Kurti bisedon me donatorë për strehimin e përhershëm të 60 familjeve të komuniteteve joshumicë

Prishtinë, 12 dhjetor 2023 – Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, i ka falënderuar të martën donatorët që janë ofruar për të ndihmuar për gjetjen e një strehimi të përhershëm për 60 familje të komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptas.

Kurti ka thënë se këto familje, të cilat janë kthyer në Kosovë prej Maqedonisë së Veriut dhe Malit të Zi, kanë jetuar në kushte të rënda.

Ato janë strehuar përkohësisht në Obiliq.

“Ka qenë viti i kaluar kur e kam parë fotografinë e njërës prej familjeve në rrjetet sociale. Ata janë kthyer në Kosovë, por pa strehim. Në vend të shtëpisë, ata e kanë krijuar në tendë të improvizuar në një tokë bujqësore. Fëmijë e të rritur kanë tentuar të bëjnë gjithçka për të jetuar me dinjitet”, ka thënë Kurti në konferencë.

Ai i ka falënderuar aktivistët e shoqërisë civile që i kanë dhënë vëmendje këtij rasti.

Mes tjerash, Kurti ka thënë se këto familje kanë përfituar nga paketa e ndihmës, e ofruar prej Ministrisë për Komunitete dhe Kthim, dhe në këtë çështje ka qenë e përfshirë edhe Ministria e Administrimit të Pushtetit Lokal.

“Situata shpesh mund të jetë edhe e komplikuar edhe e thjeshtë. Fakti se si ky grup i familjeve kishte rënë në këtë situatë, kishte të bënte me përgjegjësi ndërkombetare, shtetërore e lokale”, ka thënë mes tjerash Kurti.

Në nisje të diskutimeve për gjetje të strehimit të përhershëm për këto familje, ambasadori britanik në Kosovë Nicholas Abbott, ka falënderuar komunat e Ferizajt dhe Gjilanit, që kanë shprehur gatishmëri për të ndarë tokë për ndërtim të shtëpive për këto familje.

Abbott ka bërë thirrje që të ndihmohen të gjithë personat që dëshirojnë të kthehen në Kosovë, “të kenë qasje në shëndet, arsim, dhe që procesi i integrimit të jetë sa më i lehtë”.

Sipas të dhënave nga regjistrimi i popullsisë në vitin 2011, në Kosovë jetojnë 8.824 romë, 15.436 ashkalinj dhe 11.524 egjiptas.

Agjencia e Statistikave të Kosovës nuk ka të dhëna për nivelin e edukimit të këtyre komuniteteve.

(REL)