Macron: Partitë janë kundër një qeverie të unitetit kombëtar

Paris, 23 qershor 2022 – Presidenti Emmanuel Macron ka përjashtuar mundësinë e krijimit të një qeverie të unitetit kombëtar për momentin. Kreu i Elizesë arriti në këtë përfundim pas konsultimeve me liderët e partive franceze.

Duke iu drejtuar francezëve për herë të parë që nga zgjedhjet e së dielës, kur partia e tij humbi një shumicë parlamentare, Macron pranoi se kishte pasur ndarje të shtuara pas zgjedhjeve dhe i bëri thirrje klasës politike të mësojë të qeverisë dhe të miratojë ligje ndryshe.

Partia e presidentit francez nuk ka fituar një shumicë absolute në Asamblenë Kombëtare dhe duhet të krijojë koalicion. Sipas rezultateve përfundimtare të zgjedhjeve, centristët e Macron fituan shumicën e ulëseve, 245 nga gjithsej 577, por një shumicë absolute kërkon të paktën 289.

Në vend të dytë është koalicioni i majtë, Unioni i Popullit i Ri Ekologjik dhe Social (Nupes) me 131 ulëse, kryetarja e djathtë e Asamblesë Kombëtare Marine Le Pen fitoi 89, ndërsa republikanët e djathtë 61.

“Dëgjoj dhe jam gati të marr përsipër dëshirën për ndryshim që vendi e ka shprehur qartë”, tha gjithashtu Macron, duke kujtuar se për dy ditë kishte biseduar me liderët e të gjitha grupeve politike dhe se të gjithë shprehën respekt për institucionet franceze dhe dëshirën për të shmangur bllokadën e vendit.

(REL)