Qeveria e Kosovës vendos masa mbrojtëse ndaj disa produkteve serbe

Prishtinë, 8 tetor 2021 – Ministrja e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë e Kosovës, Rozeta Hajdari, tha se ka marrë vendim për masa mbrojtëse anti-damping ndaj dy llojeve të produkteve të prodhuara në shtetin e Serbisë.

Bëhet fjalë për 0.3 centë për kilogram në importin e koncentratit të kafshëve dhe shpezëve dhe për 0.3 centë për blloqet standarde me origjinë nga Serbia.

Kompanitë eksportuese të koncentratit janë “Jabuka”, “Gebi”, “Sto Posto” dhe “Beçejka”, ndërsa kompania prodhuese e blloqeve është “Mladost”.

Këto vendime janë marrë pas hetimeve të bëra në treg, të cilat kanë vërtetuar se këto mallra në tregun e Kosovës shiten me çmim më të ulët sesa në tregun e Serbisë.

“Të dyja vendimet janë marrë në përputhje me Kushtetutën e Republikës së Kosovës, Ligjin për Masat Anti-damping, si dhe detyrimet tona ndërkombëtare”, tha Hajdari.

Damping nënkupton importin e mallrave në Kosovë me një çmim më të ulët të eksportit, sesa çmimi i krahasueshëm për produktin e ngjashëm në tregun e vendit eksportues.

Qeveria e Kosovës, edhe në vitin 2016, ka vendosur masa mbrojtëse anti-damping prej 0.02 centë për blloqet standarde 19x19x25, të importuara nga shteti i Serbisë. Por, ky vendim është shfuqizuar në muajin gusht.

(REL)