TV holandez: Paratë e grupeve kriminale, investim makina e ndërtim në Shqipëri

Rrjeti shqiptar i drogës, i cili prej vitesh operonte në Geleen dhe rrethina, duket se është në gjendje të pastrojë lehtë, milionat që fitoi, në vendin e tij. Investimet bëhen në makina dhe prona të paluajtshme.

Drejtësia ka llogaritur se grupi kriminal fitonte 1.8 milion euro në vit në 3 plantacione të mëdha të kanabisit në Limburg.

https://www.youtube.com/watch?v=T5lD9B5Ut5E&t=65s

Sidoqoftë, numri i plantacioneve, por edhe fitimi i rrjetit të drogës, ishte shumë herë më i madh. Protagonistët nuk u tunduan të tregonin pasurinë e tyre. Të paktën; jo në Holandë.

Dihet, për shembull, se i dyshuari kryesor Haxhi P. (koka i grupit kriminal) i pëlqen të ngasë Mercedesin e tij kur është në Shqipëri. Dhe ai nuk është vetëm. Për një vend me të ardhura mesatare prej 300 euro, ka një numër të jashtëzakonshëm të makinave të shtrenjta në rrugë.

Për më tepër, Shqipëria po sheh nga ana tjetër që numri i banorëve në vend po zvogëlohet në vend që të rritej, por janë nisur shumë projekte të reja dhe të shtrenjta në sektorin e pasurive të paluajtshme.

Kryeqyteti Tirana, në veçanti, është plot me ndërtesa të reja që pothuajse nuk përdoren ose nuk përdoren fare. Për shembull, një hotel luksoz në qendër mund të strehojë qindra klientë, por vetëm disa dhjetëra shtretër duhet të bëhen gati çdo ditë. Dhe stadiumi i ri i futbollit i ekipit kombëtar përdoret vetëm një ose dy herë në muaj.

Sipas gazetarëve investigativë në terren, qeveria shqiptare po mbyll sytë ndaj praktikave të pastrimit të parave në shkallë të gjerë. “Makinat, ndërtesat, të gjithë e dinë se ka diçka në të. Kriminelët as nuk shqetësohen për të fshehur pasurinë e tyre. Ata e dinë se askush nuk mund t’u bëjë asgjë. Nëse është e nevojshme, ata paguajnë ryshfet te politikanët.” – thotë gazetarja Klodiana Lala.

Receta standarde është të lëvizion jashtë vendit, zakonisht Itali, Angli ose Holandë, dhe të fitojnë para atje nëpërmjet trafikut të drogës.

Fitimi investohet në Shqipëri

Me njëfarë rregullsie ‘kokat’ e rrjetit të drogës vijnë për vizitë në vendin e tyre. Për shembull, udhëheqësi i grupit kriminal të ‘Limburg’, Haxhi, udhëtoi në vendin e tij të lindjes gjashtë herë midis vitit 2018 dhe deri në arrestimin e tij në maj 2019.

Kjo është e qartë nga të dhënat e udhëtimit të siguruara nga L1. Ai vazhdoi të përdorte rrugë të ndryshme udhëtimi.

Gent Ibrahimi, kreu i drejtësisë në Shqipëri, thotë se ekziston vërtet një sistem për të luftuar pastrimin e parave. Dhe ai sistem funksionon.

“Nuk është e lehtë të fitosh para në Holandë dhe të ndërtosh një objekt të madh këtu’, thotë Ibrahimi. ‘Por më duhet të pranoj se kjo duket se po ndodh’, shton ai.

Ministri i drejtësisë së Holandës, Ferdinand Grapperhaus udhëtoi në Tiranë vitin e kaluar për një konsultim me kolegun Ibrahimi.

Qëllimi: ‘Ndalimi i shqiptarëve kriminelë në Holandë’.

‘Ishte një bisedë e mirë’, thotë Ibrahimi.

‘Unë nuk e di nëse imazhi juaj për Shqipërinë dhe krimin korrespondon me realitetin. Ne nuk kemi një imazh të mirë. Por nuk varet nga ju, por nga ne që të bëjmë diçka për këtë’.

Më 12 maj, të dyshuarit në dosjen e drogës në Limburg duhet të paraqiten përsëri në gjykatë.