Philadelphia: Atmosferë e ngjyra kuqezi në bashkinë e qytetit

Me ceremoni solemne shqiptarët e ngritën flamurin kuqezi në Bashkinë e Qytetit

Sadik Elshani

 Festimi i 28 Nëntorit – Ditës së Flamurit gjithmonë ngjallë entuziazëm e sjellë shumë energji pozitive në tërë botën shqitare. I tillë ishte edhe ky pervjetor i 111-të i Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë. Edhe në Philadelphia u organizua një veprimtari madhështore, ngritja me ceremoni e flamurit kuqezi në sheshin e bashkisë. Për komunitetin shqiptaro – amerikan të Philadelphias me rrethinë kjo veprimtari nuk është thjeshtë një akt ku ngritet flamuri në mënyrë mekanike, por është shndërruar në një festë të bukur e madhështore ku mblidhen shqiptarët të veshur me rrobat më të bukura, shoqëruar me simbolet tona kombëtare, këndojnë e vallëzojnë, shprehin krenarinë e të qenit shqiptar, shpalosin vlerat tona kombëtare para qytetit të Philadelphias.

Ngritja e flamurit kuqezi në bashkinë e Philadelphias, vendlindjen e ShBA-ve është nder për Shqipërinë e gjithë shqiptarët, posaçërisht për bashkësinë shqiptaro – amerikane të Philadelphias.

Edhe këtë vit, në datën 28 nëntor, pikërisht në ditën e shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë, u organizua ceremonia e ngritjes së flamurit në sheshin e bashkisë. Edhe pse ishte një ditë e ftohtë, numri i pjesëmarrësve ishte shumë i madh në këtë ceremoni, gati i tërë sheshi ishte mbushur me bashkatdhetarë të gëzuar, të veshur me rrobat më të bukura, disa edhe me veshje kombëtare. i tërë sheshi jehonte nga këngët dhe vallet shqiptare. I tërë sheshi ishte zbukuruar me flamuj të shumtë shqiptarë e amerikanë. Për shkak të ndërtimeve në sheshin para ndërtesës ku u bë ngritja e flamurit, ceremonia vazhdoi në mjediset e mbrendshme të Municipal Services Building.

Veprimtarinë e hapi kryetari i shoqatës “Bijtë e shqipes”, z. Dritan Matraku, i cili i përshëndeti të pranishmit dhe pastaj i tha disa fjalë për rëndësinë e kësaj feste, kësaj Dite të Madhe, Dite të Shenjtë për kombin tonë.

Fjalën e rastit e mbajti anëtari i Këshillit Drejtues të shoqatës “Bijtë e Shqipes”, z. Ilaz Shehu. Edhe z, Shehu në fjalën e tij e theksoi rëndësinë historike të kësaj Dite të Madhe, rrugëtimin historik të popullit tonë, përpjekjet shekullore për liri e pavarësi, ndihmën e Amerikës dhënë Shqipërisë e Kosovës si dhe rolin e bashkësisë shqiptaro – amerikane në zhvillimin e Amerikës dhe të qytetit të Philadelphia. Sot Shqipëria është një shtet demokratik, anëtare e NATO-s.

Ndërsa në emër të kryebashkiakut (Mayor-it) të Philadelphia përshëndeti zonja Sheila Hess, Përfaqësuese e Qytetit (City Representative) të Philadelphia,  e cila fillimisht shprehu kënaqësinë e saj që ndodhet përsëri në mesin e komunitetit shqiptar për të festuar Festën Kombëtare të shqiptarëve. Zonja Hess u shpreh me shumë fjalë mirënjohëse për rolin e shqiptarëve në zhvillimin e qytetit të Philadelphia, duke theksuar se ata sjellin dinamizëm, energji, vlera familjare e njerëzore. Pastaj ajo i dorëzoi kryetarit të shoqatës, z. Dritan Matraku, Proklamatën me të cilën kryebashkiaku e nderonte Shqipërinë, kombin shqiptar dhe bashkësinë shqiptaro – amerikane të Philadelphia, për nder të 28 Nëntorit, Festës sonë Kombëtare dhe e shpallte 28 Nëntorin si Ditën e Shqipërisë në Philadelphia. Në këtë ceremoni përshëndeti edhe anëtari i Këshillit Bashkiak, z. Michael Driscol, i cili uroi për festën dhe i porositi shqiptarët që duke u inkuadruar në jetën amerikane të mos i harrojnë gjuhën e traditat e tyre kombëtare. Philadelphia është qytet që i mbështet dhe i ndihmonë emigrantët, sepse edhe familja e tij dikur kishte emigruar nga Irlanda. Nga Zyra për Çështjet e Emigrantëve, përshëndeti zonjusha Tiffany Chang, e cila shprehu gatishmërinë e zyrës së saj për t’u ardhur në ndihmë emigrantëve. Edhe ajo pati fjalë të mira për komunitetin tonë, sidomos për përpjekjet tona për ta renovuar godinën tonë të re, që është një objekt me vlera historike të dorës së parë.

Në këtë veprimtari merrnin pjesë edhe ish- kryetari i Këshillit të Qarkut të Kukësit, z. Avdullah Domi dhe Katie Katro, gazetare në kanalin 6, stacion lokal i rrjetit televiziv, abc. Pastaj në sallë jehoi kënga dhe vallja shqiptare nga të gjitha trojet tona etnike. Koha ishte e shkurtër për shqiptarët e entuziazmuar, por do ta vazhdojme përsëri në vitin tjetër.

Philadelphia, më 28 nëntor, 2023

Sadik Elshani është ish- kryetar i shoqatës “Bijtë e Shqipes”.