Presidentët e Shteteve të Bashkuara që populli shqiptar i përjetësoi në vepra monumentale

Nga Pertefe Leka

Në këte lëvizje për bashkim  ngre zërin Poeti i Lirisë, Ndre Mjeda i cili nga gjashtë  sonete të poemit “Liria” katër prej tyre  ia kushtoi Presidentit George Washington.

Sot, të nderosh  Washingtonin, ku reflektohet   largpamësia e Mjedës, është    ridimensionimi i  sistemit të vlerave  legjitime të identitetit tonë kombëtar. që është fokusuar në thirrjen   “Lirim, lirim!” 

E për këte  Mjeda i drejtohet, Yllit Polar të Amerikës:

 “Washingtoni na thrret”   

..Ju duk për së lergu, e qe po vjen lirija;….

…Të lumtë, o Washington! u zhvillat qielli,

E njom toka për mall me brohorië

E mbi flamuj të zotnuem ndejt luan..

..Lirimi, tuj britun në Filadelfie:

“Amerikën e zhgon Amerikani”….

Vargje nga poema “Liria”

Në shenjë nderimi të Ditës Përkujtimore “Presidents Day”, që përkon me ditëlindjen e Presidentit George  Washington, bashkohet  urimi  me  zërin  e poetit Mjeda:  “Lirimi, tuj britun në Filadelfie”: ku transmetohet  shembulli i  lartë  i luftës së drejtë për pavarësi, të cilës i dha zgjidhje vetë populli amerikan “Amerikën e zhgon Amerikani” ndaj  forca e thirrjes ”Lirim” merr përmasa  që shtrihet ndër kontinente, për të realizuar ide të mëdha. 

Me këte rast, hedh vështrimin njëkohësisht, edhe me të tjerë autorë tejpamës, që vlerësuan drejtuesit  e një shteti të madh me demokraci të konsolidueme.

Me vlerë janë  veprat biografike  “Lincoln” (1961) dhe” John F.Kennedy” (1980) të publicistit  të mirënjohur shqiptaro-Amerikan, Xhevat Kallajxhi.

Dy veprat  biografike  të shkruara  shqip për  presidentët,  që patën  të njëjtë fatin  e fundjetës :

Lincoln (12 shkurt 1811-1868) dhe J.Kennedy -n (1917- 1963) luftëtarë të zjarrtë për të drejtat e njeriut dhe bashkimin  e kombit.

Autori i trajton  Presidentët si  shembuj të lartë  për mbarë  njerëzimin. 

Në veprën “Lincoln” 1961, autori inkludoi të përkthyer në shqip poezinë e poetit,  Walt Whitman,  kushtuar Lincoln-it pas  vrasjes tragjike,  që i ndodhi në një  kohë, kur  i dha fund Luftës Civile  dhe ngriti lart flamurin e SHBA-së.

Atëhere kur po  përgatitesh  me tërë fuqinë e tij  për të rindërtuar kombin dhe për të vëllazëruar të gjithë  Amerikanët 

    O kapiten ,o Kapiten  i im//

 Udhëtimi i tmerrshëm u mbarue! //
Anija jonë e kapërceu furtunën//

Në situata të luftës për ekzistencë, Urtësia  shqiptare  është përpjekur të gjejë rrugëzgjidhje, duke iu referuar shembujve të luftëtarëve  më të lartë  në botë, të sakrificës sublime për pavarësi. Ishin ngjarjet  e vitit 1911, kur kryengritjet gjithë popullore  në Shqipëri duheshin drejtuar kundër  armiqëve otomanë dhe fqinjëve  veri-jug,  që vazhdonin me aneksime  territoresh.

Dhe qellimi  ynë  u plotësua//….

Me të tillë presidentë krenohet Kombi Amerikan, figura universale,kampion të lirisë, drejtësisë dhe demokracisë në botë. 

Në sheshin Wilson, Tiranë, Monumenti i Presidentit që mbrojti Pavarësinë e Shqipërisë më 1919 në Konf. e Paqës Paris

 Një  nga presidentët  që depërtoi shpejt me idetë e tijë, siç e quajti  Fishta  “Filozofia Wilsoniane”  u reflektue  me ndikim konkret në Kryevepren  e Anton Harapit “Andrra e Pretashit” publikuar 1959 (pas vdekjes) ku kam shkëputur një frag. f.98.

