KFOR-i vlerëson zgjedhjet në veri, bën thirrje për përmbajtje nga retorika nxitëse

Prishtinë, 24 prill 2023 – Misioni paqeruajtës i NATO-s në Kosovë, KFOR, vlerësoi se zgjedhjet në katër komunat me shumicë serbe në pjesën veriore të Kosovës u zhvilluan në mënyrë të qetë dhe pa incidente.

KFOR-i ka thënë se gjatë procesit zgjedhor ka qenë në kontakt të ngushtë me të gjitha palët dhe ka monitoruar situatën në terren.

“Kjo bazuar në Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të vitit 1999 – për të siguruar një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjithë njerëzit që jetojnë në Kosovë”, thuhet në deklaratën e KFOR-it.

“Komandanti i KFOR-it mbetet në kontakt të ngushtë me të gjithë akterët përkatës, përfshirë BE-në, OKB-në, OSBE-në dhe përfaqësuesit e institucioneve të Kosovës dhe Forcave të Armatosura të Serbisë”, thuhet në deklaratë.

KFOR-i u thekson se normalizimi i marrëdhënieve midis Kosovës dhe Serbisë “është thelbësor për sigurinë e qëndrueshme në të gjithë Kosovën dhe stabilitetin në rajonin e Ballkanit Perëndimor” dhe u bën thirrje palëve që të shmangin veprimet dhe retorikën përshkallëzuese.

“Për këtë qëllim, është thelbësore që të dyja palët të shmangin veprimet dhe retorikën përshkallëzuese dhe të fillojnë të zbatojnë angazhimet e tyre në dialogun e ndërmjetësuar nga BE-ja, plotësisht dhe sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që të mbështeten në arritjet e rëndësishme që janë bërë tashmë”, thekson KFOR.

Misioni paqeruajtës i NATO-s në Kosovë thekson se vazhdon të ushtrojë mandatin e tij dhe “të sigurojë kornizën e nevojshme të sigurisë që dialogu i ndërmjetësuar nga BE-ja ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit të ecë përpara”.

(r.m.)