Ministrja e Arsimit dhe Sportit prof. Evis Kushi vizitoi Shkollën Shqipe “Alba Life”, në Staten Island, New York

Nga Keze Kozeta Zylo

Në mjediset e Shkollës publike amerikane PS: 9 në Staten Island ku Shkolla Shqipe “Alba Life”Ambasador i Kombit ka klasat çdo të shtunë për mësimin e Gjuhës Shqipe erdhi për vizitë Ministrja e Arsimit dhe Sportit prof. Evis Kushi.  Prof.Kushi ishte e shoqëruar nga Ambasadorja e Republikës së Shqipërisë në Washigton znj. Floreta Faber.  Më duhet të shtoj se Ambasadorja Faber gjithmonë ka qenë një suportuese dhe frymëzuese e Shkollave Shqipe duke na vizituar disa herë dhe duke na inkurajuar fort në këtë mision kombëtar.  Ministrja e Arsimit dhe Sportit prof. Kushi u mirëprit në hyrje të shkollës nga z.Qemal Zylo themelues dhe drejtor i Shkollave Shqipe “Alba Life” që operon në të gjitha lagjet e Nju Jorkut si dhe në Online.  Në këtë takim morën pjesë mësueset dhe stafi i shkollës si Entela Muda, Anxhela Alushaj, Gela Bulku dhe Enes Basha.  Një grup nxënësish dhe prindërish që edhe pse nuk ishte ditë e rregullt e shkollës e mirëpritën me duartrokitje ardhjen e përfaqësuses së shtetit shqiptar, prof. Kushin.  Prof. Kushi pasi vizitoi klasat ku bëhet mësimi shqip falënderoi themeluesit, mësuesit dhe stafin për këtë punë në realizimin e misionit kombëtar.  Një falënderim i veçantë shkoi për nxënësit që shprehin dëshirën dhe vullnetin për të mësuar gjuhën e prindërve të tyre dhe vinë ulen në bangat e shkollës çdo të shtunë.  Vizita ime këtu në New Jork tha ministrja Kushi përkon me Samitin Global të Arsimit ne Kombet e Bashkuara ku u shtrua nevoja urgjente për përpjekje të përbashkëta për transformimin e arsimit nga të gjithë drejtuesit e edukimit në botë. 

Kemi intesifikuar bashkepunimin dhe kemi disa projekte për shkollat shqipe në Diasporë vazhdoi ministrja Kushi.  Ne u kemi dhënë ndihmë mësuesëve në Diasporë duke botuar librin: “Gjuha dhe Kultura Shqiptare”.  Kemi përfunduar unifikimin e Abetares në të gjitha trojet shqiptare së bashku me Kosovën.  Kemi një vit që komisioni i përbashkët me shtëpitë botuese arritën të publikonin Abetaren e përbashkët.  Ne ju inkurajojme që ta vazhdoni me sukses këtë punë për t’ju mësuar fëmijëve Gjuhën Shqipe.

Z.Qemal Zylo në emër të mësuesëve dhe stafit falënderoi zonjën Ministre për vizitën e saj dhe projektet për të ardhmen e Shkollave Shqipe në Diasporë.

Në fund të takimit nxënës, mësues, prindër bënë foto me Ministren e Arsimit dhe Sportit, prof.Kushin, një kujtim i bukur dhe vlerësim për Shkollën Shqipe “Alba Life” Ambasador i Kombit. 

Stafi i TV “Alba Life” realizoi një intervistë me ministren Kushi, intervistë që do të transmetohet së shpejti në kanalet televizive.

20 Shtator, 2022

Staten Island, New York