Osmani inkurajon viktimat e dhunës seksuale gjatë luftës të aplikojnë për të marrë statusin që u takon

Prishtinë, 17 korrik 2023 – Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, i ka inkurajuar viktimat e dhunës seksuale gjatë luftës që të aplikojnë në Komisionin shtetëror për njohje të statusit, duke përmendur rëndësinë e ngritjes së vetëdijes për të drejtat e viktimave të luftës.

Në një takim me anëtarët e Komisionit Qeveritar për Njohjen dhe Verifikimin e Statusit të Personave të Dhunuar gjatë Luftës, Osmani ka kërkuar që në të ardhmen të mos ketë kufizime në afatin e aplikimit për ta marrë këtë status.

Më 10 korrik, komisionet përkatëse të Kuvendit të Kosovës i kanë miratuar në shqyrtim të dytë ndryshimet në ligjin që mes tjerash trajton edhe statusin dhe të drejtat e personave të dhunuar gjatë luftës.

Afati për aplikim është shtyrë për dy vjet, përkatësisht deri më 15 maj 2025.

Në vitin 2014, Kosova e pati miratuar një ligj për t’ia njohur statusin e viktimës së dhunës seksuale të luftës personave të dhunuar, duke ua mundësuar atyre një pension ligjor prej rreth 230 eurosh në muaj.

Deri më tani, këtë status e kanë 1.451 persona.

Numri i saktë i viktimave të dhunuara gjatë luftës në Kosovë nuk dihet, por përgjatë viteve të pasluftës organizata të ndryshme vendëse e ndërkombëtare kanë thënë se numri mund të arrijë deri në 20 mijë.

Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës (QKRMT) ka të dhëna për rreth 900 viktima.

Kosova ka shpallur 14 Prillin Ditë të të Mbijetuarve të Dhunës Seksuale të luftës së fundit.

(REL)