Koncert Madhështor për Festat e Fundvitit nga Shkollat Shqipe “Alba Life” (Ambasador i Kombit)

Programi ishte i pasur me larmishmëri në interpretime poezish, këngësh dhe vallesh shqiptare

Nga Keze Kozeta Zylo

Sot në një ditë të dielltë me pak thëllim të ftohtë Shkollat Shqipe “Alba Life” Ambasador i Kombit që operojnënë në të gjitha lagjet e Nju Jorkut u mblodhën për të dhënë koncertin tradicional të fundvitit 2022.   Nxënësit u mblodhën si bletët punëtore rreth kosheres që bën mjaltë, rreth familjes së madhe shqiptare “Alba Life”. 

Mësuesit prindërit, nxënësit erdhën plot dashuri dhe gëzim për të festuar këtë ditë nga më të bukurat dhe me plot kuptim për fëmijët e tyre dhe për Kombin.  Bota e fëmijëve është e jashtëzakonshme, e pastër si ujët e bjeshëve dhe për këtë ajo vazhdon të më magjeps dhe të më jap energji të pashtershme.  Asnjë punë në këtë botë nuk bëhet vetëm, prandaj së bashku me mësueset dhe gjithë ekipin e Alba Life është arritur një sukses i dukshëm dhe meritor. 

Në këtë koncert nderoi me pjesëmarrjen e saj Konsullja e Republikës së Shqipërisë në New York zonja Valentina Loka.  Zonja Loka falënderoi të gjithë të pranishmit, mësuesit, prindërit, nxënësit themeluesin z.Qemal Zylo dhe të gjithë kontribuesit në këtë Mision Kombëtar.  Ajo tha se Gjuha Shqipe është indentiteti Kombëtar, prandaj duhet ta mësojmë, ushtrojmë dhe të vazhdojë ndër breza. 

Programi tejet i pasur me larmishmëri në interpretime poezish, këngësh dhe vallesh shqiptare tregonte qartë për profesionalizmin dhe pëkushtimin e mësuesëve. 

Programi u drejtua nga Artistja e shquar e Kombit, Dëshira Ahmeti Kerliu.  Sopranoja e mirënjohur e drejtoi me plot kulturë, profesionalizëm, art dhe elegancë.  Elekuenca e saj në të folur i jepte dhe më shumë hijeshi dhe klas programit artistik.  Ajo tha se kam dhënë koncerte në shumë skena të njohura kombëtare dhe botërore, por kur vijë pranë nxënësve të Shkollës Shqipe “Alba Life” e kam ndër më të vecantën, më emocionuese dhe më të dashurën, sepse vijë pranë nxënësve, pranë Gjuhës Shqipe.

Programin e Shkollës Shqipe në Staten Island e drejtoi mësuesja plot pëvojë, dashuri dhe përkushtim Entela Muda.  Mësuese Muda tha se Shkolla Shqipe në Staten Island është fidanishtja e parë e shkollave Shqipe “Alba Life”.  Këtu filloi për gati 16 vjet më pare mësimi shqip, themeluar nga z.Qemal Zylo dhe familja e tij, i cili është dekoruar me titullin e lartë “Urdhri i Flamurit” dhënë nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë.

Ne e urojmë themeluesin e Shkollave Shqipe z. Qemal Zylo dhe familjen e tij që e ka mbajtur me kaq jetëgjatësi, me profesionalizëm dhe plot sukses këtë Shqipëri në Amerikë.

Në fund të programit z.Zylo falënderoi përzemërsisht Konsullen e Përgjithshme të Republikës së Shqipërisë znj. Valentina Loka pë mirëseardhjen e saj dhe në emër të bordit i shprehu mirënjohjen e pakufishme.  Falënderoi me plot respekt të gjitha mësueset që punojnë aq fort për të ardhur në këtë mision Kombëar.  Ato harxhojnë, kohë, energji për t’ju mësuar fëmijëve Gjuhën Shqipe që është dhe identiteti ynë.  Duke i falënderuar publikisht ai i ftoi në skenë të gjitha mësueset të kualifikuara të cilat janë licensuar nga shteti amë si mësuese, apo dhe asistente, ato janë: Entela Muda, Elona Shkreta, Anxhela Alushaj, Gela Bulku, Edlira Teferici, Jonida Alla, Vjollca Skënderi, Mehrije Shala, Kade Lajqi, Vjosa Gruda, Davida Hasanaj, Merita Efndija Sinanaj, Dr. Manjola Duli. 

Pas koncertit të pranishmit u argëtuan me këngë e valle të traditës nën kujdesin e Dr. Valbona Zylo Watkins.

