Lajçak diskuton me zv.sekretarin e NATO-s për situatën në veri

Bruksel, 13 qershor 2023 – Përfaqësuesi special të BE-së për dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajçak, të martën është takuar me zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Mircea Geoana.

Siç njoftohet, Lajçak informoi Këshillin e Atlantikut për zhvillimet e fundit në veri të Kosovës dhe përpjekjet aktuale diplomatike të BE-së.

Ndërsa Geoana tha se bashkëpunimi i shkëlqyer dhe afatgjatë midis NATO-s dhe BE-së në rajon, vazhdon të bëjë ndryshimin.

“Selia e NATO-s, KFOR-i, aleatët si dhe Bashkimi Evropian dhe OSBE-ja kanë qenë të palodhura në përpjekjet e tyre për të de-përshkallëzuar situatën në veri të Kosovës dhe për t’i sjellë të dyja palët në tryezën e bisedimeve, në kuadër të dialogut të udhëhequr nga BE-ja ndërmjet Beogradi dhe Prishtina”, shtoi ai. Z. Geoana kujtoi se “NATO ka qenë e përkushtuar për stabilitetin në Ballkanin Perëndimor për dekada; misioni ynë i KFOR-it në terren, me mbi 4,000 trupa është demonstrimi më i fortë i këtij angazhimi”, tha Geoana.

A theksoi se misioni i KFOR-it i udhëhequr nga NATO po ndërmerr të gjitha veprimet e nevojshme për të ruajtur një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjithë njerëzit që jetojnë në Kosovë, dhe vazhdon të veprojë në mënyrë të paanshme, në përputhje me mandatin e tij të OKB-së bazuar në Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

Përforcimet e NATO-s mbërritën në Kosovë më 5 qershor 2023, pas dhunës së paprovokuar në të cilën u plagosën një numër i paqeruajtësve të KFOR-it.

Rreth 500 anëtarë të shërbimit turk nga brigada e 65-të e mekanizuar e këmbësorisë së Turqisë përbëjnë pjesën më të madhe të përforcimeve të NATO-s.

Batalioni turk do të vendoset në Kosovë për aq kohë sa të jetë e nevojshme.

Një batalion shtesë i forcave rezervë të NATO-s është vënë gjithashtu në gatishmëri më të lartë për t’u vendosur nëse është e nevojshme.

“NATO gjithashtu vazhdon të mbështesë dialogun e lehtësuar nga BE-ja ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, i cili është e vetmja rrugë për paqen dhe sigurinë e qëndrueshme në Kosovë dhe stabilitetin në të gjithë rajonin”, thuhet në njoftim.

(Telegrafi)