..“Nji ditë prej ditësh,përveç projektit të bamë për pajtimin e gjaqeve

..kishëm qitë cekën m’ u ra mbrapa atyne krahinavet në rasë qi do t’u zbatojshin 14 pikat e Wilson-it e do t’u dajshin kufijt e shtetevet mbas gjuhet e mbas kombsijet.Në marrveshtje me nji komitet të përkohëshëm,të ngrehun në  Bashki  të Shkodrës po për këso çashjesh, kishim sajue:1- me ba nji shkresë me sa ma shum nënshkrime për t’a dërgue në Konferencën e Parigjit me lypë të njiten me Shqipni Hot Grudë e Triepsh:2-me ngrehë nji Bashki të pëkohëshme me flamurin shqiptar në Hot:3- me ra në Shkodër me përfaqsuesa të bajrakëvet  të Cemit për nji dimostracjon”….. 

 Ky peticion drejtuar Konf. së Paqës në Paris e bëri shpejt efektin, plani i Presidentit Wilson u dha shpresë malësorëve të cilët manifestuan  në demostratën në Shkodër duke brohoritur 

“ Hot e Grudë ishin betue//

Pa gjak malet mos me i l’shue”… //

(Anton Harapi 20 shkurt 1888- 1946, Frat françeskan,mësues,shkrimtar, publicist, politikan, atdhetar i devotshëm antikomunist, i cili punoi për t’i  shërbyer  bashkëkombësve edhe pas vdekjes: Edhe në varr, ne hijshëm duhet t’jemi gurt e temelit t’njasaj  binaje sot e quejm Shqypni”)

Kështu vepruan mendjet e ndritura  me vlerësime  për Pres.Wilson

 “ Si një lis i Madh në të cilin Kombet e Vogla  kanë ndertuar Foletë” shkruante F.Noli i cili në  takimin me Presidentin amerikan i foli në gjuhën e tij, me zemër shqiptare  dhe   gjeti përkrahjen e sinqertë për ruajtjen e pavarësisë.  Fjalimet  e studiuara  nga Atë Fishta,Imzot Bumçi  që u lexuan , përballë Pres.Wilson.  Letra e   peticione nga  Konica, N.Ivanaj, K.Dako, Motrat Qirjazi pasqyronin shqetësimin e madh për padrejtësitë që po i  bëheshin popullit shqiptar.

E  thjeshtë por e fuqishme ishte letra e bijës së Çamërisë, Lejla Dino,  dhënë direkt  në dorë Znj. Wilson  për Presidentin, ku  i drejtohej  kryetarit të Konf.së Paqës  me besim të plotë, te  shpëtimtari, për popullsinë shqiptare, që po shkonte  drejt shfarosjes  prej  genocidit grek.Të  gjitha  përpjekjet së bashku bënë efektin e vet, u ruajt pavarësia e Shqipërisë së cunguar.

Kështu janë transmetuar  dhe  kanë depërtuar idetë progresive në të mirë të njerëzimit. Patër A.Harapi,  shqiptari  i urtë i përhapi shpejt  idetë  Wilsoniane dhe i ngriti peshë malësorët, për të kërkuar nga fuqitë e mëdha, zbatimin e tyre. Ndërsa,Pres.Wilson gjeti ide të përbashkëta  me ideologun e bashkimit të Italisë,  Mazzinin :

 Modest dhe njerëzor ishte Pres.Wilson  kur shkruante : 

‘I not only use  all the brains  that i have, but all that i can borrow “ 

 Ndaj,Presidenti Wilson në detyrë, kur ishte në Europë në Konf.Paqës në Paris, u  shkëput dhe vizitoi në Genova të Italisë, Monumentin e Giuzzepe Mazzini -t, ku u përul me respekt  përpara  ideologut “ Mendim e Veprim, Zoti dhe Populli “  Ndaj sot historiografia botërore I përmend  si dy njerëz të mëdhenj që influencuan në ideologjinë e nacionalizmit modern:

“I stand in the prezence  of this monument and bring my greetings and the greetings of America  with our homage to the great Mazzini

We have studied  the life  of Mazzini with almost  much pride as if we shared  in the glory  of his history.  I am very glad  to acknowledge that  his spirit  has been handed  down  to us  of a layer  generation on both sides  of the water”. ” It is delightful  to feel how the voice  of one people  speaks to another  through the mouth  of men who have by some gift  of God been lifted above  the common level  and therefore, there words of your prophet and Leader will ,i hope ,be deeply planted in the hearts  of my  fellow countrymen

Mazzini projektuesi i “ Risorgimento” ( ripërtëritja) ishte i pari që denoncoi doktrinën marksiste, si përçarëse, ndaj  dhe Pres.Wilson e quajti  liderin e ideve përbashkuese, kundër  urrejtjes  dhe luftës së klasave.

