Lëre të shkojë


Astrit Lulushi

Astrit Lulushi

Refreni i paharrueshëm i një prej këngëve më të njohura të viteve 2010 ishte i thjeshtë: “Let it go”. Ajo bëri jehonë për një arsye: Fraza e thjeshtë por e fuqishme nuk është vetëm një këshillë e fortë, por edhe një rikujtesë jetësore.
Sigurisht, heqja dorë nga kontrolli mund të jetë e vështirë. Shpesh do të thotë të hysh në të panjohurën, gjë që mund të jetë e frikshme. Kërkon gjithashtu të kesh besim – ndonjëherë te njerëzit e tjerë, te sistemet ose në universin gjithnjë misterioz – dhe kjo mund të jetë një gjë e vështirë për t’u bërë, për shumë arsye. Por ka shumë pak gjëra që mund t’i kontrollojmë vërtet në jetë, dhe të mësuarit për të përqafuar pasigurinë mund të jetë çlirues.
Dorëzimi ndaj momentit mund të na ndihmojë të heqim dorë nga stresi i përpjekjes për të detyruar një rezultat të caktuar dhe të ofrojmë mundësi që gëzime të reja të na vijnë. Na lejon të jemi më të pranishëm dhe të jetojmë më plotësisht. Ashtu si kënga e vjetër e Doris Day thotë, “Que sera, sera / Çfarëdo që do të jetë, do të jetë”. Apo “Let it be” e Bitëllsave. Nuk ka të bëjë me ngritjen e dorës në shenjë dorëheqjeje, por më tepër për të hequr barrën e shqetësimit për gjërat që nuk mund të ndikojmë ose parashikojmë.
Të heqësh dorë nga kontrolli nuk do të thotë të heqësh dorë ose të jesh pasiv në jetë. Thjesht do të thotë të pranojmë se ka disa gjëra për të cilat nuk mund të bëjmë asgjë dhe se përqendrimi në atë që mund të bëjmë për ta bërë më të mirën e situatës shpesh do të sjellë rezultate befasuese.
“Forget about it!” Harroje!
Këtu janë disa citate të zhytura në mendime për të na ndihmuar të kujtojmë se është në rregull të heqim dorë.
**
Liria është i vetmi synim i denjë në jetë. Ajo fitohet duke shpërfillur gjërat që janë përtej kontrollit tonë.

 • Epiktet, filozof

Shijoni atë që mundeni dhe injoroni pjesën tjetër. Le të mos harxhojmë energji duke luftuar gjëra që janë jashtë kontrollit tonë.

 • Paulo Coelho

Nëse shqetësoheni shumë për atë që mund të jetë, dhe pyesni veten për një kohë të gjatë për atë që mund të ketë qenë, do të injoroni dhe do të humbisni plotësisht atë që është.

 • Marc dhe Angel Chernoff, autorë

Beteja e vetme e vërtetë në jetë është mes qëndrimit dhe lëshimit.

 • Shannon L. Alder, autor

Jeta duhet të jetohet, jo të kontrollohet.

 • Ralph Ellison, autor

Procesi krijues është një proces dorëzimi, jo kontrolli.

 • Julia Cameron, autore

Ndryshime të pabesueshme ndodhin në jetën tuaj kur vendosni të merrni kontrollin e asaj që keni mbi të cilën keni fuqi në vend që të dëshironi të kontrolloni atë që nuk e keni.

 • Steve Maraboli, autor

Ju keni fuqi mbi mendjen tuaj – jo ngjarjet e jashtme. Kuptojeni këtë dhe do të gjeni forcë.

 • Marcus Aurelius, perandor romak

Pranimi radikal qëndron në heqjen dorë nga iluzioni i kontrollit dhe gatishmëria për të vërejtur dhe pranuar gjërat ashtu siç janë tani.
— Marsha M. Linehan, psikologe

Ndonjëherë lënia e gjërave është një akt me fuqi shumë më të madhe sesa të mbrohesh apo të qëndrosh.

 • Eckhart Tolle

Jam shume i lumtur
Sepse e kam pushtuar veten
Dhe jo bota.

 • Sri Chinmoy, udhëheqës shpirtëror

Disa njerëz besojnë se mbajtja dhe varja atje janë shenja të fuqisë së madhe. Megjithatë, ka raste kur duhet shumë më tepër forcë për të ditur se kur duhet të lini dhe më pas ta bëni atë.

 • Ann Landers, shkrimtare

Të mësosh të jetosh është të mësosh të heqësh dorë.

 • Sogyal Rinpoche, murg budist.