Shoqata “Ana e Malit” mbajti Kuvendin zgjedhor të radhës, në Staten Island, New York

Nga Keze Kozeta Zylo

Shoqata e mirënjohur “Ana e Malit” mbajti Kuvendin zgjedhor për të caktuar kryesinë e re dhe kryetarin e saj.  Zoti Safet Llolla ish kryetar i Shoqatës “Ana e Malit” së bashku me kryesinë kishin kohë që kishin lajmëruar pë organizimin e këtij Kuvendi. 

Si medie dhe si TV “Alba Life” me të cilët kemi mbi 15 vjet bashkëpunim, gjithmonë i kemi ndjekur me një vëmendje të posaçme për shkak të punës së tyre me përkushtim ndaj Atdheut dhe zbatimit të statusit që ka miratuar shoqata qysh në vitin e parë.  Më duhet të them se statusi që kanë përgatitur qysh në themelimin e tyre ka gjetur zbatim profesional dhe patriotik gjatë viteve të punës së tyre. 

Shoqata ka bërë një punë të lavdërueshme për kultivimin e traditave atdhetare si dhe kremtimin e ngjarjeve dhe festave të rëndësishme të historisë sonë kombëtare.

Ajo që më ka tërhequr më shumë tek kjo shoqatë janë vendimet demokratike, filantropizmi për vendlindjen e tyre si dhe edhe pse shkruhet se Shoqata është apolitike, e pavarur dhe ka statusin e vet, ata për cëshjten kombëtare marrin pjesë, kur është e nevojshme pasi është e shkruar në status.  Psh nëse gjendja e shqiptarëve në Mal të Zi dhe me këtë edhe të Anës së Malit është e  pavolitshme dhe nëse udhëheqësia apo kryesia e shoqatës e sheh të arsyeshme dhe mendon që një nismë apo veprim është në të mirë të popullit, i cili mund te çoj në përmirsimin e gjendjes së bashkëkombasve tanë, atëherë Shoqata mund t’a përkrah një ide të tillë.

Trazirat, luftrat dhe situatat e vështira në ish Jugosllavi shkaktuan valë të madhe te mërgimtareve para dhe pas viteve 90 dhe organizimi i komunitetit u bë më se i nevojshëm, për vetë Diasporën, por edhe për ndihmën e organizuar të trevave nga vinin.

Ndër aksionet e para humanitare që u organizuan nga Anamalasit në New York, ishte aksioni për ndihmën financiare të nxënësve dhe studentëve si dhe familjeve më të varfëra ne vitin 1993.  Dhe kjo ndihmë e shkëlqyer dhe ky humanizëm i madh i Anamalasve vazhdon edhe sot.  Natyrshëm këto punë të dobishme të Anamalasve të kujtojnë vargjet proverbiale të Nolit tëmadh, vargje që frymëzuan patriotët shqiptarë nëAmerkikë për të ndihmuar Kombin.  Ato jane aktuale dhe sot si: Mbahu, Nëno, mos ki frikë/ Se ke djemtë ne Amerikë.

Ata kanë ndihmuar pa rezerva Luftën e Kosovës me ndihma të konsiderueshme dhe shumë patriotike.

Në këtë Kuvend të radhës kryetar u zgjodh z. Albert Salaj të cilit i urojmë suksese të mëtejshme duke e çuar shoqatën edhe më përpara, me një vazhdimësi tejet progresiste dhe kombëare.

Tubimi i shoqatës “Ana e Malit” u fotografua nga Amir Suka, AlbaPro, drejtor i programeve televizive të TV “Alba Life”, New York.

15 Janar, 2023

Staten Island, New York