Nobelisti

Astrit Lulushi

Cilësohet si një nga artistët më të mëdhenj të muzikës në botë dhe çmimet që ai ka fituar, si Medalja Presidenciale e Lirisë dhe Çmimi Nobel për Letërsinë, dëshmojnë thellësinë e trashëgimisë së tij. Bob Dylan mund të festojë ditëlindjen e tij, më 24 maj, por tekstet e tij janë po aq emocionuese sa ishin në fillimet e tij në vitet 1960.

I lindur në vitin 1941, Dylan filloi karrierën e tij muzikore në moshën 21-vjeçare. Këngët e tij shkrinë muzikën popullore dhe rock ‘n’ roll për të krijuar një tingull të ri dhe unik. Tekstet poetike të kantautorit nxjerrin në pah të vërteta të thella dhe të mprehta për jetën dhe ai i përdori këngët e tij për të komentuar çështjet urgjente të kohës, nga lufta në Vietnam e deri te të drejtat civile. Në total, Dylan shkroi më shumë se 500 këngë gjatë karrierës së tij dhe shiti dhjetëra miliona albume, duke përfshirë albumin e tij më të shitur, Bob Dylan’s Greatest Hits, i cili përmbante këngë të njohura si “Like a Rolling Stone”.

Kur nuk keni asgjë,

nuk keni asgjë për të humbur. 

Dylan mund të jetë duke hyrë në një dekadë të re, por kjo nuk do të thotë se mbretërimi i tij si një yll rock ka mbaruar. Ai vazhdon ta shtyjë veten drejt lartësive më të mëdha, duke nxjerrë albume të reja deri në vitin 2020, edhe pse hitet e tij më të hershme vazhdojnë t’u bëjnë përshtypje fansat pothuajse 60 vjet më vonë. Për të festuar ikonën muzikore, këtu janë disa nga tekstet me mendim më të thellë të Bob Dylan.

‘Nëse koha ia vlen të kurseni,

atëherë më mirë filloni të notoni, përndryshe do të fundoseni si gur’

“The Times They Are A-Changin”, 1974

‘Përgjigja, miku im, po fryn në erë’.

– “Blowin’ In the Wind”, 1963

‘Nëse nuk më nënvlerësoni,

Unë nuk do t’ju nënvlerësoj.

– “Dear landlord”, 1967

‘Mos kini prire për të parë ndonjë gabim’.

– “Every grain of sand”, 1981

Mos qaj për mua,  për të gjitha gjërat që kam qenë’.

– “My own version for you”, 2020

‘E çuditshme se si njerëzit që vuajnë së bashku

kanë lidhje më të forta sesa njerëzit

që janë më të kënaqur’.

– “New Danville Girl”, 1986

‘Kur shihni fqinjin duke mbajtur diçka,

Ndihmojeni atë me ngarkesën e tij,

Dhe mos e gaboni Parajsën,

Për atë shtëpi përballë rrugës’.

– “Balade of Frankie Lee dhe Judas Priest”, 1967

‘Qofshin duart tuaja gjithmonë të zëna,

gjithmonë këmbët tuaja të shpejta,

të kesh një themel të fortë,

kur erërat e ndryshimeve lëvizin’.

– “Forever yong”, 1974

‘Nuk mund ta marrësh me vete dhe e di se është shumë e pavlerë për t’u shitur,

Ata ju thonë, “Koha është para”, sikur jeta juaj ia vlente peshën e saj në ar’.

– “When you’ll wakeup”, 1979

‘Pse të presësh më për atë që do

Kur ai qëndron para jush’.

– “Lay, Lady, Lay”, 1969

‘Ajo e di se nuk ka sukses si dështimi dhe se dështimi nuk është aspak sukses’.

– “Love Minus Zero” (1965)

‘Kur nuk keni asgjë, nuk keni asgjë për të humbur’.

– “Like a Rolling Stone”, 1965

‘Mund të ktheheni gjithmonë, por nuk mund të ktheheni deri në fund’.

– “Misisippi”, 1978