Mazzini nuk heshti  Ai  e pa  rrezikun që po i kanosej popujve , prandaj, iu kundervu  teorisë së tij.

(“Marx  preaches he is the absolute  ruler of his Party, admittedly  he does  everything  himself,but he is also the only one  to give orders  and he tolerates no opposition” )

Marksi predikon, se Ai është  sundimtari  absolut i Partisë  tij, padyshim,Ai bën gjithçka vetë,por Ai është gjithashtu  i vetmi, që jep  urdhëra dhe nuk  toleron  asnjë  kundërshtim” Ai e përshkruan  Marks -in (“as  a  destructive  spirit  whose heart was filled with hatred  rather than Love of mankind “)Me një shpirt destruktiv zemra e të cilit është mbushur më shumë me urrejtje,sesa me dashuri  për njerëzit.Marksi beson në revolucionin proletar, kundër të pasurve  dhe  në një luftë të ashpër  nacionale  midis klasave”

(“Marx believes  in a proletariat  revolution against  the bourgeois (the rich) national struggle  between classes.)

Kjo linjë në vazhdimësi e Presidentëve të ShBA-ve,duke  mbajtur lart  flamurin e demokracisë, ka dhënë resultate në rritjen e   mirëqenies dhe  të drejtat njerëzore .

Presidentët e ShBA -ve, në situata kritike për Shqipërinë  si  Pres. Wilson  e ndaloj coptimin e metejshëm të Shqipërisë në Konferencën e Paqës në Paris. Ndaj sot, është i  nderuar  dhe I  përjetësuar , ku  ngrihet madhështorë, me Përmendoren  në qendër të Tiranës në sheshin me të njëjtin emër.

 Presidenti  Clinton   ndaloj genocidin serb  ndaj shqiptarëve  në Kosovë,ngjarje e tmerrshme,  në mbyllje të shek. 20-të.

Me rastin e 10-vjetorit  të Pavarësisë së Kosovës( 5 vjet më parë )  bëri urimin: ..”Kosova do do të ketë gjithmonë një vend të veçantë në zemrën time dhe jam shumë mirënjohës ,që si President i SHBA-ve kam mundur t’ju ndihmoj për të ndjekur një të ardhme në liri, prosperitet dhe tolerancë …. Unë vazhdoj të besoj se Kosova ka vend si anëtare e barabartë e Bashkimit Europian, NATO dhe Komitetin  Ndërkombëtar“

…Populli i Kosovës me mirënjohje të thellë,  e  nderoi  Pres. Clinton   me përmendore në qender të Prishtinës.

Edhe  Pres.Bush  me veton “Mjaft !” I dha drejtim pavarësisë së Kosovës. Në urimin 5 vjet më parë ,në ditën e Pavarësisë  shkruante :“Laura dhe unë përgëzojmë popullin e Kosovës në këte rast të rëndësishëm dhe dërgojmë  urimet më të mira për një të ardhme paqësore , demokratike dhe të begatë …”

Kujtesë historike “Enough is Enough” Presidenti Bush në Shqipëri 2007

  Sot me të njejtin qendrim vjen urimi nga  Pres. Biden,  me rastin e 15 -Vjetorit të Pavarësisë së Kosovës, ndër të tjera shkruante në letrën  e urimit “…Gjatë viteve të fundit, Kosova dhe SHBA-të kanë forcuar  Institucionet  Demokratike për të ofruar  në mënyrë të barabartë efektive qeverisje të mirë,  sundim të ligjit  dhe mundësi  për qytetarët në të dy vendet tona “…

 Duke garantuar mbështetjen e plotë siç  shprehej  edhe më parë  “Asnjëherë nuk do t’ju lëmë vetëm” Gjithashtu  kur

Pres.Biden    pranoi   të  merrte Medaljen për djalin e ndjerë, Beau, I cili kishte shërbyer  me dashuri e përkushtim për shtetin e Kosovës mbas mbarimit të luftës, shprehu  mirënjohje për nderimin që iu  bë dhe  vendosmërisht u foli shqiptarëve:

“unë angazhohem për ju dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës , do të mbeten partner të palëkundër të Kosovës” ….

