFOR-i, transmetoi ekonomiaonline.

”Vendimi vjen pas sulmit të dhunshëm ndaj Policisë së Kosovës më 24 shtator dhe rritjes së tensioneve në rajon. Ky është një hap i kujdesshëm për të siguruar që KFOR-i ka forcat, aftësitë dhe fleksibilitetin e nevojshëm për të përmbushur mandatin e tij të OKB-së për të ruajtur një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjithë njerëzit që jetojnë në Kosovë. KFOR-i do të vazhdojë të veprojë në mënyrë të paanshme për të mirën e sigurisë në Kosovë dhe në rajon. KFOR-i do të vazhdojë të rregullojë qëndrimin e tij, sipas nevojës”, thuhet në pergjigjen e KFOR-it.

Në përgjigjen e KFOR-it thuhet vendet anëtare të NATO-s po dëgorjnë forca shtesë në Kosovë.

”Mbretëria e Bashkuar po vendos rreth 200 ushtarë nga Batalioni i Parë i Regjimentit Mbretëror të Princeshës së Uellsit për t’iu bashkuar një kontingjenti prej 400 trupash të Mbretërisë së Bashkuar që tashmë po ushtrohet në Kosovë, dhe përforcime të mëtejshme do të pasojnë nga aleatët e tjerë”, tha ndër tjera KFOR-i.

KFOR-i ka bërë thirrje për vazhdimin e dialogut mes  Kosovës e Serbisë, të cilin e konsideron si mënyrë të vetme për të arritur paqe dhe stabilitet të qëndrueshëm për të gjitha komunitetet në Kosovë.

”Ne u bëjmë thirrje Beogradit dhe Prishtinës që të riangazhohen në dialogun e lehtësuar nga BE-ja, i cili është mënyra e vetme për të arritur paqen dhe stabilitetin e qëndrueshëm për të gjitha komunitetet. Gjithashtu, të gjitha palët duhet të përmbahen nga retorika nxitëse, e cila është kundërproduktive dhe rrezikon përkeqësimin e mëtejshëm të tensioneve” tha KFOR-i.

(r.m.)