Kim: 31 vjet më parë, askush s’mund të kishte parashikuar se Shqipëria do të arrinte këtu ku është sot

Tiranë, 22 shtator 2022 – Ambasadorja amerikane në Shqipëri, Yuri Kim, deklaroi se Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë mbështetëse të  Shqipërisë.

Ambasadorja Kim e bëri këtë deklaratë në konferencën “Marrëdhëniet SHBA-Shqipëri gjatë shekullit të 20-të”, të organizuar në Tiranë, me rastin e 100-vjetorit të marrëdhënieve diplomatike mes dy vendeve.

Ajo tha se Shtetet e Bashkuara të Amerikës, i kanë qëndruar pranë popullit shqiptar gjatë gjithë shekullit të kaluar.

Shefja e misionit diplomatik amerikan në Shqipëri e ka cituar një frazë nga fjalimi historic i Sekretarit Amerikan të Shtetit, James Baker, në Tiranë, në vitin 1991.

“Ne jemi me ju dhe ju jeni me ne”, kishte theksuar sekretari Baker, në tubimin e madh popullor në Sheshin “Skenderbej” në Tiranë.

Ambasadorja Kim theksoi se asokohe askush nuk mund të kishte parashikuar se Shqipëria do të bënte kaq shumë përparime pas rënies së komunizmit,  njofton ambasada e SHBA-së në Shqipëri.

Njoftimi i Ambasadës Amerikane:

Ambasadorja Yuri Kim foli sot në Konferencën “Marrëdhëniet SHBA – Shqipëri gjatë shekullit të 20të”, në nder të 100-vjetorit të marrëdhënieve diplomatike midis vendeve tona. Konferenca, e organizuar nga Instituti i Historisë dhe e mbështetur nga Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Tiranë, mblodhi së bashku historianë dhe studiues nga Shtetet e Bashkuara dhe Shqipëria për të diskutuar ngjarje të rëndësishme në marrëdhëniet gjatë shekullit të kaluar.

Ambasadorja Kim vuri në dukje se do të ishte e vështirë për këdo që të kishte parashikuar se Shqipëria do të ishte këtu ku është sot – edhe 31 vjet më parë – si një anëtare me status të qëndrueshëm në NATO, ish-kryetare e OSBE-së, pranë Shteteve të Bashkuara në Këshillin e Sigurimit të OKB-së dhe me negociatat për t’u anëtarësuar në BE të nisura zyrtarisht.

Ambasadorja Kim u kujtoi pjesëmarrësve të konferencës se gjatë gjithë shekullit të kaluar, Shtetet e Bashkuara kanë qëndruar pranë popullit shqiptar dhe, duke përmendur fjalimin historik të Sekretarit Amerikan të Shtetit James Baker në vitin 1991, “ne jemi me ju dhe ju jeni me ne!”.

(r.m.)