Serbia nuk u bashkohet sanksioneve kundër Rusisë, e mbështet tërësinë tokësore të Ukrainës

Beograd, 25 shkurt 2022 – Presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiç, tha të premten mbrëma se Serbia nuk do t’u bashkohet sanksioneve ndërkombëtare kundër Rusisë, por në të njëjtën kohë mbështet tërësinë tokësore të Ukrainës.

Serbia është vendi i fundit në Ballkan që është shprehur rreth situatës në Ukrainë dhe të premten ritheksoi se “është në rrugën evropiane”, por nuk do të krijojë armiqësi për hir të të tjerëve.

Ndonëse zyrtarisht kërkon anëtarësimin në Bashkimin Evropian, udhëheqja populiste e Serbisë ka forcuar më tej lidhjet e ngushta politike dhe ushtarake me aleaten sllave Rusinë, si dhe me Kinën.

Presidenti serb tha se nuk është interes politik e as ekonomik që t’i vendosë sanksione Rusisë, e cila tha ai, “mbështet tërësinë e Serbisë” dhe është e vetmja garantuese e Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit.

Vuçiq tha se Serbia ka vendosur t’i pezullojë stërvitjet ushtarake me të gjithë partnerët e saj.

Më herët gjatë javës, zyrtarë të Bashkimit Evropian thanë se presin që të gjitha vendet që aspirojnë integrimin në BE të harmonizojnë politikat e tyre me vendimet e bllokut, përfshirë edhe vendosjen e sanksioneve ndaj Rusisë.

Presidenti serb tha se është gjetur nën trysni “të rëndë” ndërkombëtare.

Shumica e vendeve të Ballkanit u janë bashkuar sanksioneve kundër Rusisë.

(Zëri i Amerikës)