Pritshmëritë janë të mëdha,… populli shqiptarë  në trojet e veta, autokton mijëra vjeçarë në  zemër të Europës  jeton i  ndarë në 6 shtete dhe  i kercënuar nga fqinjët  në veri dhe jug, të cilët vazhdojnë me pretendime  territoriale ,  ndersa 50 + Shtete të  Amerikës  të bashkuara në një Flamur,  jetojnë në harmoni në SHBA-të,  shembulli më i mirë që na mbushin me shpresë e krenari.

 Në Shqipëri , në Krujën e Skenderbeut, shqiptarët kanë ngritur  monumentin e Pres.Bush me një titull të  veçantë   “Enough is Enough”,  që ta dëgjojnë të gjithë ata që e copëtuan Shqipërinë dhe të gjithë ata që hyjnë  natën në Shqipëri me kalë troje dhe gëdhijnë  të nesërmen si zot shtëpie .

 Thirrja  “Mjaft ” është  për gjithë shqiptarët,  pa dallim  pasurie, të betohen  në një flamur . Të Shresojmë që kjo mbështetje  në vazhdimësi,  t’i shërbejë bashkimit tonë, mirëkuptimit reciprok, që kufijtë mos të jenë  pengesë  për popujt nga  kokat e nxehta,T’i lënë njerëzit të lirë të vizitojnë shtëpitë në tokën e tyre  dhe  të jetojnë në  paqë e vellazërim si në SHBA-të. Mirënjohje   ndaj mbështetjes  të SHBA-ve   për integrimin dhe bashkimin e shqiptarëve në botën e lirë pa kufinj.

Po e mbyll me thirrjen e Sekretarit të Shtetit James Baker 1991 në Sheshin Skenderbej, Tiranë:  “Ne jemi me ju, ju jeni me ne”.

Shenim 1-

 (Mjeda  lindi në Shkodër 1866 ku u  shkollua për teologji  dhe e vazhdoi në disa vende të Europës.1887 ishte  mësues muzike në një kolegj, Kremona. Iu kushtua lëvizjes atdhetare, 21 vjeçarë shkroi  poezinë alegorike ”Vaji i Bylbylit” Shqipëria   pas Kongresit të Berlinit. Si albanolog,kontriboi në fushën e gjuhësisë,krijoi alfabetin, një tingull një shkronjë, hartoi tekste shkollore me prozë e poezi, gramatika, transkriptoi  disa nga autorët e vjetër.Ishte pjesëmarrës  në “Kongresin e Manastirit” 1908.Si politikan  ishte deputet i Shkodrës 1921. Mori pjesë në lëvizjen demokratike 1924, u burgos 1925.

Petku i priftit nuk ia mbylli krijimtarinë perkundrazi ai çfarë akumuloi, falë talentit të jashtzakonshëm e shpërndau me fuqinë e koncentruar të intelektit dhe të shpirtit, si një bard i eposit  shqiptar  në veprat Juvenilja, Liria,  Vaji i Bylbylit, I tretuni,  Lisus, Scodra…. Ku përfshihen tingëllima,kushtruese për liri  dhe himne për vlerat njerëzore me një admirim për tiparet morale të njerëzve të thjeshtë)

Shenim 2-

( Tingëllimat  kushtuar Washingtonit, “Luanit të Amerikës”  kanë qenë të fshira në tekstet shkollore  gjatë diktaturës, për t’i lënë vend urrejtjes ndaj vendit më të madh  të lirisë dhe demokracisë. Si mësuese letërsie  e periudhës së real.soc.,kurrë nuk m’u dha mundësia t’i komentoja katër sonetet e shkëputura, ndaj sot gjej rastin t’i inkludoj, pa koment, në këte përshendetje .)

Shenim 3-

( Xh. Kallajxhi, editor i gazetës  ‘Demokratia’  në Shqipëri 1930-37, “Dielli” në Boston si  dhe  “Shigjeta” organ  frontit antikomunist  shqiptar në USA.  transmetues në “Zërin e Amerikës”,  VOA.Autor i shumë  veprave me subjekt historik “Skenderbeu,” “Lot e Shpresa”, “Tingëllimat e zemrës” “larg Atdheut”)

“There is nothing wrong with America that cannot be cured by what is right with America.” (Clinton)

Lirija  – Poemë nga Ndre Mjeda

I

O shqype, o zogjtë e malevet, kallxoni

A shndritë rreze lirije mb’atò maje?

