Turqi: Filantropisti Osman Kavala dënohet me burgim të përjetshëm

Ankara, 25 prill 2022 – Filantropisti turk Osman Kavala u dënua të hënën me burgim të përjetshëm pa të drejtën e apelimit pasi u shpall fajtor për përpjekje për të përmbysur qeverinë përmes financimit të protestave.

Gjykata e lartë evropiane dhe fuqitë perëndimore thonë se çështja kundër tij ishte e motivuar politikisht.

64 vjeçari Kavala kishte qenë në qeli për 4 vjet e gjysëm pa qenë i dënuar dhe kishte mohuar akuzat ndaj tij lidhur me protestat e Gezit, të cilat filluan si demonstrata të vogla në një park të Stambollit në vitin 2013 dhe u transformuan në protesta masive antiqeveritare në mbarë vendin.

Gjykata dënoi gjithashtu shtatë persona të tjerë me 18 vjet burg secili për ndihmë në një përpjekje për të përmbysur qeverinë dhe urdhëroi arrestimin e tyre. Gjykata tha se vendosi të hedhë poshtë akuzat për spiunazh ndaj Kavalës për shkak të mungesës së provave.

Salla e gjyqit ishte e mbushur me më shumë se 200 njerëz, përfshirë anëtarë të opozitës dhe aktivistë të të drejtave të njeriut, shumë prej të cilëve hidhnin parulla kundër trupit gjykues në shenjë proteste.

Në fjalët e tij të fundit përpara vendimit, Kavala tha se kërkesa e prokurorit për një dënim të përjetshëm bazohej në “prova që nuk janë prova” dhe përbënte “një akt vrastar përmes përdorimit të gjyqësorit”.

Zoti Kavala kishte luajtur një rol madhor në zhvillimin e shoqërisë civile turke përpara se të arrestohej në vitin 2017, nga një shtëpi botuese që synonte të nxiste ndryshimet shoqërore pas grushtit të shtetit të Turqisë në vitin 1980 deri në rritjen e ndërgjegjësimit nëpërmjet organizatës së tij Anadolu Kultur.

Nils Muiznieks, Drejtori i Amnesty International për Evropën, reagoi pas shpalljes së dënimeve:

“Ky vendim i jep një goditje shkatërruese jo vetëm Osman Kavalës, të pandehurve të tjerë dhe familjeve të tyre, por të gjithë atyre që besojnë në drejtësinë dhe aktivizmin e të drejtave të njeriut në Turqi. dhe më gjerë.”

“Vendimi i gjykatës është kundër çdo logjike. Ky vendim i padrejtë tregon se gjyqi për Gezin ishte vetëm një përpjekje për t’u mbyllur gojën zërave të pavarur”, tha ai.

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut dhe aktivistë kanë thënë se çështja është e motivuar politikisht dhe pjesë e një goditjeje ndaj disidencës nën Presidentin Tajip Erdogan – akuza që qeveria i hedh poshtë.

Gjykata Evropiane bëri thirrje për lirimin e Kavalës në fund të vitit 2019 dhe deklaroi se ndalimi i tij kishte për qëllim t’i mbyllte gojën filantropistit, projektet e shoqërisë civile të të cilit synonin të nxisnin ndryshimet shoqërore.

Ankaraja tani përballet me pezullimin nga Gjykata Evropiane, që është mbikëqyrësi i të drejtave të njeriut në Këshillin e Evropës.

Emma Sinclair-Webb, përfaqësuesja e Human Rights Watch për Turqinë tha se vendimi ishte një “sfidim i hapur ndaj Këshillit të Evropës”.

Ambasadat e aleatëve perëndimorë të Turqisë, përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe Gjermaninë, i bënë jehonë thirrjes për lirimin e Kavalës vitin e kaluar, duke sjellë si rezultat paralajmërimin nga presidenti Erdogan për dëbimin e ambasadorëve të tyre.

(Zëri i Amerikës)