Aktiviteti u filmua nga Todd Watkins anëtar i stafit të TV “Alba Life” dhe në bashkëpunim me zonjushen simpatike Kendra Duli morën intervista rreth aktivitetit madhështor.

Programi artistik

Koncerit u hap me këngën: “Ty Flamur të duam shumë” nën dirigjimin e sopranos së shquar Dëshira Ahmeti Kërliu.

Nxënësit e Shkollës Shqipe ne Bronx të përgatitura nga mësuese Mehrije Shala, Kade Lajqi Vjosa Rraci, Davida Hasanaj dhe Merita Efendija Sinanaj sollën një program me këngë, valle dhe recitime.  Mësimi në këtë shkollë zhvillohet në mjediset e Qendrës “Illyria” siguruar nga z.Mark Gjonaj Nderi I Kombit.  Kjo shkollë ka një sukses të madh dhe vazhdon të jetë në rritje të vazhdueshme, fal punës së mësuesëve.

Programi vazhdoi me Marshin e UCK-së nga Diellor Lajqi, i cili pati shumë sukses.

Kori këndoi Gjuha Shqipe Gjuha onë nën dirigjimin e artistes Kërliu.

Dua Cipa interpretoi: “S’ka si ty”, poezi për Gjuhën/ Eliona Shala, Mërgimtari/

Mikail dhe Apollonia Saiti: Flamuri kuq e zi/ Ilirida Lajqi:  Flamuri/ Hana Osmani: Gëzuar Vitin e Ri/ Nina Gjonbalaj: Po vjen Viti I Ri/ Eliona Shala: Babagjyshi.

Në Queens, nxënësit ishin përgatitur nga mësuese Vjollca Skënderi.

Klesta Xama: interpretoi “Vjeshta”.

E vecanta në këtë aktivitet ishte se kishin ardhur nxënës që zhvillojnë mësimin në Online nga mësuese Gresila Basha.  Shkolla Shqipe “Alba Life” Ambasador i Kombit ishte e vetmja shkollë në Diasporë që e hapi e para mësimin në Online dhe i bëri sfidë pandemisë botërore.  Që prej atij viti të tmerrshëm ne e kemi vazhduar mësimin në Online.  Nxënësit që kishin ardhur nga larg ishin:  Alexa Ziko “Flamuri”/ Anna Gaffar: Jam shqiptare/ Ian Kulla “Fjalët e qiririt”, Naim Frashëri/ Isabela Bala “Sa të dua o Shqipëri” Asdreni

Nxënësit në Brooklyn ishin përgatitur nga mësueset Edlira Teferici, Jonida Alla dhe për programin artistik nga Gela Bulku.

Ata ishin Aria Stoja “Gjuha Jonë’’/ Rei Musta Vitin e Ri dhe për Nënën Shqipëri/ Ergis Capo poezi për Vitin e Ri.

Kënga Rroftë Shqipëria u këndua mjeshtërisht nga Altea Bala dhe Kelvin Rustani

Altea Bala: “Ja na erdhi Viti i RI”/ Anja Kojku: “Gjuha jonë“/ Delfi Zeqo: “Erdhi Dimri në qytet”/ Enzo Rustani: “Festat“/ Jori Lamçe: “Fjala është e vogël shumë” Odhise Grillo/ Ersijona Gjapi “Ti Shqiperi me ep nder”/ Kelvin Rustani: “Bagëti e Bujqësi”

Në Staten Island nxënësit ishin përgatitur nga mësueset: Entela Muda, Anxhela Alushaj dhe Elona Alikaj.  

Poezi kushtuar Atdheut dhe Vitit të Ri.  London Skara

Amina Duka vjersha Mirë se erdhe Vit i Ri

Ema Martini dhe Klea Martini – poezia Atdheu. 

Bora Alikaj – Thënie. 

Rayan Leka – vjersha Babagjyshi

Emma Watkins: Cili je ti more burrë?

Dea Watkins: Gjuha Shqipe nga Gjergj Fishta. 

Nxënësja e talentuar Laura Leka luajti në piano.                                                                   

Kori i Shkollave Shqipe interpretoi këngën tradicionale:  “Ja na erdhi Viti I Ri”. 

Vallet e bukura u intepretuan nga nxënës të Shkollës Shqipe në Brooklyn të cilët ishin të veshur me kostumet kombëtare dhuruar nga zonja e nderuar Lindita Pira. Ata interpretuan: Vallja kosovare.  Ndërsa nxënësit në Staten Island intepretuan: Vallja e Tiranës. 

Programi u mbyll me “Vallja e Bariut” nga nxënësit e Shkollës Shqipe në Brooklyn përgatitur plot kujdes dhe profesionalizëm nga znj. Gela Bulku e cila në këtë koncert ndihmoi me dy valle.

17 Dhjetor, 2022

Staten Island, New York