Neandertalët dhe ne

Astrit Lulushi

Analiza e mbetjeve të skeletit të Neandertalit nga 50,000 vjet më parë, të gjetura 2 vjet më parë në shpellën Chagyrskaya të Rusisë, ka zbuluar të dhëna gjenetike magjepsëse; materialin gjenetik nga tre viruse që prekin njerëzit sot – ftohja e zakonshme, gastroenteriti, skleroza e shumëfishtë.

Këto zbulime shënojnë viruset më të vjetra njerëzore të gjetura ndonjëherë, duke tejkaluar një virus 31,000-vjeçar të identifikuar në dhëmbët Homo sapiens nga Siberia verilindore. 

Studimi thekson se krahasimi i sekuencave gjenetike virale të lashta me homologët modernë ka përjashtuar mundësinë e kontaminimit nga njerëzit bashkëkohorë ose grabitqarët që mund të kenë ndërvepruar me mbetjet. Kjo hap derën për sintezën e mundshme dhe testimin laboratorik të këtyre viruseve të lashtë në qelizat moderne njerëzore.

Zhdukja e të afërmve tanë evolucionarë, Neandertalëve, mbetet një mister në antropologji. Ndërsa shpesh përmenden faktorë të tillë si ndryshimi i klimës dhe rritja e konkurrencës nga Homo sapiens, por një aspekt i rëndësishëm që shpesh anashkalohet është roli i sëmundjes.

Në këtë zbulim më të fundit, prania e viruseve si adenoviruset, herpesviruset dhe papillomaviruset sugjeron se Neandertalët ka të ngjarë të jenë përballur me sfida të ngjashme shëndetësore me njerëzit modernë. 

Ky zbulim ngre mundësinë që Neandertalët mund të kenë qenë veçanërisht të prekshëm ndaj këtyre viruseve.

Duke pasur parasysh marrëdhënien e ngushtë gjenetike midis Homo sapiens dhe Neandertalëve, e dëshmuar nga ndërthurja në afërsisht 2% të ADN-së në individët me origjinë evropiane ose aziatike që janë me origjinë neandertal, është e besueshme të merret në konsideratë shkëmbimi i patogjenëve, përfshirë viruset, midis këtyre. dy lloje njerëzore.

Është e arsyeshme të spekulohet se takimet mes Homo sapiens dhe Neandertalëve mund të kenë lehtësuar transmetimin e sëmundjeve. Kjo hipotezë mbështetet nga lehtësia me të cilën njerëzit mund të transmetojnë sëmundje te shimpanzetë, të afërmit tanë më të afërt të gjallë.

Prandaj, është e imagjinueshme që ndërveprimet mes tyre kanë kontribuar në dinamikën komplekse të shëndetit dhe sëmundjeve në popullatat njerëzore parahistorike.

Kalimi i papillomavirusit njerëzor nga Neandertalët te Homo sapiens u gjet gjithashtu në një studim të vitit 2021. 

Meqenëse studimi i viruseve të lashta mbetet një fushë e sapolindur që kërkon eksplorim të mëtejshëm, metodat aktuale të përdorura për të vërtetuar rezultatet e ADN-së së lashtë nga njerëzit mund të mos zbatohen drejtpërdrejt për viruset për shkak të vargjeve të tyre në thelb më të shkurtra të ADN-së.

Është shfaqur skepticizëm për  ringjalljen e viruseve antike, duke përfshirë kuptimin jo të plotë se si dëmtohet ADN-ja e viruseve dhe rindërtimi i pjesëve të fragmentuara në një gjenom të plotë viral. 

Do të ishte e drejtë të thuhet se gjetjet ishin të pritshme, duke pasur parasysh se njerëzit modernë zakonisht përjetojnë rreth 10 sëmundje gjatë gjithë jetës së tyre, duke nënkuptuar një gjasë të infeksioneve virale midis këtyre paraardhësve të lashtë. Midis grupit prej nëntë individësh të studiuar, analizat gjenetike zbuluan marrëdhënie familjare. 

Grupi, që përfshin mosha të ndryshme nga fëmijët tek të rriturit, besohet të jetë zhdukur njëkohësisht, megjithëse shkaku i vdekjes së tyre mbetet i panjohur, pasi nuk ka shenja varrimi. Këto zbulime të fundit parashikohen të ofrojnë njohuri të mëtejshme mbi faktorët që kontribuan në zhdukjen e Neandertalëve afërsisht 40,000 vjet më parë.