Rama në “Bild”: Ndihem sikur po jetoj në dramën e Beckettit “Duke pritur Godonë”

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama, në një shkrim për median e njohur gjermane “Bild“, drejton gishtin e akuzës ndaj krerëve të shteteve të Bashkimit Evropian për bllokimin e çeljes së negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, siç thotë, “për arsye të populizmit”.

BE “i ka thyer premtimet” dhe “po çon në një përçarje mes popujve të Ballkanit me cinizëm politik”, thekson ai.

Rama shkruan se ai ndihet si në dramën Samuel Beckett-it “Duke pritur Godonë”, ku, siç shkruan.”ka shumë fjalë, por asgjë nuk ndodh”.

Pjesë nga shkrimi i Ramës për Bild:

Më lejoni të bëj të qartë diçka: si Kryeministër i Shqipërisë, unë e di plotësisht që ne nuk jemi gati të anëtarësohemi në Bashkimin Evropian sot, as Maqedonia e Veriut ose pjesa tjetër e Ballkanit Perëndimor.

Ka shumë kërkesa që ne duhet të plotësojmë në mënyrë që të bëhemi anëtar. Sidoqoftë, dy kombet tona, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut, kanë përmbushur të gjitha kushtet e nevojshme për të filluar me të vërtetë procesin e negociatave me Brukselin. Një fillim i tillë i negociatave tashmë ishte vendosur nga vetë Këshilli i BE në 2018.

Por përpjekjet e popujve tanë nuk janë shpërblyer. Më e pakta që meritojmë tani është përgjigjja e pyetjes sonë “Pse?”

Kur Komisioni Evropian kërkoi nga Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut të zbatonin disa reforma përpara se të fillonin negociatat, ne e bëmë. Disa prej tyre, të tilla si reforma në drejtësi në Shqipëri, janë të pashembullta për një vend që nuk ka hyrë ende në procesin e negociatave. Por ne bëmë progres, dhe Komisioni Evropian njohu angazhimin tonë të plotë dhe arritjet tona të jashtëzakonshme në disa raste.

Të jemi të qartë: ne nuk po kërkojmë të bëhemi anëtarë të Bashkimit Evropian nesër ose pasnesër. Shqetësimi ynë i vetëm tani është të marrim programet e nevojshme të ndihmës nga BE në mënyrë që të rritemi në rolin e një anëtari të ardhshëm në procesin e negociatave të pranimit.

Kur krerët e shteteve dhe qeverive evropiane morën përsipër të nisin negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, ata morën persiper “detyra”.

Meqenëse ata nuk kanë arritur ta mbajnë këtë premtim disa herë, ata tani duhet të përballen me “të vërtetën” dhe t’u përgjigjen disa pyetjeve kritike.

Nëse Bashkimi Evropian me të vërtetë nuk dëshiron ta afrojë Ballkanin Perëndimor në Bruksel, atëherë të paktën duhet të jetë i përgatitur të tregojë historinë e vërtetë se pse rruga e negociatave është bllokuar kudo.

Kjo temë ka një rëndësi të jashtëzakonshme për vendin tonë të vogël – si një motiv përmes të cilit jeta imiton artin. Ndihem sikur po jetoj në dramën e Samuel Beckett “Duke pritur Godonë”: ka shumë fjalë, por asgjë nuk ndodh në fund fare.

Dhe si personazhet kryesore të Beckett, duke pasur parasysh këtë absurd të vërtetë, ne nuk kemi zgjidhje tjetër përveç se të ecim përpara.

Sepse Evropa është feja jonë. Dhe asgjë nuk do të ndryshojë sepse kjo është rruga e fatit tonë.

(Panorama.com.al)