Mbi bjeshkë të thepisuna e nd’ograjë

Ku del gurra e gjimon përmallshëm kroni?

A keni ndie ndokund kah fluturoni

Ndër shkrepa, me ushtue kangën e sajë

A keni ndie nji kangë të pa travajë?

O shqype, o zogjët e malevet, kallxoni.

Lirim, lirim bërtet gjithkah Malcija;

A ka lirim ky dhé qi na shklet kamba,

A veç të mjerin e mblon anë mb’anë robnija?

Flutro, shqype, flutro kah çelet lama,

Sjellju malevet për rreth qi ka Shqipnija,

E vështroje ku i del lirimit ama.

II

“Nëpër Fusha ku rrjedh Misisipija

Ushtoj rrokull nji za si bubullima;

Krisi ndër male si gërset ushtima

kur qiell e tokë turbullon duhija.

Çon’ju shërbtorët e tokës, leni te shpija

Shjetnit e vangat; e për gjysë, o trima,

Leni parmendat; rrokni pushkët; vettima

Ju duk për së lergu, e qe po vjen lirija;

Washingtoni na thrret. E djelmve pika

Rrani tui hapun zjarm; hija e morrizit

Mujti kështjellat atnorë, mujti katedrën.

E fushë e mal ushtoi: vojt Amerika

Mbas asi zani qi e pat thirrë, e Inglizit

Ja boi luani i Amerikës kulshedrën.

III

U t’huej Inglizi: s’ka me dalë ushtori

Me i grahë bulkut si kaut me sjeçe të bregut;

S’ka m’u fikun ndër të mjelluna puntori

Kur merr era për mëner o vapa e zhegut.

U kputne hekrat, e lirim malcori,

Lirim deti kumbon e ja siellë bregut;

Lirim përgjegjin qysh kah Labradori

E Virgjin’ja e New Jorku syni i tregut.

Të lumtë, o Washington! u zhvillat qielli,

E njom toka për mall me brohorië

E mbi flamuj të zotnuem ndejt luani.

Pushoi te drita qi shpërdan si dielli

Lirimi, tuj britun në Filadelfie:

“Amerikën e zhgon Amerikani”.

IV

Ty të kjosha falë, o dritë, ama e mbrodhsimit,

Ti dave terrin e egërsis’, e tinë,

E lakmuemja e gjith dhenavet latine,

Amerikën e pshtove prej robnimit.

Porsi vegim u mbuze, e prei nalcimit

E puthe tokën me ato rreze, e shkrine

Akllin e vjetër qi kish mbet’, e fshine

Vaj e padije e anëmiq të lirimit.

E ndjeu toka njat shend e u gëzue si fëmija

Qi i qeshet lokes kur ja reshë krahnorit;

E shpirt e zemër nëpër buz’ i shpraze.

Me nji të njyeme ma të bukur, pa tallaze

Shndriti deti njat herë; prei katundorit

Ndër fush’ e male mungulloi Lirija.

V

Lirinë e keni ju; na hekra kemi.

Na terr e mjegull deri në ditt ma të vona;

Na pa emën kërkund, pa atdhe; na jemi

Shërbtorët e t’huajvet nëpër vende tona.

Porsi berre qi bleu mishtari vemi

Mbas shkopit, të kalamenduna, ku s’dona.

Ahte t’ankueshme nëpër buzë polemi,

Vaj e mjerime qet kjo tokë e jona.

E kot duhija e trimnis malcore

Ndër fusha të molisuna plandosi

Si kokërr rr’feje prej nji reje lëshue.

Çuditë prej peshes së nji pushtedës mizore,

Kot Dukagjini e Skandërbeg fatosi

Shpupurishin ndër vorre eshtna të harrue.”

VI 

Por nuk u shuejti edhe, jo, Shqyptarija:

Lodhun prej hekrash qi mizori i njiti,

Lodhun prei terri ku robnimi e qiti,

Shpreson me e zgjue fluturim mënija.

E kqyrë: ndër male po përhapet shkëndija

E lirimit t’Atdheut; fshehtas shetiti

Kësollë për kësollë rreth buneve e soditi,

Frymë të re tuj zbrazun për gjithkahna, hija

E Skandërbegut. Që ndër djepa rrisin

Nanat e Hotit djelmnin ushtore,

E idhnim n’armikun nëpër gji ju qisin.

E nalt, ndër maja, bukuri mbretnore,

Hapi flatrat e mnershme qi përshndrisin,

Me thoj t’harkuem Shqypeja arbnore.